Gürkan, Masalyan'i Agirladi

Malatya Büyüksehir Belediyesi tarafindan restorasyonu yapilan Tashoran Kültür ve Sanat Merkezi açilis törenine katilmak üzere Malatya’ya gelen Türkiye Ermenileri Patrigi Sahak Masalyan açilis sonrasinda Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan’i makaminda ziyaret ederek Malatya’da kendilerine gösterilen yakin ilgiden dolayi tesekkür etti.

Gürkan, Masalyan'i Agirladi


Türkiye Ermenileri Patrigi Sahak Masalyan’i Malatya’da agirlamaktan duydugu mutlulugu dile getiren Baskan Gürkan ziyaret sirasinda yaptigi konusmada, “1878 yilinda yapimina baslanan ve o dönemde kilise olarak insa edilen ve su anda restorasyon çalismalari sonrasinda ise Kültür Merkezi olarak degerlendirilen tarihi yapinin açilisini hep birlikte gerçeklestirdik. Burada hem kültürel faaliyetler hem de sosyal aktiviteler gerçeklestirilebilecek. Türk ve Ermeni kardesliginin, dostlugunun her iki millete de fayda getirecegine inaniyorum. Geçmis dönemlerde biz bu vatani anayurt yaparken Ermenilerle birlikte Malazgirt savasinda omuz omuza Romen Diyojen’e karsi savastik. Kültürümüzün, uygarliklarimizin olusmasinda yerlesik hayatta olan Ermenilerin çok önemli katkilari olmustur. O dönemlerdeki Anadolu Selçuklularinin, Osmanlilarin gelismelerinde çok büyük katkilari olmustur. Ermeniler Milleti Sadik’adir. Patrik’in bu ziyaretini bir kardeslik mesaji olarak, Türk Ermeni dostlugu olarak degerlendiriyoruz. Aramiza baskalarini almadigimiz sürece çözülmeyecek hiçbir sorun yok. Bu inceligi, zarafeti gösterdigi ve bizleri ziyaret ettigi için çok tesekkür ediyorum” dedi.



“Devletimizin yaptigi bütün dünyaya sözsüz bir mesajdir”

Malatya’da çok güzel karsilandiklarini ve agirlandiklarini belirten Patrik Masalyan ise yaptigi konusmada, “Malatya’ya ilk adim attigimizdan itibaren bütün devlet mekanizmasi her türlü kolayligi ve hizmeti sagladi bundan dolayi çok tesekkür ediyorum. 100 yildir kapali olan bir kilisenin Kültür ve Sanat Merkezi olarak açilmasi ülkemizin imaji için çok önemli olduguna inaniyorum. Malatya halkinin çok sansli oldugunu düsünüyorum. Selahattin Baskanimizla her sohbetimizde iç dünyasinin ne kadar zengin oldugunu, nasil bir hümanist bir ruhla dolu oldugunu sergiliyor. Büyük vizyonlari var. Bu il için düsledigi hayal ettigi o güzel hizmetleri yapma firsati olur. Duamiz kendisiyle olacak. Tarihsel verilerin gün yüzüne çikarilmasi, paylasilmasi kültür degerlerinin kente kazandirilmasi Türk ve Ermeni dostluguna yeni ufuklar açacaktir. Devletimizin yaptigi sözsüz bir mesajdir bütün dünyaya. Devletimiz tüm vatandaslarini kucaklayici oldugunu bu bayragin altinda bu ülkede herkesin mutlu olduguna iliskin çok güzel bir mesaj verdi. Hiristiyanlara ait bir kültür varliginin sergilenmesi çok önemli ve Baskanimiz bunun degerini takdir ediyor. Pek çok güçlüge gögüs gererek, politik cesaret göstererek Kültür Merkezinin açilmasina önayak oldunuz bu basarinin büyük çogunlugu baskanimiza ait tesekkür ediyoruz” seklinde konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan Gürkan, Masalyan’a çesitli hediyeler verdi. Masalyan da Baskan Gürkan’a Osmanli Döneminde Ermeni Ressamlar adli bir kitap hediye etti.
Kaynak: İHA