Bayraktar AKINCI TIHA Envantere Girdi

Ilk uçusunu 6 Aralik 2019’da gerçeklestiren Bayraktar AKINCI TIHA’nin güvenlik güçlerine ilk teslimati 29 Agustos'ta yapilan törenle tamamlandi Cumhurbaskani Erdogan'nin mesaji, Bayraktar AKINCI TIHA'nin gömülü yazilimina eklendi Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar: 'AKINCI’nin, dünyaya nam salan Bayraktar TB2 SIHA’miz gibi muharebe doktrinine yeni bir soluk getirecegine ve Türk SIHA’larinin namini daha da ileriye tasiyacagina yürekten inaniyoruz'.

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi liderliginde yürütülen AKINCI projesi kapsaminda Baykar tarafindan yerli ve milli imkanlarla gelistirilen Bayraktar AKINCI TIHA’nin Teslimat ve Mezuniyet Töreni, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in da katildigi törenle Çorlu’da bulunan Bayraktar AKINCI Uçus Egitim ve Test Merkezi’nde gerçeklestirildi.

Baykar’dan yapilan açiklamaya göre, gelistirme çalismalarina 2017 yilinda baslanan ve ilk uçusunu 6 Aralik 2019’da gerçeklestiren Bayraktar AKINCI TIHA’nin güvenlik güçlerine ilk teslimati 29 Agustos 2021 Pazar günü yapilan törenle tamamlandi.

Törende ayni zamanda Bayraktar AKINCI TIHA’yi kumanda edecek ve bakim faaliyetlerini yürütecek 125 kursiyer, Baykar tarafindan verilen egitimleri tamamlayarak mezun oldu.

Envantere giren ilk Bayraktar AKINCI TIHA, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in huzurunda Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar tarafindan Savunma Sanayii Baskani Prof. Dr. Ismail Demir’e teslim edildi. Haluk Bayraktar, teslimatin ardindan AKINCI’nin maketini Cumhurbaskani Erdogan’a takdim etti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tören öncesi alanda hazir bekletilen 3 adet Bayraktar AKINCI TIHA’yi imzaladi. Imzanin ardindan ise AKINCI’yi milli ve özgün olarak gelistiren Baykar personelleri ile uçaklarin önünde hatira fotografi çektirdi.

Teslimat ve mezuniyet töreninin tamamlanmasinin ardindan beraberindeki heyet ve kursiyerler ile birlikte uçus hattina geçen Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan burada Bayraktar AKINCI TIHA’nin uçus gösterisini izledi. AKINCI’nin uçus ekibinin yer aldigi YKI’ye (Yer Kontrol Istasyonu) geçerek pilot koltuguna oturan Cumhurbaskani Erdogan, gökyüzünde uçusuna devam eden Bayraktar AKINCI TIHA’yi bir süre kumanda etti.

Baykar tarafindan milli ve özgün tasarim, yazilim, aviyonikler ve mekanikler ile gelistirilen robot uçak AKINCI’da 100’e yakin bilgisayar sistemi görev yapiyor. 6 ton kalkis agirligi bulunan Bayraktar AKINCI TIHA, 1,5 ton faydali yük tasima kapasitesiyle ön plana çikiyor.

Milli olarak gelistirilen AESA radari sayesinde yüksek durumsal farkindalik ile görev icra edebilecek olan Bayraktar AKINCI TIHA, tasiyacagi yerli hava-hava mühimmatlari ile savas uçaklari F-16’larin icra ettigi bazi görevleri de gerçeklestirecek. Sentetik Açiklikli Radar (SAR) ile elektro optik sistemlerin görüntü almakta zorlandigi kötü hava kosullarinda dahi görüntü alarak kullaniciya aktarabilecek. Meteoroloji radari ve çok amaçli hava radarini bünyesinde barindiracak olan hava araci platformu bu kabiliyetleriyle sinifinda lider olacak.

- "Eline kina yakilmis bir evlat gibi askere ugurluyoruz"

Açiklamada görüslerine yer verilen Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, hayallerinin gerçeklestigini ve AKINCI’yi eline kina yakilmis bir evlat gibi askere ugurladiklarini belirtti.

Bayraktar, Milli IHA gelistirme serüvenin basindan itibaren gelistirilen her bir teknoloji için yogun bir mücadele verdiklerini ve en çok ögrenilmis çaresizligi sürdüren zihniyet ile mücadele ettiklerini ifade etti.

AKINCI TIHA’nin envantere girmesiyle birlikte Türkiye’nin IHA liginde dünyadaki ilk 3 ülke arasinda yer aldigini belirten Bayraktar, “2003’de Mini IHA ile baslayan yolculugumuzda, önce ülkemizin taktik siniftaki ilk Insansiz Hava Araci’na kavustuk. Ardindan, havacilikta gelismis ülkelerin dahi almak için sirada bekledigi, su an 10’dan fazla ülkeyle ihracat sözlesmesi imzalanmis, Türk mühendisinin özgün tasarimi Bayraktar TB2 S/IHA’yi ülkemize kazandirdik. Bu sayede Baykar gelirlerinin yüzde 70’inden fazlasini ihracattan elde ediyor.” degerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, AKINCI’yi tasarlayan ve üreten teknik ekip olarak, onu sadece yüksek teknoloji harikasi bir IHA olarak görmediklerinin altini çizerek, su ifadeleri kullandi:

"AKINCI’ya baktigimizda gördügümüz; yüzyillardir hürriyetinden asla vazgeçmemis olan, ‘Semalarimizda hür ve bagimsiz olacagiz’ diyen milletimizin asil ruhu ve iradesidir. Onun için AKINCI’dan beklentimiz, semalarimizin en öndeki fütursuz ve cesur bekçisi olmasi, isminin hakkini vermesi ve milyonlarca saat uçarak milletimize hizmet etmesidir. AKINCI’nin, dünyaya nam salan Bayraktar TB2 SIHA’miz gibi muharebe doktrinine yeni bir soluk getirecegine ve Türk SIHA’larinin namini daha da ileriye tasiyacagina yürekten inaniyoruz."

- Cumhurbaskani Erdogan’in mesaji Akinci’nin yaziliminda

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar törende Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a özel bir tablo hediye etti.

Tabloda, AKINCI’nin 6 Aralik 2019’daki ilk uçusundan saatler önce uçus kontrol bilgisayarinin içindeki gömülü yazilima eklenen ve Cumhurbaskani Erdogan tarafindan yazilan mesaj ile mesajin bilgisayar dili ile yazilim koduna çevrilmis hali yer aldi. Bayraktar AKINCI TIHA'lar tüm uçuslarda bu mesajin yer aldigi yazilim ile görev yapiyor.

Cumhurbaskani Erdogan, Bayraktar AKINCI TIHA için yazdigi özel mesajda su ifadelere yer vermisti:

"Istiklalimiz ve istikbalimiz için hep daha ileriye…Türkiye, devlet tecrübesi 2 bin 200 yili asan bir ülkedir. Bu vasfimizi, her dönemde en güçlü, en ileri, en etkili siyasi, askeri, ekonomik, toplumsal altyapiyi kurmus olmamiza borçluyuz. Devlet yönetimindeki görevlerimiz boyunca, ülkemizi bu tarihi mirasina layik seviyeye getirmenin mücadelesini verdik. Inancimizi ve neslimizi korumanin yolunun, bagimsizligimiza ve gelecegimize sahip çikmaktan geçtigini hiç unutmadik.

Maziden atiye kurdugumuz köprü ile Türkiye'yi her alanda dünyanin en ileri ülkeleri arasina yükseltmeye ahdettik. Bilhassa savunma sanayimizi kendi kendimize yeterli hale getirmek için çok çalistik. Karada, denizde, havada ve insallah uzayda, dostlarina güven, düsmanlarina korku veren bir Türkiye hedefine odaklandik. Elde ettigimiz basariyla, Türk milletinin yüksek teknolojiye dayali sistemleri üretme ve kullanma yetenegini tüm dünyaya gösterdik.

BAYRAKTAR serisi silahli/silahsiz insansiz hava araçlari, iste bu gayretin en basarili eserlerinden biridir. Gençlerimizin, demokrasiden ekonomiye ve özellikle de teknolojiye kadar her alanda kurdugumuz güçlü altyapi üzerinde 2053 ve 2071 vizyonlarini hayata geçireceklerine yürekten inaniyorum. Istiklalimiz ve istikbalimiz için hep daha ileriye" diyerek, AKINCI TIHA projesi ile bir üst asamaya geçen bu çalismada emegi geçen herkesi tebrik ediyorum. Rabbim yar ve yardimcimiz olsun."
Kaynak: AA