Küresel Piyasalarda Satis Agirlikli Seyir Devam Ediyor

Küresel piyasalarda parasal tesviklerin bu yil içinde kademeli olarak kaldirilmasina baslanacagi fiyatlamalari ile negatif bir seyir izlenmeye devam ediyor.

ABD Merkez Bankasinin (Fed) son toplantisina ait tutanaklar, varlik alimlarinin azaltilmasina bu yil içinde baslanabilecegi olasiligini artirirken, bu durum dolarin diger ülke para birimleri karsisinda güçlenmesini beraberinde getirdi. Risk istahi azalan yatirimcilarin fiyatlamalari ile pay piyasalarinda satislar derinlesti, dolardaki güçlenmeyle sert düsen emtia fiyatlari da ilgili sektör hisselerinde oynakligi artirdi.

Bu gelismelerle veri akisinin nispeten sakin oldugu haftanin son islem gününde de ABD ve Avrupa'da endeks vadeli islem sözlesmeleri ile Asya borsalarinda negatif bir seyrin öne çiktigi görülüyor.

Analistler, yatirimcilarin gelecek hafta gerçeklestirilecek Jackson Hole toplantisina odaklandigini belirterek, Fed Baskani Jerome Powell'in burada yapacagi konusmalarda, varlik alimlarinin azaltilmasinda izlenecek yola dair daha fazla netlik aranacagini söyledi.

Makroekonomi veri tarafinda dün ABD'de açiklanan haftalik issizlik maasi basvurulari beklentilerin üzerinde düsüs kaydederek 348 bine geriledi. Bu rakam 17 ayin en düsük seviyesi olarak kayitlara geçerken, federal issizlik yardimlarinin eylülde sona ermesi ve okullarin açilmasiyla issizlik maasi basvurularinda bulunanlarin sayisinin gelecek haftalarda daha da düsmesi bekleniyor. Philadelphia Fed Imalat Endeksi ise agustosta piyasa beklentilerinin aksine 19,4 seviyesine gerileyerek düsüsünü sürdürdü. Art arda 4 aydir gerileyen endeks, Aralik 2020'den bu yana kaydedilen en düsük seviyeye indi.

Açiklanan veriler sonrasi New York borsasinda karisik bir seyir izlenirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,19 geriledi, S&P 500 endeksi yüzde 0,13 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,11 yükseldi. Yükselisi ivme kazanan dolar endeksi 93,6 ile yaklasik 10 ayin en yüksek seviyesini test etti. ABD'nin 10 yillik tahvil faizleri ise dün yüzde 1,22-1,27 bandinda hareket etmesinin ardindan bugün yüzde 1,24 seviyelerinde dengelendi.

Avrupa tarafinda dün pay piyasalarinda sert düsüsler görülürken, emtia fiyatlarindaki gerilemenin etkisiyle madencilik sektörü hisselerine gelen satislarin bu düsüse öncülük ettigi görüldü. Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,54, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,25, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,43 ve Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,63 deger kaybetti. Avro/dolar paritesi ise dün 1,1666 ile 4 Kasim 2020'den bu yana en düsük seviyeyi görmesinin ardindan bugün 1,1690 seviyelerinde yatay hareket ediyor.

Bu arada dün Avrupa Birligi (AB), Türkiye, Kuzey Makedonya ve Ukrayna'nin Kovid-19 asi sertifikalarinin taninmasina karar verdi. Avrupa Merkez Bankasi (ECB) Baskani Christine Lagarde ise gelecek hafta yapilacak Jackson Hole toplantisina katilmayacak.

Asya tarafinda, Kovid-19 vaka sayilarindaki artis ve bu paralelde alinan tedbirler ile Çinli regülatörlerin piyasa düzenlemeleri gündemin odagindaki yerini korurken, sert düsen emtia fiyatlari pay piyasalarinda bugünkü satislarda etkili oldu. Öte yandan Çin Merkez Bankasi (PBoC), politika faizi olarak baz alinan 1 yillik kredi faiz oranini degistirmeyerek yüzde 3,85 düzeyinde tuttu. 5 yillik kredi faiz oranini da yüzde 4,65 düzeyinde birakan banka, böylece üst üste 16'nci ayda da faizleri degistirmemis oldu. Bu gelismelerle kapanisa yakin Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 2 ve Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1 deger kaybetti.

Emtia tarafina bakildiginda, dün yüzde 0,4 düsen altinin ons fiyatinin bugün kayiplarinin büyük bir kismini telafi ederek yüzde 0,3'lük artisla 1.786 dolar seviyelerinde bulundugu görülüyor. Brent petrolün varil fiyati ise dün 65,2 dolarla 3 ayin en düsük seviyesini görmesinin ardindan bugün 66 dolar seviyelerinde yatay hareket ediyor.

Yurt içinde, dün küresel risk istahindaki zayiflama ve dolardaki güçlenmenin etkisi ile satis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,67 deger kaybiyla 1.439,86 puandan tamamladi. Dolar/TL ise dün yüzde 0,8 artarak günü 8,52 seviyelerinden tamamlamasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,5360 seviyelerinde islem görüyor.

Analistler, bugün veri gündeminin sakin oldugunu belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.470 puanin direnç, 1.440 puanin altinda kalinmasi durumunda ise 1.410 seviyesinin destek olarak öne çiktigini bildirdi.

Piyasalarda bugün açiklanacak veriler söyle:

10.00 Türkiye, temmuz ayi Yurt disi ÜFE

Kaynak: AA