Alman Gelin Karacigerini Bagisladi

Karaçiger yetmezligi olan Emine Bozdemir’e karacigeri uyumlu olan Alman Gelin yardima kostu. Almanya’nin Siegburg sehrinde yasayan Andschane Demmer yazin tatile geldigi Gebze’de yengesinin karaciger yetmezligini ögrenince harekete geçti. Test yaptirarak bagis için uyumlu oldugunu ögrenen Demmer, esinin kuzeni Emine Bozdemir’e karacigerini verdi.

Alman Gelin Karacigerini Bagisladi
Asiri kiloya bagli olarak karaciger yaglanmasi ve bunun sonucunda karaciger yetmezligi görülen 48 yasindaki Emine Bozdemir, 3 yildir kendisine karaciger bagisinda bulunacak bir donör bekliyordu. Beklemekten ümidini yitiren ve hayata küsmeye baslayan Bozdemir, amcasinin oglu olan Mehmet Ayar’in Alman esi Andschanna Demmer’in karacigerini bagislamasiyla yeniden hayata tutundu.

Kocaeli Gebze’de ailesiyle birlikte yasayan Emine Bozdemir, hastaligi nedeniyle çalistigi is yerinden malulen emekli oldu. Tedavisi için pek çok sehir ve hastane dolasan Bozdemir, karaciger nakli ailesindeki kimseyle uyusmayinca organ nakil sirasina girerek beklemeye basladi.

Kuzeni Mehmet Ayar’in esi olan Andschanna Demmer, Emine Bozdemir’e, “Ben hissediyorum, karacigerim seninkiyle uyumlu, ben sana verecegim” diyerek gerekli tetkikleri baslatti. Yapilan tetkiklerin ardindan Alman gelinin karacigeri uyumlu çikinca gerekli operasyon islem baslatildi.

“2 hastamiz da gayet iyi ve çok mutlu”

Bahçelievler’de özel bir hastanede ameliyata alinan Emine Bozdemir ve Alman gelin Demmer basarili bir operasyon geçirdi. Operasyonu gerçeklestiren Memorial Bahçelievler Hastanesi Organ Nakili Bölüm Baskani Prof. Dr. Kamil Yalçin Polat, “Emine Hanim 48 yasinda, bize geldigi zaman son dönem karaciger yetmezligi söz konusuydu. Yani sirozun son evresiydi. Siroza neden olan birçok neden var ama Emine Hanim’da neden asiri kiloya bagli karaciger yaglanmasi sonucu karaciger yetmezligi. Son dönemlerde özellikle de obeziteye bagli Nash (non alkolik yagli karaciger hastaligi) hastaligi çok yaygin görülmeye basladi hem ülkemizde hem batili ülkelerde ve giderek karaciger nakli yaptigimiz hasta sayisi artti. Türkiye’de zaten az olan kadavra organ bagisi nedeniyle hasta bu sekilde yasayamazdi. Almanya’da yasayan uzaktan da akrabasi olan ama orijinalde armagan olan biri organini bagislamak istedigini söyledi ve kabul ettik, tetkiklerini yaptik; uygun çikti. Emine Hanim’a yapacagimiz karaciger nakli biraz komplike bir durumdu. Kiloluydu 110 kilo civarindaydi. Basarili bir ameliyat oldu. Ameliyat sonrasi dönemde bir sorun yasamadik, simdi gayet ikisi de çok mutlular” seklinde konustu.

Sözlerine nakil verme sürecindeki yasal prosedürleri açiklayarak devam eden Dr. Yalçin, “Bizdeki yönetmelikler kanunlar oldukça iyi ve siki. Organ nakli her zaman suistimale açik bir konu olmustur. Özellikle dördüncü dereceden sonraki akrabaliktaki nakil, etik kurulun karariyla belli oluyor. Burada da tabii dördüncü derecenin ötesinde bir akrabalik var. Yabanci bir ülke vatandasi. Ama degerlendirme sonucunda etik kurul olumlu bir karar verdi” dedi.



“Hayata yeniden geldim”

Alman gelinleri Andschanna Demmer’e hep dua edecegini belirten Emine Bozdemir, “3 yildir bu hastalikla savas veriyorum. Kadavra bekliyorum, çikmiyor. Herkese yalvariyorum, akrabalarimin hepsinin ki de uyumsuz. Bir amcamin oglu vardi o da 57 yasinda oldugu için yeterli gelmedigi için olmadi. Kizim var 17 yasinda küçük oldugu için o da olmadi. Esimin, oglumun uymadi ama Andschanna sag olsun, ‘Ben sana verecegim sen merak etme, benim kan grubum ayni, bakariz’ dedi.

Tatile geldi, bütün tahlillerimizi yaptirdik burada tekrar. Uyumlu geldi ve ben doktordan haberi ilk aldigimda aglamaya basladim. Mutluluktan konusamadim. Sabirsizlikla bekledim bugünü. Hayata yeniden geldim. Hayatimiza giren harika bir insan. Benim hayatimi bana ve çocuklarima bagislayan bir insan” açiklamasinda bulundu.

“Allah’in yazdigi bir sey”

“Çalistigim için Eylül’de izin alip gelecektim ancak acil nakil olmasi gerektigi için isimden ücretsiz izin alarak geldim’’ diyen Andschanna, “Esimle 94 yilindan beri evliyiz ve Almanya’da yasiyoruz. Her sene Türkiye’ye geliyorum ve o zamandan beri taniyorum. Hastalandigini ögrendim. Nasil yardimci olabilecegimi sordum ve kan grubuma falan baktirdim ve kendimi sorgulamaya basladim yapabilir miyim? Diyerek karar aldim. Esim olmasa Emine’yi tanimayacaktim ve Allah’in yazdigi bir sey olarak düsünüyorum’’ dedi.



Çok büyük bir ameliyat ve internetten arastirdim

Karaciger Naklinin büyük bir ameliyat oldugunu dile getiren Andschanne Demmer, "Çok büyük bir ameliyat ve internetten arastirdim. Avrupa’nin yüksek kaliteli hastanesini arastirdim ve bu hastaneyi seçtik. Narkoz riski var ve ameliyat riski de var. Herhangi bir problem olmadan hayatima devam edebilecegimi düsünüyorum. Karaciger yüzde 90’a kadar yenilenebiliyor’’ dedi.



“Tamamen senin kararin”

Esim ve çocuklariyla konustugunu kaydeden Andschanna, "Tamamen senin kararin dediler iyilik yapmis olacagim ve herkesin basina gelebilir. Ablam hemsire ve risklerden dolayi biraz korkuyor. Normal bir ameliyat oldugunu düsünmüyorum riski var. Ama herkesin basina gelebilir insanlari bagis yapmaya davet ediyorum. Esimin çocuklarimin ablamin basina gelebilir" diyerek herkesi organ bagisi yapmaya davet etti.
Kaynak: İHA