Keyifler De Göç Eder

Bir kahvenin kirk yili hatiri olur derler. Ancak kahvenin hatiri bazen nesiller boyu sürüyor. Bati Trakya’dan ana vatan Türkiye’ye göç eden Türkler, damak zevklerine uygun kahvelerinden bir türlü vazgeçemiyor. Senelerce yurtdisindan kahve getirten Bati Trakya Türkleri, simdi ayni kahveyi Türkiye’de üretiyor.

Keyifler De Göç Eder
Bursa’da yasayan Bati Trakya göçmenleri, Gümülcine kahvesini de ana vatana getirdi. Bursa’da çok sayida Yunanistan göçmeni Türk vatandasi yasiyor. Bu vatandaslarin en büyük tutkusu ise, her gün üç ögün düzenli olarak Gümülcine kahvesi içmek. 4 çesit kahve çekirdeginden yapilan Gümülcine kahvesi, göçmenlerin olmazsa olmazlari arasinda. Bati Trakya Türkleri, Bursa’da yasamalarina ragmen, bu damak zevklerinden vazgeçmiyor. Daha önceleri Yunanistan’dan getirilen bu kahveler, artan talep sebebiyle oradaki usulle artik Bursa’da da imâl ediliyor.

Bursa’da Gümülcine kahvesi çeken dükkânlar, günde 300 kiloya kadar kahve satiyor. Kahvenin kilosu ise 90 liradan satiliyor.

Bursa’ya 6 yil önce Gümülcine’den gelerek kahveci dükkâni açtigini ifade eden Ahmet Karamehmet, "Türk kahvesi, tek çesit çekirdek çekilerek yapiliyor. Gümülcine kahvesi ise 4 çesit kahve çekirdegi harman edilerek yapiliyor. Bunlar Hindistan, Rio Minas (Brezilya), Arabika ve Moka (Yemen) türüdür. Türkiye’deki kahveler ise genellikle Brezilya kahvesidir. Gümülcine kahvesinin içimi yumusak ve telvesi incedir. Bursa’da çok sayida göçmen var. Hepsi kahveyi çok seviyor. Damaklari bu kahveye alisik oldugunu için bu kahveden baskasini içemiyorlar. Eskiden gelirken yanlarindan getiriyorlardi, ama bayatliyordu. Biz de talebi görüp, burada dükkân açtik. Oradaki usulle kahveyi çekip, vatandasa taze Gümülcine kahvesi satiyoruz. Kahvenin kilosu 90 lira. Burada günde 300 kiloya kadar kahve sattigimiz oluyor" dedi.

Kaynak: İHA