Çin Devlet Baskani Jinping, Putin'le Görüstü

Çin Devlet Baskani Xi Jinping, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile bugün yaptigi telefon görüsmesinde, Çin’in Afganistan konusunda Rusya ve uluslararasi toplumla iletisim ve koordinasyonu güçlendirmeye hazir oldugunu söyledi.

Çin Devlet Baskani Jinping, Putin'le Görüstü
Çin Devlet Baskani Xi Jinping, Rus mevkidasi Vladimir Putin ile bugün bir telefon görüsmesi gerçeklestirdi. Görüsmede, Afganistan’daki son durum, salginla mücadele ve ikili isbirligi gibi konular ele alindi. Xi Jinping görüsmede, Çin ile Rusya’nin Covid-19 asisi konusundaki isbirligini güçlendirmesi, küresel asi tedarikini muhafaza etmesi, iki halkin yasamini ve sagligini korumasi gerektigini söyledi.

Xi Jinping, Çin ile Rusya’nin dis müdahalelere karsi isbirligini derinlestirmesinin önemine isaret etti.

"ÇIN, AFGANISTAN KONUSUNDAKI TÜM TARAFLARLA ILETISIM VE KOORDINASYONU GÜÇLENDIRMEYE HAZIR"

Vladimir Putin ise görüsmede Rusya’nin Tayvan, Hong Kong, Sincan ve Güney Çin Denizi gibi Çin’in temel çikarlari ile ilgili konulardaki durusunu destekledigini, Çin’in iç islerine dis güçlerin müdahale etmesine karsi çiktigini belirtti.

Iki lider, Afganistan’daki son durum hakkinda da görüs alisverisinde bulundu. Çin’in Afganistan’in egemenligine, bagimsizligina ve toprak bütünlügüne saygi duydugunun altini çizen Xi Jinping, Çin’in Afganistan’in içislerine karismama politikasi izledigini ve daima sorunun siyasi yollardan çözümü hususunda yapici bir rol üstlendigini vurguladi. Çinli lider, “Çin, Afganistan konusunda Rusya dâhil olmak üzere uluslararasi toplumdaki tüm taraflarla iletisim ve koordinasyonu güçlendirmeye hazir. Afganistan’daki tüm taraflarin istisareler yoluyla daha açik ve kapsayici bir siyasi yapi insa etmeye, ilimli ve ihtiyatli iç ve dis politikalar uygulamaya, tüm terör örgütleriyle baglarini koparmaya ve dünyanin geri kalaniyla, bilhassa da komsu ülkelerle dostane iliskilerini korumaya tesvik edilmesi için ortak çaba gösterilmesi gerekiyor" dedi.

Putin, Afganistan’da yasanan dönüsümün, dis güçler tarafindan siyasi model dayatma politikasinin ise yaramadigini ve ilgili ülkelere sadece yikim ve felaket getirdigini gösterdigini kaydetti.

Rusya ve Çin’in Afganistan sorununda benzer pozisyonlara ve müsterek çikarlara sahip olduguna isaret eden Rus lider, Afganistan’da yumusak bir geçis süreci yasanmasi, terörle mücadele edilmesi, uyusturucu kaçakçiliginin önlenmesi, ülkeden güvenlik risklerinin yayilmasi ve dis güçlerin müdahalesine direnilmesi konularinda Çin ile yakin iletisim ve koordinasyon içinde olacaklarini dile getirdi.

ÇIN DISISLERI: "TALIBAN ILE ETKILI VE PÜRÜZSÜZ ILETISIME SAHIBIZ"

Öte yandan, Çin Disisleri Bakanligi’ndan bugün yapilan açiklamada Çin’in Taliban ile etkili ve pürüzsüz iletisime sahip oldugu belirtildi.

Taliban’in Siyasi Isler Sefi Yardimcisi Abdülselam Hanefi’nin Çin’in Kabil Büyükelçisi Wang Yu ile görüstügünü açiklamisti. Bakanlik Sözcüsü Wang Wenbin, bugünkü basin toplantisinda konuya dair yaptigi açiklamada, “Çin, Afganistan ile pürüzsüz ve etkili iletisim ve istisareler gerçeklestiriyor. Kabil, dogal olarak, iki tarafin farkli önemli konulari tartisabilecegi önemli bir platform ve kanal” ifadelerini kullandi. Çin’in Afganistan politikasinin net ve tutarli oldugunun altini çizen sözcü, Afganistan’in egemenligine ve toprak bütünlügüne saygi duyduklarini, ülkede baris saglanmasinda ve ülkenin yeniden insasinda yapici rol oynayacaklarini kaydetti.

(Cenk Özkömür/IHA)
Kaynak: İHA