Bagdat Konferansi Sonuç Bildirgesinde Irak'a Destek

Irak’in baskenti Bagdat’ta düzenlenen ve aralarinda Türkiye’nin bulundugu 9 ülkenin “Bagdat Isbirligi ve Ortaklik Konferansi” sona erdi. Yayinlanan sonuç bildirgesinde katilimci ülkelerden Irak’a destek geldi.

Bagdat Konferansi Sonuç Bildirgesinde Irak'a Destek
Irak’in baskenti Bagdat’ta Türkiye, Iran, Kuveyt, Suudi Arabistan, Ürdün, Fransa, Katar, Misir, Birlesik Arap Emirlikleri dahil 10’dan fazla ülkenin katilimiyla düzenlenen “Bagdat Isbirligi ve Ortaklik Konferansi" sona erdi. Irak Disisleri Bakanligi, Bagdat Isbirligi ve Ortaklik Konferansi sonuç bildirgesini yayinladi. Konferansa katilan ülkelerin Irak hükümeti ve halkinin yaninda olduklarinin vurgulandigi bildirgede, “Bölge istikrarinin saglanmasi için bölgesel ve ulusal çabalarin birlestirilmesi gerektigi vurgulanirken, Irak hükümeti ise söz konusu konferansin düzenlenmesinde oynadigi rol için Fransa’ya tesekkürlerini sundu” denildi.

Irak’in uluslararasi bir konferansa ev sahipligi yapmasinin, hükümetin dis iliskilerde izledigi dengeli siyasetin sonucu oldugu belirtilen açiklamada, “Katilimci ülkeler, Irak hükümetinin kurumsallasmak için gösterdigi çabalarin yani sira saibesiz ve adil olmasi için seçimlerin uluslararasi gözetim altinda yapilmasi talebini destekledi” ifadeleri kullanildi.

Bölgenin karsi karsiya kaldigi ortak zorluklara karsi bölge ülkelerinin iyi komsuluk, içislerine karismama ve milli egemenlige saygi duyma prensipleri çerçevesinde isbirligi yapmalari gerektigi vurgulanan sonuç bildirgesinde, Irak’in koalisyon güçleri ve dost ülkelerin destegiyle terör örgütü DEAS’a karsi elde ettigi zaferin memnuniyetle karsilandigi aktarildi.

Irak hükümetinin ekonomik reform çalismalarinin desteklendigi kaydedilen açiklamada, “Irak’in imari için Irak hükümetinin çabalari katilimci ülkeler tarafindan desteklenirken, göçmenlerin evlerine geri dönmelerini saglamaya yönelik çalismalar da memnuniyetle karsilandi” denildi.

“Irak, 1980’den bu yana böyle bir konferansa ev sahipligi yapmadi, bu tarihi bir olay”

Konferansin tamamlanmasinin ardindan açiklamalarda bulunan Irak Disisleri Bakani Fuat Hüseyin, baska ülkelerin de katilacagi yeni toplantinin yakin zaman içerisinde düzenlenecegini söyledi.

Irak’in, bölgedeki ülkelerle yaptigi arabuluculuk çabalari sonucu bu asamaya ulastigini kaydeden Irak Disisleri Bakani Hüseyin, “Irak söz konusu konferansin basarili geçmesi için büyük bir diplomatik rol üstlendi. Irak, bütün komsularla iyi iliskileri olan tek ülke” diye konustu.

Irak’ta 40 yili askin süredir böyle bir toplanti yapilmadigini kaydeden Irak Disisleri Bakani, “Irak, 1980’den bu yana böyle bir konferansa ev sahipligi yapmadi bu tarihi bir olay” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA