Samsun'da Ilk 'Akilli Kavsak' Devreye Girdi
SAMSUN – Samsun’da trafik sikisikligini yüzde 52 oraninda rahatlatacak ‘akilli kavsak’ (adaptif kavsak) uygulamasinin ilki faaliyete geçti.

“Ilk akilli kavsak tamamlandi, 109 kavsagin tamami önümüzdeki yil bitecek”
109 kavsakta adaptif kavsak uygulamasina geçilecegini söyleyen Baskan Mustafa Demir, “Yakin geçmiste ASELSAN ile proje kapsaminda ihale yapmistik. ASELSAN Samsun’da ilk etapta 109 kavsakta görüntülenme sistemleri ve yapay zekanin kullanildigi ‘akilli kavsak’ diye ifade ettigimiz adaptif kavsak insasina basladik. Akilli sehir uygulamalarimizin en önemli parçasi da bunlar. 1 tane kavsagimiz Atakum’da Ismet Inönü Bulvari üzerinde tamamlandi. Su anda da hizmete alindi. 4 tane kavsakta da yapma islemi devam ediyor. Arkasindan 109 kavsagin tamamini önümüzdeki yilin sonuna kadar bitirmeyi planliyoruz” dedi.
“Proje ile birlikte trafik yüzde 52 oraninda rahatlayacak”
Mevcut trafik yogunlugunun projenin tamamlanmasi ise yüzde 52 oraninda rahatlayacagina dikkat çeken Mustafa Demir, “Samsun denize paralel yapilasan bir sehir. Bir ucundan bir ucuna yaklasik 35-40 kilometreye yakin bir sahile yayilan bir sehir. Dolayisiyla ulasimda önemli olan bizim Atatürk Bulvari üzerinde ana ulasim arterimizi o sagliyor. Samsun’da da bizim su andaki en önemli problemimiz; özellikle pik saatlerde ciddi bir trafik sikisikligi söz konusu oluyor. Amacimiz bunlari gidermek. Otoparklar ile ilgili de çalismalarimiz var. Otopark problemlerinin de trafik sikisikligina katki sagladigini görüyoruz. Su andaki mevcut kavsak sistemi; küçük göbekli kavsaklar. U dönüsü hemen hemen hepsinden olan kavsaklar. Bu projemizle bunlari yüzde 52 oraninda rahatlatiyoruz. Yani su andaki trafik sikisikliginin yüzde 52 daha rahatladigini düsünelim. Bunun zaman ve kullanim olarak yansimasi çok daha fazla olacak” diye konustu.
“Anlik radarlar kalkacak, hiz koridorlari olusturuyoruz”
Hiz koridorlari olusturarak, anlik radarlari kaldiracaklarini da dile getiren Demir, sunlari söyledi:
“Özellikle yan yolu da karayollari ile görüserek hazirladigimiz projede bizim mevcut ana artere eklemlendirmis olduk. Projede çok dikkat ettigimiz bir konu da görüntüleme sistemleri ile anlik radarlari da kaldiriyoruz. Hiz koridorlari olusturuyoruz. Hiz limitlerini de bir tik yukariya çikarttik. Samsun’a çok ciddi anlamda denize paralel Samsun’un ana merkezindeki ana arterlerin ulasimi ciddi anlamda rahatlatmis olacagiz.”
