Bu Fasulye Türkiye'de Tek

Samsun’un 19 Mayis ilçesindeki Nebiyan Dagi eteklerinde tamamen organik olarak özenle yetistirilen ‘Nebiyan fasulyesi’ dikimi yapilmadan siparis aliniyor, pazara inmeden satiliyor.

Bu Fasulye Türkiye'de Tek
Yalnizca Samsun’daki Nebiyan Dagi’nin eteklerinde yetisen ve kirmizi ete yakin degerde protein içeren Nebiyan fasulyesi sofralarda yerini almaya basladi.

Sindirim sistemine iyi gelen ve kolesterolü düsüren Nebiyan fasulyesi tarlada alici buluyor. Ata tohumu ile üretilen, üretiminde kimyasal gübre ve ilaç kullanilmayan fasulye, dogalligi ile dikkat çekiyor. Lezzeti, kisa sürede pismesi ve dagilmamasi nedeniyle yogun ilgi görüyor.

“Önümüzdeki senenin siparislerini bu seneden aliyoruz”

Üniversite egitimini tamamladiktan sonra organik tarim yapmak için, çalistigi is yerinden ayrilarak köyüne yerlesen Safak Ayvaz, “Organik tarim üzerine ürünler yetistirmek, tüm Türkiye’ye pazarlamak için köyüme yerlestim. Buralar baba-dede topraga araziler. Biz de bunu daha profesyonel bir sekilde 2 senedir yapmaya çalisiyoruz. ‘Nebiyan fasulyesi’, ‘Nebiyan findigi’, ‘Nebiyan çilegi’ zaten yöre halki tarafindan bilinen ürünler. Bu sene itibariyla ürünlerimiz Çiftçi Kayit Sistemi’nde(ÇKS) organik fasulye ve findik görülüyor. Bu sekilde ürünlerimizi yetistiriyoruz. Bölgemiz organik ürünlerle meshur. Bölge halki kesinlikle ilaç kullanmiyor, hayvan gübreleri ile ürünlerini yetistirmeye özen gösteriyor. Suladigimiz su, meshur Nebiyan suyu. Sulamamizi bu su ile yapiyoruz. Fasulyelerimiz yetisiyor. Yetistikten sonra siparislerimizi aliyoruz, ayni gün öglene kadar fasulyelerimizi hasat ediyoruz, ögleden sonra siparislerimizi götürüp veriyoruz. Sabah bahçemizde, aksam sofralarinda oluyor. Taze bir sekilde müsterilerimize ulastiriyoruz. Fasulyemize ragbet oldukça fazla, pazara inme gibi bir derdimiz yok. Fasulyemizi topluyoruz, ayni gün götürüp teslim ediyoruz. Hatta dikmeden önümüzdeki senenin siparislerini bu seneden almaya basliyoruz. Alan memnun kaliyor. Kisa sürede pisen bir fasulye. Normal bir fasulye düdüklü tencerede yarim saatte piser, bizim fasulyemiz normal tencerede 15 dakikada piser. Ev hanimlarini yormayan bir fasulye. Hemen hazirlanip sofraya gelen bir ürün” dedi.



“Ata tohumu, tohum bankasina da gönderdik”

Fasulyelerini tamamen geleneksel yöntemlerle yetistirdiklerini anlatan Ayvaz, “Agir makineler, agir ilaçlar kullanmiyoruz. Tohumlarimiz ata tohumu. Senelerdir bizde muhafaza ettigimiz bir tohum. 60 sene evvel Trabzon’dan getirdigimiz tohumlar. Kesinlikle hazir tohum kullanilmiyor. Neneden, dededen muhafaza ettigimiz tohumlar. Hala da muhafaza etmeye devam ediyoruz. Hatta Nebiyan fasulyesinin tohumunu Tohum Bankasi’na gönderdik, orada da muhafaza edilecek. Gelecek nesillere aktarilmasi amaciyla. Lezzeti Nebiyan Dagi’ndan ve suyundan kaynaklaniyor. Ayni fasulyeyi farkli bölgelerde denemelerine ragmen ayni lezzeti yakalayamadilar. Görüntü olarak çok yaklasildi. Hatta biz de bundan muzdaribiz. ‘Nebiyan fasulyesi’ diye pazarlarda satiyorlar. Fakat lezzet olarak kesinlikle ayni lezzeti vermiyor. Tamamen bölgeyle alakali durum. Sadece Nebiyan Dagi’nin eteklerinde yetisiyor, sadece burada ayni lezzeti veriyor. Denizli’de, Bursa’da, Erzurum’da profesyonel çiftlikler tarafindan denendi. Tohumlarini buradan alip denemelerine ragmen, organik yapmalarina ragmen ayni lezzeti yakalayamadilar. Tamamen bölgenin cografi özelligi ve sulama suyunun Nebiyan suyunun olmasi ile alakali bir durum oldugunu düsünüyoruz” diye konustu.

Nebiyan fasulyesinin kilosu 15 liradan satiliyor.
Kaynak: İHA