ABD'de 'Havana Sendromu' Vakalari Sorusturuluyor

ABD Baskan Yardimcisi Kamala Harris'in Singapur'dan Vietnam'a seyahatinde gecikmelere yol açan ve Vietnam'daki ABD'li 2 yetkilide görülen muhtemel "Havana Sendromu" vakalarinin sorusturuldugu bildirildi.

Asya turunda olan Kamala Harris'in Singapur-Vietnam uçusu, dün son dakikada Vietnam'daki 2 ABD'li yetkilide daha önce "Havana Sendromu" olarak adlandirilan gizemli hastaliga benzer bir hastalik görülmesi sonucu saatlerce ertelendi.

Beyaz Saray ise söz konusu yetkililerin Harris ile temasi olmadigini ancak güvenlik amaçli beklemenin yapildigini duyurdu.

Ilk kez 2016'da Küba'daki ABD Büyükelçiligi çalisanlarinda görülen ve sebebi henüz belirlenemeyen gizemli hastaligin "Havana Sendromu" olup olmadigi ise henüz netlesmedi.

ABD basinina konusan ve isminin açiklanmasini istemeyen üst düzey yetkililer, söz konusu vakalarin sorusturuldugunu kaydetti.

- ABD ve Kanada büyükelçiliklerinin çalisanlarinda görüldü

Kanada'nin Havana Büyükelçiliginde görevli personelde, 2017 ilkbaharinda "Havana Sendromu" olarak adlandirilan gizemli rahatsizligin yol açtigi bas dönmesi ve bas agrisi gibi sikayetler görülmeye baslanmisti.

ABD'nin Küba'daki büyükelçiliginde görevli 21 kiside de benzer sikayetler görülmüs, Washington yönetimi Eylül 2017'de ülkede ikinci derecedeki personelinin büyük bölümünü geri çekmisti.

Küba'da görevliyken gizemli rahatsizliga yakalanan Kanadali diplomatlar, Ottawa hükümetine 21,1 milyon dolarlik tazminat davasi açmisti.

Küba hükümeti, ülkede görevli ABD'li diplomatlarin maruz kaldigi öne sürülen gizemli sonik saldiri iddialarinin gerçegi yansitmadigini açiklamisti.

- ABD topraklarindaki vakalar

CNN, 29 Nisan'da yayimladigi bir haberde, iki Beyaz Saray yetkilisinde, geçen yil Havana sendromuna rastlandigini ve olaylarin sorusturuldugunu yazmisti.

Politico gazetesi ise 30 Nisan'daki haberinde, geçen yil Miami'deki bir ABD yönetimi yetkilisinin, Havana sendromu yasadigini bildirmisti.

Kaynak: AA