Bu Traktör Digerlerinden Çok Farkli

Gümüshane’de çiftçilik ve hayvancilik yapan Niyazi Inci, Avrupa’daki traktörlerden etkilenerek kendi traktörüne garajinda ugrasarak joystickli sistem yapti. Inci, Türkiye’de baska örnegi olmadigini ifade ettigi traktörünü simdi de uzaktan kumandali yapmak için çalismalara basladi.

Bu Traktör Digerlerinden Çok Farkli
Kelkit ilçesine bagli Dereyüzü köyünde hayvancilik ve çiftçilikle ugrasan 34 yasindaki Niyazi Inci, traktöründe kendi belirledigi eksiklikleri gidermek için arastirma yaparken Avrupa’daki traktörlerde joystick oldugunu fark etti.

“Bende yaparim” diyerek ise koyulan Inci bir arkadasindan da yardim alarak traktörüne garajinda kendi imkanlariyla havali sistemle çalisan joystick yapti. Bir ay içinde aracina ekledigi joystick yardimiyla birçok isi yapmaya baslayan Inci, traktörünü daha konforlu ve daha güzel bir sekilde kullanma kolayligi sagladi.

Ön kismina “Imparator” yazdigi traktörünün videolari sosyal medya platformlarinda binlerce kez izlenen Inci’nin yeni hedefi ise birçok fonksiyonu uzaktan kumandaya baglayarak traktörünü drone kullanir gibi kontrol etmek.

“Bayiler bize de yapar misin diye soruyor”

Kendisinin mühendis olmadigini lise mezunu oldugunu ifade eden Inci, “Talep çok var. Görüp arayan, bana sen mühendis misin diyen, asiri sorgu sual olan var. Gelip traktörü gören, bize satar misin diyen çok. Bayiler bize de yapar misin diye soruyor. Kendi isimizle fazla ugrastigimiz için gidip yapma firsati bulamiyorum. Çok asiri isteyen oldu. Gel bize yaptir traktörü diye” dedi.



“Bana destek verilirse bunu daha da ilerletip daha teknolojik seyler yapacagimi düsünüyorum”

Traktörü bu hale garajinda getirdigini, yapiminin da zahmetli oldugunu anlatan Inci, “Bunu yapmasi biraz zahmetli. Ben bunlari hep kendim teker teker yaptim. Bunu bir bayi, bir fabrika gibi bir sistemden alip da direk monte etmedim. Kendim sistemlerini, ayaklarini, vites kolunu hep kendim yaptigim ve biraz zahmetli is oldugu için uzun süreli oldu. Arkadasim arada gelip yardim ediyordu. Firmadan degil de bayilerden çok talep geldi. Ben açikçasi fabrikadan ilgi olacagini düsündüm ama ne yazik ki düsündügümü bulamadim. Bana güzel destek verilse ben bunu daha da ilerletip daha da teknolojik seyler yapacagimi düsünüyorum” seklinde konustu.



“Türkiye’de ilk ve tek”

Yaklasik 2 yil önce yaptigi sistemin bugüne kadar sorunsuz çalistigini dile getiren Inci, “5 bin liraya mal oldu. Görenler çok begendi. Kelkit ilçesinde görüp inanmayan da çok oldu. Traktöre binip “bunlari sen yapmadin” diyen de oldu. Bu sistemi su an Türkiye’de tek ben kullandim, ben uyguladim. Bugüne kadar böyle bir sistem, joysticki yapan, havayla elektronik bir sekilde bu sistemi yapan su güne kadar olmadi. Türkiye’de ilk ve tek” ifadelerini kullandi.

“Dronu nasil yönlendiriyorsan ayni sistemi buna yapacagim”

Traktörü drone kullanir gibi uzaktan kumanda ile yönetmek için çalismalara basladigini ifade eden Inci, “Kumandaya bastigim zaman ileri geri, yön her seyini buradan uzaktan kumandayla yönlendirecegim. Dronu nasil yönlendiriyorsan ayni sistemi buna yapacagim” diyerek yeni hedefini açikladi.



“Yaparsin dedim ama inanmayarak dedim”

Köy sakinlerinden Mehmet Sabri Akin ise kahvehanede otururken Inci’nin bu isten bahsettigini, internetten arastirdigini söyledigini ifade ederek, “Benin o an fazla inanasim gelmedi. Yaparsin dedim ama inanmayarak dedim biraz. Sonra malzeme olmaya falan basladi bismillah dedi.

Ürün yavas yavas kivamina gelmeye basladi.

Traktöre bindikçe baktim bir seyler oluyor. Sonra 1 ay içinde traktör bitmis olarak Niyazi abi beni aradi gel dedi.

Traktöre bindim, tarlaya geldik ileri geri ben sastim. Ben süremedim ilk basta bilmedigimiz için. Güzel bir ürün ortaya koydu. Havayla çalistigi için de bir sikintisini görmedik ve ariza da yapmiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA