Antalya'da 'Hali Mevsimi' Sona Erdi Hasat Basladi

Antalya’nin Dösemealti ilçesinde mikroplardan arindirmak ve renklerinin pastele dönüstürülmesi için bugday tarlalarina serilen el dokumasi binlerce hali ve kilimin güneslenme asamasi sona erdi. Tarlalardan özenle toplanan halilar, çesitli islemlerden geçtikten sonra yurt disinda 100 bin dolara kadar alici bulabiliyor.

Antalya'da 'Hali Mevsimi' Sona Erdi Hasat Basladi
Dösemelati ilçesinin birçok farkli noktasinda binlerce dönüm üzerine Mayis ayinda mikroplardan arindirmak ve renklerinin pastele dönüstürülmesi için bugday tarlalarina serilen binlerce hali ve kilimin güneslenme asamasi tamamlandi. Kalitesi ve türüne göre yaklasik 4 ay günes altinda kalan halilar, çalisanlar tarafindan özenle tarlalarin içerisinden toplaniyor. Toplanan halilar serilen alanin hemen yaninda bulunan kapali 4 katli binada muhafaza ediliyor. Ihtiyaç duyulmasi durumunda bazi halilar yikaniyor. Bazi halilarin ise eksik yönleri terziler tarafindan onarilarak tamamlaniyor.

“SUANDA YÜZDE 60 TOPLANDI”

Islemleri tamamlanan halilar yurt disinda 100 dolardan baslayarak 100 bin dolara kadar alici buluyor. Ilçede hali ticaretiyle ugrasan Can Börekçi, “Babam yillardir Türkiye’nin bütün köylerine gitmis, yörelerin her türlü halilarini görmüs bir insandir. Kültürümüze sahip çikmak istiyor. Ben internet üzerinden satisa yönelik olarak çalismalar yaptim. Satislarimizi internet üzerinden de gerçeklestiriyoruz. Ürünlerimizi yazin sererek güneslenmesini sagliyoruz. Halilarimizin gözeneklerinde bulunan bakteriler bu sayede yaniyor. Ürünler bu islemden sonra yikamaya aliniyor. Yikama yaptiktan sonra gerekli olan islemi varsa onlari da yapip, yurt disina gönderiyoruz. Mayis ayinda sereriz. Yagmur yagmamasi gerekiyor. Agustos ayi sonu gibi de hepsini topluyoruz. Suanda yüzde 60 toplandi” dedi.



“100 DOLAR DA OLUR 100 BIN DOLAR DA OLABILIR”

Ürünlere farkli farkli degerler biçildigini belirten Börekçi, “Burada küçük bir ürün olur onun degeri bin dolar olabilir, büyük bir ürünün degeri 100 dolar da olur 100 bin dolar da olabilir. Burada bizim baktigimiz sey ürünün deseni ve eski olmasidir. Her ürünü farkli bir deseni ve dokusu var. Eksper kisiler gelip deger biçiyor. Biz su anki pandemi dönemine ayak uydurmaya çalisiyoruz. Bu dönemin geçecegini düsüyoruz. Biz pandemide diger sektörlere göre daha az etkilendik. Kendimizi internette gösteriyoruz. Bu yüzden de daha az etkilendik. Ama herkes bu kadar sansli olmayabilir. Kimse ümidini kesmesin” sözlerine yer verdi.

(Ertugrul Gün - Akif Yilmaz /IHA)
Kaynak: İHA