Kabil'deki Bombali Saldirilari DEAS Üstlendi

Afganistan’in baskenti Kabil’de düzenlenen bombali saldirilari terör örgütü DEAS üstlendi. Saldirilarda hayatini kaybedenlerin sayisi 60’a, yaralilarin sayisi ise 140’a yükseldi. Hayatini kaybedenler arasinda 12 ABD askeri oldugu bildirilirken, yaralilar arasinda ise 15 ABD askeri oldugu aktarildi.

Kabil'deki Bombali Saldirilari DEAS Üstlendi
Afganistan’da Taliban’in kontrolü ele geçirmesinin ardindan, baskent Kabil’de düzenlenen bombali saldirilarda onlarca kisi hayatini kaybetti. Tahliye operasyonlarinin devam ettigi Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani’nin Abbey Kapisi’nda ve kapiya yakin bir mesafede bulanan Baron Hotel yakinlarinda düzenlenen bombali saldirilarda hayatini kaybedenlerin sayisi 13’ten 60’a, yaralilarin sayisi ise 60’dan 140’a yükseldi.

Saldirilari DEAS üstlendi

Kabil’de düzenlenen bombali saldiriyi, sosyal medya hesabi üzerinden açiklama yapan terör örgütü DEAS üstlendi.

ABD Savunma Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, saldirilarda 12 ABD askerinin hayatini kaybettigi, 15’inin de yaralandigi aktarildi. Hayatini kaybedenlerin 11’inin deniz piyadesi oldugu, 1’inin ise donanma doktoru oldugu belirtildi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanligi (CENTCOM) Komutani Orgeneral Kenneth McKenzie yaptigi açiklamada, terör örgütü DEAS saldirilarinin devam etmesini beklediklerini ifade ederek, tahliyelerin devam edecegini belirtti.

Yaklasik bin ABD vatandasinin hala Afganistan’da olduguna inanildigini belirten McKenzie, tahliye edilenlerin can güvenligini korumaya odaklandiklarini belirterek, “Yasanan can kayiplarinin üzüntüsünü yasarken, görevimizi icra etmeye devam ediyoruz” dedi.

ABD’nin Taliban ile koordinasyon içinde oldugunu ve saldirilara hazirlanmak için ellerinden gelen her seyi yaptiklarini belirten McKenzie, "Bu korkakça saldiriyla kimin iliskili oldugunu belirlemek için su anda çok siki çalisiyoruz ve onlara karsi harekete geçmeye haziriz 7/24 onlari ariyoruz" dedi.



"Taliban ve ABD ’ortak bir amaci’ paylasiyor"

Taliban ve ABD’nin Afganistan tahliye görevinde "ortak bir amaci" paylastigini belirten McKenzie, Taliban’a güvenip güvenmedigi veya grubun Kabil havaalani saldirisinin gerçeklesmesine izin verip vermedigi soruldugunda ise, "Bunun olmasina izin verip vermediklerini bilmiyorum. Bunun olmasina izin verdiklerine beni ikna edecek hiçbir sey oldugunu sanmiyorum. Onlara güvenip güvenmedigime gelince bu çok dikkatli kullandigim bir kelime. Daha önce, ’Söyledikleri degil, yaptiklari’ dedigimi duydunuz" dedi.

“31 Agustos’a kadar buradan çikmamizi istemek için pratik bir nedenleri var. Havaalanini geri almak istiyorlar. Mümkünse o gün biz de çikmak istiyoruz. Yani ortak bir amaci paylasiyoruz” ifadelerini kullanan McKenzie, "Bu ortak amaci canli tuttugumuz sürece, birlikte çalismak yararli oldu. Bazi güvenlik endiselerimizi azalttilar ve ileriye dönük çalismalari için yararli oldular" dedi.



ABD Disisleri Bakanligindan Kabil Havalimani’na seyahat etmeyin uyarisi

Kabil’deki bombali saldirilarin ve hizla degisen güvenlik durumunun ardindan ABD Disisleri Bakanligi, devam eden ve yüksek bir terör saldirisi tehdidi oldugu için insanlari havalimanina seyahat etmemeleri konusunda uyararak, durumun hala "son derece degisken" oldugunu ve havalimani bölgesinde bulunanlarin "hemen güvenli bir yere siginmalarini ve daha fazla tavsiye beklemelerini" istedi.

"Saldirilara ragmen tahliyelere devam edecegiz"

Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani bölgesinde meydana gelen patlamalarin ardindan acil durum komite toplantisini (COBRA) düzenleyen Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Afganistan’daki duruma iliskin açiklamalarda bulundu. Johnson, havalimani bölgesindeki "barbar" terör saldirisina ragmen Ingiltere’nin Afganistan’dan tahliyelere devam edecegini belirtti.

Johnson, Birlesik Krallik güçlerinin bu saldirilara bir cevap olarak, operasyonlari yarida kesmeyecegini ifade etti.



Taliban’dan kinama

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid yaptigi açiklamada, Afganistan’in baskenti Kabil’de düzenlenen çifte bombali saldiriyi kinayarak, patlamalarin ABD ordusu tarafindan kontrol edilen bir bölgede gerçeklestigini aktardi. Mücahid, "Islam Emirligi, halkinin güvenligine ve korunmasina çok dikkat ediyor ve kötü çevreler kesinlikle durdurulacak" dedi.

Kaynak: İHA