(Özel) Salya Bitti Gözler 1 Eylül'de

Salyadan temizlenen Marmara Balikçilari, tamir ve tadilat islemlerini tamamlayarak dört gözle av yasaginin kalkacagi 1 Eylül’ü bekliyorlar. 1 Eylül’de ‘Vira Bismillah’ diyecek olan balikçilar bu sezon vatandasi baliga doyuracaklarini söyledi.

(Özel) Salya Bitti Gözler 1 Eylül'de
Geçtigimiz sezon salya belasi sebebiyle Marmara’dan umdugunu alamayan Tekirdagli balikçilar, av yasagi süresi boyunca Süleymanpasa Balikçi Barinagindaki tamir ve tadilat islerini tamamlayarak, ‘Vira Bismillah’ demek için son günleri sayiyor. Gerekli mercilerden izin alip denize deneme aglari attiklarini ifade eden balikçilar, devletin marifeti ve hava olaylarinin da etkisi ile denizin büyük oranda salyadan temizlendiginden dolayi bu yil Marmara’dan umutlu olduklarini dile getirdiler. 1 Eylül’den sonra yola çikacak olan tayfalar, bu yil vatandasi baliga doyuracaklarini da belirttiler.

"Marmara Denizimiz kendini toparliyor"

Ilk günkü heyecan ile denize ag atmayi beklediklerini dile getiren Balikçi Idris Seremet, “Bakanliktan özel bir izin aldik. Bir arkadasimizin teknesiyle denizin bazi kisimlarin ag attik. Suanda Marmara salyadan temizlenmis gibi gözüküyor. En azindan ilk günkü kadar degil. Denizler biraz daha ciddiye alindi. Biraz daha temizlendi. Marmara Denizimiz kendini toparliyor. Bundan sonra hep beraber el ele verip denizlerimiz korumak için elimizden geleni yapiyoruz tabi ki, 1 Eylül’de ‘Vira bismillah diyecegiz. Her sene oldugu gibi ayni heyecanla, ayni zevkle bütün hazirliklarimizi yaparak, çok iyi bir balikçilik olacakmis gibi, hazirlik yapiyoruz tabi ki” dedi.



Salya devam ederse Karadeniz’e gidecekler

Seremet açiklamasinda bu yil 2 çesit ag yaptiklarini da ifade ederek, “Hem hamsi agini yaptik özel bir hamsi agi. Hem de palamut ve çinakop için bir agimiz var. Hangisinde daha çok bereket varsa Allah’in izniyle daha çok onun pesine düsecegiz. Denizle bu sene biraz daha bereketli gözüküyor. Karadeniz bu sene biraz daha bereketli gözüküyor. Eger ki salya devam ederse çogunluk yine Karadeniz’de devam edecegiz. Fakat Marmara’da salya azalmis gibi gözüküyor. Istavrit var denizde. Palamut her tarafta kendini gösterdi. Sinop’tan, Trabzon iline kadar palamut yavrusu gözükmeye basladi.

Geçen seneki kadar bereketli olmasa bile bu sene yine palamut var. Hamsi var, istavrit var, daha çok lüfer (Sarikanat) senesi gibi gözüküyor. Insallah hayirli bir sezon geçiririz. Kazasiz belasiz bir sezon ve bol bereketli bir sezon geçiririz insallah. Insanlarimizi da ucuz bir sekilde balik yedirmeye de kismet eder insallah. Tüm hekimler ve doktorlar bu hastalikta balik yemenin saglikli oldugunu söylüyor. Insallah bir sif olur insanlara” diyerek açiklamasini noktaladi.

"1 Eylül gelmeden kimse kesin bir sey söyleyemez"

Balikçi Önder Dedeler ise, “Cümlemize hayirli olsun. Insallah bu sene bir seyler olacak gibi duruyor. Ama 1 Eylül gelmeden kimse kesin bir sey söyleyemez. Görüyoruz sagda solda balik var. Çinekop ve lüfer olurda, palamut ne kadar olur bilemeyiz. Salya olan yerde var olmayan yerde yok. Deneme amaçli ag atmislar. Salyanin olmadigini söylüyorlar” diye konustu.

Balikçi Irfan Dedeler da, “Su anda gözüken bir sey yok. Kaykay yok diye biliyoruz. Hayirli bir sezon olsun” seklinde konustu.

Kaynak: İHA