Yerli Ve Milli Uçaksavar IDEF'21'e Damga Vurdu

CANiK markasiyla, dünyanin önde gelen hafif silah üreticilerinden olan Samsun Yurt Savunma’nin (SYS) IDEF’21’de ilk kez sergiledigi yerli ve milli uçaksavar, fuara damga vurdu.

Yerli Ve Milli Uçaksavar IDEF'21'e Damga Vurdu
IDEF’21’de ilk kez sergiledikleri yerli ve milli uçaksavarin yogun bir ilgiyle karsilastigini vurgulayan SYS Genel Müdürü C. Utku Aral, “Bu seneki fuari, ikili görüsmeler açisindan hayli hareketli geçirdik. Yurt disindan gelen 30’u askin heyetle, basta Türkiye’nin en büyük kara araçlari firmalari olmak üzere çok büyük firmalarla kritik görüsmeler yaptik. Bu görüsmelerin uzun soluklu is birliklerini beraberinde getirecegini söyleyebilirim. Fuarin gözdelerinden biri olan uçaksavarimiz, üstün teknolojisiyle fuarda ilgiyi üzerine çekti. Bu ilgi karsisinda yeni versiyonlarini gelistirecegiz. Bu fuarda 600 ve 850 atim hizina haiz versiyonlarini sergiledik. Bir sonraki fuarda 1100 atim versiyonunu sergileyecegiz. Uçaksavarin parasütle atlayip görev icra edecek kadar agirliklari düsürülmüs ve aksesuarlarla desteklenmis yeni versiyonlari üzerine çalisacagiz. Hatta birkaç ayri kalibreye de geçmeyi planliyoruz” dedi.

Savunma sanayinin en önemli bulusma platformu olan 15’inci Uluslararasi Savunma Sanayii Fuari (IDEF’21), Istanbul Büyükçekmece’deki Fuar ve Kongre Merkezi’nde ülkeler ve firmalar arasi önemli is birliklerine sahne oldu. Dünyanin önde gelen hafif silah üreticilerinden olan Samsun Yurt Savunma (SYS), 2012 yilindan bu yana sürdürdügü AR-GE çalismalari sonucunda gelistirdigi Türkiye’nin yerli ve milli uçaksavarini ilk kez fuarda sergileyerek, dünya devleri arasinda Türk savunmasinin yerli ve milli gücünü temsil etti. Savunma sanayiye kazandirdigi tüm markalari, istirakleri UNIDEF ve UNIROBOTICS ile fuarda gövde gösterisinde bulunan sirket, Türkiye’nin “yerli ve milli uçaksavari” olarak bilinen CANiK M2 QCB 12.7 mm agir makineli tüfegiyle fuara damga vurdu.

Ihracat faaliyetlerine hiz kazandiracak

Irak, Kuveyt, Nijerya gibi ülkelerden 1200’e varan siparis alma basarisini gösteren CANiK M2 QCB 12.7 mm agir makineli tüfege olan ilgi karsisinda AR-GE çalismalarini soluksuz sürdürmeye devam edeceklerini kaydeden Aral, “Uçaksavarimizin seri üretimine ve ihracat faaliyetlerine basladik. Ilk teslimatimizi da Kuveyt’e yaptik. Önümüzdeki dönemde bir yandan AR-GE çalismalariyla ürünümüzün yeni versiyonlarini gelistirirken diger yandan fuarda kurdugumuz baglantilardan yola çikarak ihracat faaliyetlerimize hiz kazandiracagiz” diye konustu.



Filipin Hava Kuvvetleri’nden CANiK M2F ile donatilmis Bombus Silah Podu ürününe ilgi

IDEF’21’de yerli ve milli uçaksavardan sonra elektromanyetik sistemlere sahip Aktif dengeleyici silah sistemi (ADSM), dronesavar gibi ürünlerin büyük bir ilgi çektigine deginen Aral, konuya iliskin sunlari söyledi:

“Mekanik entegrasyon, artik CANiK markasiyla özdeslesen bir kavram oldu. Gelistirdigimiz tüm ürünlerde sundugumuz mekanik entagrasyon çözümleriyle sektörde farkli bir konuma geldik. Elektro mekanik sistemler robotik sistemlerle birlikte kazandigimiz yeni bir kabiliyet. Fuarda da agirlikli olarak elektromanyetik sistemlere sahip ürünlerimiz ilgi gördü. Öte yandan nis ürünümüz olan CANiK M2F ile donatilmis Bombus Silah Podu, Filipin Hava Kuvvetleri tarafindan ilgiyle karsilandi. Önümüzdeki dönem Ar-Ge çalismalarinda elektromanyetik sistemlere yogunlasacagiz.”

Türkiye’nin en büyük kara araçlari firmalari ile is birligi

Geçen yila kiyaslandiginda CANiK standini ziyaret edenlerin ilgisinde artis gözlemledikleri kaydeden Aral, “Fuar araciligiyla ticari is birlikleri kapsaminda firmalarla proje gelistirme noktasinda önemli baglantilar kurduk. Türkiye’nin en büyük kara araçlari firmalari, gelistirdigimiz sistemleri kendi araçlarina entegre etmek yönünde birçok kez bizi ziyaret ettiler. IDEF’21, üretim ve yeni is birlikleri açisindan büyük kazanimlar saglayacak” diyerek yeni ürünlerin gelisim sürecinin hizlanacagina isaret etti.

Afrika pazarinda yeni is firsatlari

IDEF’21’in savunma sanayi firmalarina Afrika pazarinda ciddi is firsatlari yaratacagini belirten Aral, “Afrika, Savunma Bakani ve Kuvvet Komutani gibi üst düzey yetkililer tarafindan fuarda yüksek bir temsil gücü olusturdu. Biz de Samsun Yurt Savunma olarak basta yerli uçaksavar olmak üzere tabanca çesitlerimizi Afrika pazarina kazandirmak ve bölgede kalici bir deger olusturmak için görüsmelerimizi yaptik. Önümüzdeki dönem bu görüsmelerin kazanimlarini alacagiz” seklinde konustu.



Hava platformlarina zaman ve maliyet avantaji

Yüzde 95 oraninda ihracat gerçeklestiren bir firma olarak IDEF’21’in olusturacagi uzun soluklu is birlikleriyle üretim ve ihracat faaliyetlerine boyut kazandiracaklarini sözlerine ekleyen Aral, fuarin sektörün sorunlarina çözüm sunan yaklasimina da dikkat çekti. Aral, “Özellikle hava platformlari açisindan kalifikasyon konusundaki sorun için Savunma Sanayii Baskanimizin sundugu çözüm önemliydi. Gelistirdigimiz hava araçlarimizin kontrolünü yurt disinda saglayacaktik. Bu çözüm ile bunu ülkemizde yapabilecegiz. Bu gelisme bize hem zaman hem da maliyet avantaji getirecek” degerlendirmesinde bulundu.

Dünyada ilk 5’e girdi

Dünyada uçaksavarin üretimini yapan sadece 4 sirket bulunuyor. SYS, CANiK M2 QCB 12.7 mm agir makineli tüfegiyle dünya siralamasina 5’inci siradan giris yapti. SYS, gelistirdigi CANiK M2 QCB 12.7 mm agir makineli tüfegiyle savunma sektörünün oyuncusu olarak sadece Türkiye’yi dünyada temsil etmekle kalmiyor yüksek teknoloji, Ar-Ge ve mühendislik ürünü olan en yeni ürünleriyle sektörün gelisimine yön veren sirket, Türkiye’nin güvenlik gücünü de destekliyor. Yerli ve milli uçaksavar; Türk Silahli Kuvvetleri’nde savunma ve özel harekatta görev alan tüm unsurlarin içine yerlestirilerek her türlü atis destek görevi içerisinde kullaniliyor.

En yeni teknolojik ve inovatif ürünlerini sergiledi

Türkiye’nin en büyük savunma sanayi sirketlerinden olan SYS, toplam 400 metrekare alana kurulan standinda, 4 gün boyunca CANiK markali tabancalarini ve uçaksavarini, yeni kurdugu magaza zinciri CANiK Store’u, egitim faaliyetlerini yürüttügü CANiK Academy ve yeni gelistirdigi CANiK Smart ve CANiK APP uygulamalarini da tanitti. Ürünlerinin yani sira bünyesinde bulunan markalari ve istirakleriyle birlikte kurdugu ekosistemin kazanimlarini da katilimcilara sundu. UNIDEF ve UNIROBOTICS’in ürünlerini de vitrininde sergileyerek, ekosisteminin çözüm odakli yönünü sektör oyuncularina aktardi. IDEF’21’de, daha öncekilerde oldugu gibi yüzde 80 oraninda yeni ürünlerini sergileyen SYS, sundugu egitimlerin niteligini artiran yeni, teknolojik ve inovatif ürünlerin basinda gelen CANiK Smart ve CANiK APP’i da IDEF’21’de ilk kez ziyaretçilerle bulusturdu.
Kaynak: İHA