Yozgatli Çiftçiler Toprak Islemesiz Tarimla Kurakligin Etkilerini En Aza Indirmeye Çalisiyor

Il Tarim ve Orman Müdürü Tanju Özkaya: 'Kurak geçen mevsimde diger tarlalarda toprakta yarilmalar görülürken, dogrudan ekim yapilan arazide toprak yapisi çok güzel' Çiftçi Davut Esmer: 'Bu tür ekimden çok memnunuz, verimde artis oldu. Özellikle yakitta ve ekipmanda çok büyük tasarruf ettik'

ÖMER ERTUGRUL - Yozgat'ta çiftçiler, toprak islemesiz ekimle zaman ve yakittan tasarruf saglarken, arazilerde de kurakligin etkilerini en aza indirmeye çalisiyor.

Ön bitkiye (ekim nöbetinde ilk ekilen bitki) ait yüzey artiklarinin oldugu tarla kosullarinda toprak isleme yapilmaksizin dogrudan ekim mibzeriyle tohumun topraga yerlestirilmesi olarak bilinen yöntemle hem girdi maliyetleri düsürülüyor hem de kurakligin etkisi azaltilmaya çalisiliyor.

Il Tarim ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, AA muhabirine, toprak islemesiz ekim yapilan arazilerin kurakliga daha dayanikli oldugunu söyledi.

Islem yapildiktan sonra ekilen tarlalarin kurakliktan etkilendigine dikkati çeken Özkaya, "Kurak geçen mevsimde diger tarlalarda toprakta yarilmalar görülürken, dogrudan ekim yapilan arazide toprak yapisi çok güzel. Çiftçimiz de bunun farkinda." dedi.

Özkaya, toprak islemesiz tarimda önceligin topragin su tutma kapasitesinin artirilmasi ve mikroorganizma faaliyetlerinin devam etmesi oldugunu anlatarak, "Çiftçi normalde 3-4 defa geldigi tarlaya sadece bir defa gelip ekim yapti. Burada zaman ve is gücünün yaninda akaryakitta da tasarruf saglaniyor." diye konustu.

Müdürlük bünyesinde bulunan dogrudan ekim mibzerini, isteyen çiftçilere verdiklerini belirten Özkaya, kentte 30 çiftçinin 1200 dönüm arazide toprak islemesiz tarim yaptigini, gelecek yillarda bu yöntemi yayginlastirmak için çalismalarinin sürdügünü bildirdi.

- Tritikale eken çiftçi memnun

Fakibeyli köyü çiftçilerinden Davut Esmer de toprak islemesiz yöntemle tarlasina hayvan yemi olarak kullanilan tritikale ektigini aktardi.

Tarim ve Orman Il Müdürlügünün destek ve tesvikleriyle dogrudan ekim yaptigini dile getiren Esmer, sunlari kaydetti:

"Bu tür ekimden çok memnunuz, verimde artis oldu. Özellikle yakitta ve ekipmanda çok büyük tasarruf elde ettik. Normalde tarlayi sürmek, kazayagi çekmek için birçok defa gelirken su anda sadece dogrudan ekim mibzerini getirip ekim yapiyoruz. Bunun disinda bir giderimiz olmuyor ve en büyük karimiz da bu. Islenmis topraklar kurakliktan dolayi yarilirken, benim tarlada yarilmalar olmadi. Bütün çiftçilerimize toprak islemesiz tarimi tavsiye ediyorum."

Biçerdöver operatörü Halis Sarica da toprak islemesiz tarlalarda daha fazla verimle karsilastigini vurguladi.
Kaynak: AA