Küresel Piyasalar Pozitif Seyrediyor

Küresel piyasalar, ABD'de persembe günü baslayacak Jackson Hole toplantilari öncesinde beklentilerin altinda kalan makroekonomik veriler ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda asilama çalismalarinda saglanan ilerlemelerle pozitif seyrediyor.

Dünya genelinde dün açiklanan imalat sanayi ve hizmet sektörü Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin neredeyse tamami, ekonomik aktivitede toparlanmanin güç kaybettigine isaret etti.

Analistler, küresel ekonomik görünüme iliskin verilerin beklentilerin altinda kalmasinin, destekleyici para politikalarinin süresinin uzayacagi beklentilerini artirdigini ve bu nedenle persembe günü ABD'de baslayacak Jackson Hole Ekonomi Politikalari Sempozyumu öncesinde pay piyasalarinda pozitif bir seyir izlendigini bildirdi.

Fed Baskani Jerome Powell'in Jackson Hole'da cuma günü yapacagi konusmanin piyasalarin yönü üzerinde belirleyici olacagina dikkati çeken analistler, Powell'in konusmasinda varlik alimlarinin azaltilmasinin zamanlamasina dair ipuçlarinin aranacagini kaydetti.

Dün ABD'de açiklanan verilere göre, imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI), agustosta aylik 2,2 puan azalisla 61,2'ye gerileyerek son 4 ayin en düsük seviyesine inerken, hizmet sektörü PMI da ayni dönemde 55,2 ile 8 ayin en düsügüne geriledi.

Verilerin ekonomik aktivitedeki toparlanmanin ivme kaybettigine isaret etmesi ve ABD Gida ve Ilaç Dairesinin (FDA), Pfizer ile BioNTech'in Kovid-19 asisina 16 yas ve üstü için tam kullanim onayi verdigini duyurmasinin ardindan New York borsasinda alicili bir seyir izlendi.

Öte yandan Uluslararasi Para Fonu (IMF) Baskani Kristalina Georgieva dün aksam yaptigi açiklamada, 650 milyar dolarlik özel çekme hakki (SDR) olarak adlandirilan rezerv para biriminin üye ülkelere tahsisinin yürürlüge girdigini duyurdu.

Söz konusu tahsisin dünya için önemine deginen Georgieva, bunun benzeri görülmemis Kovid-19 kriziyle mücadele için "essiz bir firsat" oldugunu kaydetti. Georgieva, "SDR tahsisi, küresel ekonomik sisteme ilave likidite saglayacak, ülkelerin döviz rezervlerini artiracak ve daha pahali iç veya dis borçlara olan bagimliliklarini azaltacak." degerlendirmesinde bulundu.

IMF'nin verilerine göre, 190 üye ülkeye fondaki mevcut kotalari oraninda SDR tahsisi yapildi. En çok SDR tahsis edilen ülkeler ABD (yaklasik 112,6 milyar dolar), Japonya (yaklasik 41,8 milyar dolar) ve Çin (yaklasik 41,3 milyar dolar) oldu. Türkiye'ye ise 4,46 milyar SDR (yaklasik 6,3 milyar dolar) tahsis edildi.

Bu gelismelerin yani sira özellikle seyahat ve eglence hisselerindeki hizli yükselislerin katkisiyla dün Dow Jones endeksi yüzde 0,61 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,85 deger kazandi. Nasdaq endeksi ise yüzde 1,55 artarak 14.942 puanla tüm zamanlarin en yüksek kapanisini gerçeklestirdi.

Avrupa tarafinda da dün açiklanan PMI verileri beklentilerin altinda kaldi. Imalat sanayi PMI, Almanya'da 62,7'ye, Avro Bölgesi'nde ise 61,5'e gerilerken, hizmet sektörü PMI da Almanya'da 61,5'e ve Avro Bölgesi'nde 59,7 indi.

Bugün açiklanan verilere göre ise Almanya'da Gayrisafi Yurt içi Hasila, 2. çeyrekte yüzde 1,6 ile beklentilerin hafif üzerinde artis kaydetti.

Kovid-19 salgininda delta varyantina iliskin endiselerin devam etmesine karsin asilama çalismalarinda saglanan ilerlemelerle dün Avrupa borsalarinda pozitif bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,28, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,30 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,86 deger kazandi. Avro/dolar paritesi ise yükselisini ikinci islem gününe tasiyarak yüzde 0,4 artisla 1,1750'ye çikti.

ABD ve Avrupa borsalarindaki alicili seyir Asya pay piyasalariyla yeni güne de tasindi. Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 1,3 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1 artis kaydetti.

Altinin ons fiyat ise dünkü yüzde 1,3'lük yükselisin ardindan bugün sinirli bir gerilemeyle 1.800 dolarin hemen üzerinde islem görüyor.

Yurt içinde, yükselis egilimini dün de sürdüren BIST 100 endeksi, yüzde 1,02 deger kazanarak günü 1.459,33 puandan tamamladi. Dün yüzde 0,8 azalisla 8,4272'den kapanis yapan dolar/TL ise, bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,4310 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, bugün ABD'de yeni konut satislari verisinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.470 ve 1.490 seviyelerinin direnç, 1.440 puanin konumunda oldugunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

14.30 Türkiye, agustos ayi Finansal Hizmetler Güven Endeksi

17.00 ABD, temmuz ayi yeni konut satislari

Kaynak: AA