Adiyaman'da 'Geven' Bali Sagimi Basladi

Adiyaman’da yüksek rakimli bölgelere birakilan ari kovanlarinda ‘geven’ bali sagimina baslandi.

Adiyaman'da 'Geven' Bali Sagimi Basladi
Adiyaman’in Sincik, Çelikhan, Gerger ve merkeze bagli yüksek rakimli daglarinin eteklerinde üretilen ‘geven’ balinin hasadi basladi.

Içerdigi besin degerleri bakimindan oldukça zengin olan ‘geven’ balinin yaninda, Adiyaman’da aricilar yilda iki kez bal sagimi yapiyor. Rakimi yüksek yerlerde ‘geven’ bali hasadi yapan aricilar, Temmuz ayinda kovanlarini rakimi düsük ova köylerinde ‘sütlegen’ bitkisinin bulundugu bölgelere getirerek, Agustos ve Eylül aylarinda kovanlari burada birakiyor. Aricilar Eylül ayi sonuna dogru kovanlardan ikinci bal sagimini gerçeklestiriyor.

Sert Kabuklu Meyveler Arastirma Enstitüsü Müdür Yardimcisi ve Aricilik Bölüm Baskani Atilla Öztokmak, “Geçen yil Adiyaman’da 71 bin kovandan 688 ton bal üretildi. Bu yilki bal üretimimizi daha yüksek bekliyoruz. Özellikle Adiyaman’in Sincik, Çelikhan, Gerger ve merkez yaylarinda, yüksek rakimli bölgelerinde geven bitkisinden bal üretiliyor. Balin süzülmesini müteakip aricilarimiz Adiyaman ova bölgesinde, rakimin daha düsük oldugu bölgelerde sütlegen dedigimiz bitkinin bulundugu bölgelere arilarini tasiyor. Bu da Temmuz’dan ayindan baslayip Eylül’ün sonuna kadar sütlegenden de bal elde ediliyor. Eylül sonu gibi ikinci bir bal hasadi yaparak sütlegen bali elde ediliyor. Il içi gezgincilik yapilarak ayni yil içerisinde iki defa bal hasadi yapiliyor” dedi.

Sincik Aricilik Egitim Kültür Dernegi Baskani Mahmut Öztürk, bu sene mevsimin kurak geçmesine ragmen bal rekoltesinin yüksek oldugunu belirterek, aricilarin hasattan memnun oldugunu söyledi.



Sincik ilçesine bagli Sakiz köyü Hayirli Mezrasi’nda aricilik yapan Ramazan Aydogdu ise çok kaliteli geven balinin kovanlardan çikartilarak süzülmeye baslandigini ve satisa hazir hale getirildigini dile getirdi.
Kaynak: İHA