Denizlerde Av Sezonu Basliyor

Denizlerdeki av yasaginin 1 Eylül’de sona ermesiyle ‘Vira Bismillah’ diyecek olan balikçilar son hazirliklarini yapiyor. Balikçilar, yeni sezondan umutlu olduklarini dile getirdiler.

Denizlerde Av Sezonu Basliyor
Zonguldak’in Eregli ilçesi limaninda 1 Eylül’de av yasaginin kalkacak olmasindan dolayi hareketlilik artti. Teknelerin bakimlarini yaparak, aglarini onaran balikçilar, sezona her zamanki gibi bol balik olacakmis gibi hazirlaniyor. Deniz sicakliginin yüksek oldugunu belirten balikçi Ahmet Keskin, “Bu zamana kadar palamut olmasi lazimdi, balik azaldi. Tekneleri boyadik denize attik. Aglarimizi yapiyoruz, aglarimizi teknelerimize alacagiz. Nasip olursa 1 Eylül’de baslayacagiz” dedi.

Genel olarak palamut, çinakop, lüfer avladiklarini ifade eden Keskin, “Geçen sene fazla palamut olmadi. Bu sene olur diyoruz, bu sene de su anki görüntü iyi degil. Deniz bugünlerde çok sicak. Denizin sogumasi lazim. Sogumasi ile balik sahile iner, o zaman belki bir seyler olur. Agimizi yiyen hep yunuslar. Ben her sene 10 tane ag ile mezgiti bitirirdim. 3-4 senedir 20, 30 ag yetmiyor. Yunus hem baligi aliyor, hem agi parçaliyor. Çok sikayetimiz var” dedi.

7 yasindan beri balikçilikla ugrasan Saffet Andiç, 1 Eylül’ün herkese hayirli olmasini diledi. Bol bir balik sezonu olmasini dileyen Andiç, “Vatandaslarin baliktan faydalanmasi için biz balikçilar olarak çok is düsüyor. Deniz kirliligi, bilinçli avcilik. Sezon açilsa da bu yunus olayi olduktan sonra ben kaç aydir ag tamiri yapiyorum. Yunuslar bizi katlediyor, balikla beraber aglari yiyor. Mezgite ag atiyoruz, istavrite ag atiyoruz. Her çesit baligimiz var Karadeniz’de. Sezon insallah bol olur da nasip olan herkes sebeplenir. Önce bilinçli avlanmamiz lazim. Geçen sene palamut çok güzeldi. Mevsimler su anda geçen seneye ragmen 1 ay daha geriye gitti. Su anda temmuz olmasi gerekirdi. Denizde lüfer ve çinakop asiri derecede var. Sezona balikçilar olarak her zamanki gibi bol olacak sekilde hazirlanacagiz. Biz de vatandasimiza taze baligi ikram edecegiz” ifadelerini kullandi.

Deniz kirliligine dikkat çekti

Deniz kirliliginin avlanmada en önemli etkenlerden biri oldugunu ifade eden Saffet Andiç, sunlari söyledi:

“Deniz kirliligine fabrikalarin, bizlerin herkesten çok duyarli olmamiz lazim. Çünkü kir olan agda balik olmaz. Karadeniz’de olmayan balik yok. 10 gün evvel denizde soguk su meydana geldi. Soguk su oldugu vakit, açiktaki balik komple sahile iner. Sahillerde hamsi olmayan yer olmadi. Hamsi her sene olur, ancak diger baliklarin fazla olacagindan dolayi hamsi biraz az olabilir. Hamsi Karadeniz’de göç eden bir baliktir. Balikçi arkadaslarimiz her seyden önce bilinçli avlansinlar. Yasaklar faydali bir sey balikçilar için. Yasaklar yarin benim önüme velinimet olarak gelecek.”
Kaynak: İHA