Dikey Rüzgar Tüneli, Test Uçuslarini Basariyla Gerçeklestirdi

Yerli ve Milli teknolojiyle Stop Grup Güvenlik A.S. tarafindan üretilen açik konsept Dikey Rüzgar Tüneli projesi, test uçuslarini basariyla tamamladi. Proje hakkinda bilgiler aktaran Yönetimi Kurulu Baskani Murat Sahin, “Türk havacilik ve savunma sanayisine böyle bir ürün kazandirdigimiz için çok mutluyuz ve gururluyuz” dedi.

Dikey Rüzgar Tüneli, Test Uçuslarini Basariyla Gerçeklestirdi
Stop Grup Güvenlik A.S. tarafindan bir yil önce yerli ve milli imkanlarla projesi tasarlanarak çalismalara baslanilan Açik Konsept Dikey Rüzgar Tüneli sistemi, test uçuslari basari ile gerçeklestirilerek gerekli belgeler alindi. Askeri ve sivil havacilikta parasütle atlama egitimlerinde kullanilacak olan sistem, baslangiç seviyesinde eglence sektöründe ve üniversitelerin havacilik bölümlerinde de egitim amaçli kullanilabilecek. Dünya havaciliginin kabul ettigi bu sistem artik ülkemizde de üretilecektir. Elektrik, mekanik ve elektronik sistemlerin tamami yerli imkanlarla imal edilen bu sistem, test uçuslarini basari ile gerçeklestirerek seri üretime geçildi.

“Türk havacilik ve savunma sanayisine böyle bir ürün kazandirdigimiz için çok mutluyuz ve gururluyuz”

Dikey Rüzgar Tüneli projesiyle ilgili konusan Stop Grup Güvenlik A.S. Yönetim kurulu Baskani Murat Sahin, “11 yildir güvenlik sektöründe NATO, ROKETSAN, ASELSAN, Kara kuvvetleri gibi büyük kuruluslara hizmet vermekteyiz. Dikey Rüzgar Tüneli üretme fikri bir yil önce olustu. Bir yildir üstünde çalistigimiz sistemi bu gün hayata geçirdik. Dikey Rüzgar Tünelinin kullanim alani parasütten atlama simülatörüdür. Parasütle atlamada iki evre vardir, birinci evre uçaktan atladiginiz kisim havada kalmayi ögrendiginiz kisim, ikincisi ise parasütün açilmasindan sonra yere inis dönemidir. Dikey Rüzgar Tüneli uçaktan atladiginizdan parasütü açacaginiz ana kadar havada ne sekilde kalacaginizi ögrenecegiz simülatördür. Burada parasütle atlamanin riskleri çok fazla. Bilmeyen birinin uçaktan ilk atlamasi çok riskli, Dikey Rüzgar Tüneliyle bir saatlik egitim yüzde 90 oraninda havada nasil kalacagini ögretmektedir. Bu da parasütçünün hayatini riske etmemek adina çok önemli bir unsur. Türk havacilik ve savunma sanayisine böyle bir ürün kazandirdigimiz için çok mutluyuz ve gururluyuz” dedi.



“Dikey Rüzgar Tünelinin açik konsepti Türkiye’de bu güne kadar üretilmemistir”

Bir yil önce yola çiktiklarini ve ürünü yapmak için basladiklarini söyleyen Sahin, “Bir yil evvel yola çikarken, Atatürk’ün Istiklal göklerdedir sözüyle ve sayin cumhurbaskanimizin yerli ve milli sözünü birlestirerek Türk Savunma Sanayine, havacilik sanayisine bir ürün kazandirmak istedik. Dikey Rüzgar Tünelinin açik konsepti Türkiye’de bu güne kadar üretilmemistir. Bunun ilk yapan firma olmaktan gurur duyuyoruz. Ürünümüzün lansmanini yaptik. Özel Kuvvetlerde 8 yil parasüt egitmenligi yapmis bir albay arkadasimiz geldi ve ürünümüzün denemelerini yapti ve olurunu verdi. Türk Hava Kurumu ürünümüzle çok ciddi önem gösterdi. Çok ilgilendiler, geldiler yine gelecekler. Türk Hava Kurumunun bu sekilde ilgilenmesi bizi onure etti. Özellikle savunma sanayisi ve eglence sektörüne üniversitelere böyle bir ürün kazandirdigimiz için mutluyuz. Gerçekten 27 yillik bir geçmisi var sirketimizin, gelmis oldugumuz son nokta burasi. Ama bazi konularda çok aykiri fikirlerimiz oldu, sonuca ulasmak bizi mutlu ediyor” diye konustu.

Kaynak: İHA