Van Gölü'ndeki Mikrobiyalitlere Dalis

VAN – Van’in Edremit Belediyesi tarafindan kurulan ‘Dalis Okulu’nda egitim gören kursiyerler, Van Gölü’ndeki mikrobiyalitlere dalis yapti.

Van Gölü'ndeki Mikrobiyalitlere Dalis
Türkiye’nin en büyük sodali gölü olan Van Gölü’nün derinliklerindeki gizemler gün yüzüne çikmaya devam ediyor. Van Gölü’nde yer alan dünyadaki en büyük mikrobiyalit yapilarinin uzunluklari 1,5 ile 23 metre arasinda degisiyor. Su ana kadar kesfedilen dünyanin en büyük mikrobiyalitin boyu ise 23,4 metre olarak ölçüldü. Edremit Belediyesi tarafindan “Van Gölü’nün Gizemli Sularina Daliyoruz” sloganiyla hizmete açilan Dalis Okulu’na katilan 200 kisi, profesyonel dalgiçlar esliginde egitim aliyor.

“Bir haftada 200 kisi dalis egitimi aliyor”

Bölgede tek dalis okulunun Edremit’te oldugunu söyleyen dalis rehberi Eczaci Serkan Ök, “Iki yildir burada faaliyet gösteriyoruz. Edremit Belediyesinin 200 kisiyi dalisla tanistirmasi çok büyük bir organizasyon. Bu organizasyona birlikte ev sahipligi yapiyoruz. Gelen arkadaslara elimizden geldigince su alti gizemini göstermeye çalisiyoruz. Van Gölü mikrobiyalitleri dünyanin en büyük mikrobiyalitleri olarak kalmiyor, ayni zamanda yapilari ve su altindan çikan tatli suyun olusturdugu esrarengiz yapilari var. Biz bunlari dalis dersi almaya gelen arkadaslara göstermekten büyük gurur duyuyoruz. Umarim arkadaslarimizda gördüklerinden mutlu oluyorlardir” dedi.



“Belediyenin bu egitimi desteklemesi çok güzel”

Ankara’dan Van’a dalis egitimi vermek için gelen egitmen Askin Yakistiran da, “Ankara’dan Van’a Edremit Belediyesinin daveti üzerine geldim. Çok farkli bir olay. Bunu her yerde görmüyorum. Türkiye’de dalis merkezleri var ama belediyenin bunu desteklemesi çok güzel, takdire sayan bir olay. Buraya gelen arkadaslarimizin büyük bir çogunlugu inaniyorum ki bu sporun yayginlasmasini, Van’in ve Van Gölü’nün taninmasini saglayacaklar. Dalisa gelen arkadaslarimizin aralarinda ögretmen olanlar var, bunu çocuklarimiza da anlatacaklar. Van Gölü farkli bir cografya. Mikrobiyalitleri var, dünyanin en büyük mikrobiyalitleri Van’da. Van Gölü zaten Türkiye’nin en büyük sodali gölü ve bunlari dünyaya tanitmak lazim. Edremit Belediyesi de bu çalismalarla büyük bir adim atmis” diye konustu.

Dalisa gelen vatandaslar ise su alti dünyasini kesfettikleri için çok mutlu olduklarini ifade ederek, çalismalarindan dolayi Edremit Belediye Baskani Ismail Say’a tesekkür ettiler.
Kaynak: İHA