Van'da 1 Milyon 200 Bin Yavru Balik Suyla Bulustu

Tarim ve Orman Bakanligi Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürlügü tarafindan yürütülen Su Kaynaklarinin Baliklandirilmasi Projesi kapsaminda Van genelinde 14 göl, gölet ve barajlarda 1 milyon 200 bin yavru sazanin suyla bulusmasi renkli görüntüler olusturdu.

Van'da 1 Milyon 200 Bin Yavru Balik Suyla Bulustu
Tarim ve Orman Bakanligi Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürlügü tarafindan yürütülen Su Kaynaklarinin Baliklandirilmasi Projesi kapsaminda Tarim ve Orman Van Il Müdürü Ibrahim Görentas’in organizasyonunda "Van Ilindeki Su Kaynaklarinin Baliklandirilmasi" adli proje geregi, Elazig Tarim ve Orman Il Müdürlügü bünyesinde yer alan Keban Su Ürünleri Isletmesinde üretilen baliklar Van Il Müdürlügüne getirildi.

Il Müdürlügü ekipleri tarafindan tanktaki yavru baliklar oksijen bastirilmis seffaf posetlere konularak Ercis, Özalp, Saray, Çaldiran, Muradiye, Gürpinar ve Ipekyolu, ilçelerine gönderilerek toplam 14 adet göl, gölet ve barajlarlara birakildi. Sihke ve Zernek Barajindaki baliklandirma çalismalarina Tarim ve Orman Il Müdür Yardimcisi Abdulkerim Yücel ve Balikçilik Su Ürünleri Sube Müdürü Muhammet Demir katildi.



"3 yilda 1 milyon 530 bin pullu sazan baligi yavrusu birakildi"

Baliklandirma çalismalariyla ilgili açiklamada bulunan Il Müdür Yardimcisi Abdulkerim Yücel, "Su kaynaklarindaki nesli tehlike ve baski altinda olan türlerin desteklenmesi, farkli nedenlerle zarar gören su ürünleri stoklarinin takviyesi, bilimsel temele dayali baliklandirma metodunun uygulanmasi amaciyla Bakanligimiz tarafindan 2012 yilindan beri yürütülmekte olan baliklandirma projesi geregi, 2019 yilinda 19 su kaynagimiza 250 bin, 2020 yilinda 12 su kaynagimiza 180 bin ve bu yil ise 14 su kaynagimiza 1 milyon 200 bin ve son 3 yilda su kaynaklarimiza toplam 1 milyon 530 bin pullu sazan baligi yavrusu salindi" dedi.



"Göl, gölet ve barajlar baliklandirilacak"

Van’da bulunan tüm su kaynaklarinin baliklandirilacagini ifade eden Yücel, "Önümüzdeki yillarda da devam edecek olan baliklandirma çalismalari bölge halkina ekonomik getirisinin yani sira çesitli balikçil kuslarin da ugrak yeri olmasiyla tür çesitliligi artacaktir. Van ilimizde balik olmayan veya stok miktari azalan ve baliklandirmaya uygun olan tüm su kaynaklarimizi baliklandiracagiz. Baliklandirma çalismalarinin amacinin göletlerin daha verimli kullanilmasi ve ekonomik getirisinin arttirilmasi oldugunu, yapilan çalismalarin göletlerdeki balik stoklarini arttiracagini ve Van ilinin ekonomisine büyük katki saglayacaktir. Tarim ve Orman Bakanligi’nin Iç Su Kaynaklarinin Baliklandirilmasi Projesinin de amacinin mevcut popülasyonun korunmasi ve devamliliginin saglanmasi oldugu, Ayrica yeni açilan kaynaklarin en verimli sekilde degerlendirilmesi amaciyla göl, gölet ve barajlar baliklandirilacaktir" diye konustu.

Tüm dünyayi etkisi altina alan kuraklikla ilgili de konusan Yücel, "Son bir yilda meydana gelen kuraklik nedeniyle kuruyan göletler baliklari da etkiledi. Baliklandirma çalismalarini bu yil bir çok noktada kuraklik nedeniyle gerçeklestiremedik, insallah bundan sonra ki süreçte kuraklik sorunu biter, çiftçi ve tarimla geçimlerini saglayan vatandaslarimizda rahat eder" seklinde konustu.

Kaynak: İHA