GÜNDEM / 2 Agustos 2021

ANADOLU AJANSI.

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- CHP MYK, Genel Baskan Kemal Kiliçdaroglu baskanliginda video konferans yöntemiyle toplanacak.

(Ankara/12.00) (Fotografli-Görüntülü)

YASAMA YÜRÜTME SIYASET

1- Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Kepezbeleni, Güzelbag, Bayir ve Takanlar mahallelerinde yangindan zarar gören alanlarda incelemelerde bulunacak.

(Antalya/10.00) (Fotografli-Görüntülü)

2- CHP Genel Baskan Yardimcisi Ali Öztunç ve Grup Baskanvekili Engin Özkoç, CHP Marmaris Ilçe Baskanliginda basin toplantisi düzenleyecek.

(Mugla/11.00) (Fotografli-Görüntülü)

EKONOMI

1- Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, memur ve memur emeklilerinin 2022-2023 yillarindaki mali ve sosyal haklarinin belirlenecegi "6. Dönem Toplu Sözlesme Görüsmeleri"nin ilk oturumuna baskanlik edecek.

(Ankara/11.00) (Fotografli-Görüntülü)

2- Ticaret Bakani Mehmet Mus, temmuz ayina ait dis ticaret rakamlarini açiklayacak.

(Ankara/11.30) (Fotografli-Görüntülü)

3- Türkiye Istatistik Kurumu, 2020 yilina iliskin güvenlik birimine gelen veya getirilen çocuk istatistiklerini açiklayacak.

(Ankara/10.00)

DÜNYA DIPLOMASI

1- Tunus'ta yasanan darbe girisiminin ardindan gelismeler takip ediliyor.

(Tunus) (Fotografli-Görüntülü)

GÜNCEL

1- Antalya ve Mugla'daki orman yanginlarina iliskin gelismeler izleniyor. (Fotografli-Görüntülü)

2- Dünya genelinde Kovid-19'a iliskin gelismeler takip ediliyor. (Fotografli-Görüntülü)

SPOR

1- Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, Japonya'nin baskenti Tokyo'da düzenlenen 2020 Yaz Olimpiyat Oyunlari'nda milli sporcularin mücadelelerini izleyecek.

(Tokyo) (Fotografli-Görüntülü)

2- 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlari'na Japonya'da devam edilecek. Milli sporculardan atletizmde Yasemin Can, cimnastikte Ibrahim Çolak, Adem Asil, Ahmet Önder, güreste Riza Kayaalp, Yasemin Adar, yelkende Beste Kaynakçi, Okyanus Arikan, Ates Çinar ve Deniz Çinar mücadele verecek.

(Tokyo/09.00-15.40) (Fotografli)

3- UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde play-off turu kuralari Isviçre'de çekilecek. Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe'nin, 3. eleme turlarini geçmeleri halinde de Avrupa Ligi'nde Galatasaray ve Konferans Ligi'nde Trabzonspor ile Demir Grup Sivasspor'un rakipleri belli olacak.

(Nyon/14.00/15.00)

4- Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Yaz Semineri'nin açilisi, TFF Hasan Dogan Milli Takimlar Kamp ve Egitim Tesisleri'nde yapilacak.

(Istanbul/11.30) (Fotografli-Görüntülü)

ÖZEL HABER

1- Istanbul Kuyumcular Odasi, altindaki "güven" sorununu "güvenCE Etiketi"yle asacak

- Istanbul Kuyumcular Odasi Baskani Mustafa Atayik:

- "Son zamanlarda düsük ayar, taklit, kalpazanlik konusunda yogunlasan sikayetler nedeniyle tüketicilerle kuyumcular arasinda bir güven sorunu baslamisti. Bu da sektörü hem maddi, hem prestij olarak olumsuz etkiliyordu"

- "Altin fiyatlarinin da yüksek olmasi, tüketicilerle kuyumcular arasindaki güven kaynakli sorunlari, ne yazik ki daha da büyütüyordu. Yasanan bu soruna köklü bir çözüm bulmak amaciyla uzun arastirmalar sonucunda, ek bir güven halkasi olusturup altin ve degerli tasli takilari kapsayacak genislikte böyle bir sisteme geçilmesini gerekli gördük"

- "1 Agustos itibariyla devreye aldigimiz IKO - güvenCE Etiketi sistemi bu ihtiyaca karsilik, ürününe güven vermek isteyen kuyumcu meslektaslarimizla güvenli ve güvenceli ürün satin almak isteyen yerli ve yabanci tüketiciyi kalite ortak paydasi altinda bulusturuyoruz"

- "IKO - güvenCE Etiketi sisteminin özellikle piyasanin hareketlendigi dönemlerde sikça dile getirilen sahte-taklit, ayari düsük altin gibi tartismalari da ortadan kaldiracagina inaniyoruz"

(Eda Topcu/Istanbul)

2- Emtia piyasasina geçen hafta zirveler hakimdi

- Geçen hafta kursun 1,0997 dolarla 3 yilin, alüminyum 1,4915 dolarla 10 yilin, kahve 2,1520 dolarla yaklasik 7 yilin, seker 0,1881 dolarla 4 yilin, nikel 9,0205 dolarla 7 yilin en yüksek seviyesini gördü

- Vadeli islem ve emtia piyasalari uzmani Zafer Ergezen:

- "Dolar endeksinin zayiflamasi ile beraber emtia fiyatlari pozitif etkileniyor"

- "Dolar zayiflayinca, diger döviz birimlerindeki üretim maliyetleri dolar bazinda artiyor ve fiyatlari yukari dogru itiyor"

(Burhan Sansarlioglu/Istanbul)

3- "Japonya mücahidi" Nimetullah Hoca

- Ömrünü dünyanin farkli cografyalarinda Islam'i anlatmakla geçiren Nimetullah Halil Ibrahim Yurt, irsat faaliyetleriyle binlerce kisinin Müslüman olmasina vesile oldugu Japonya'daki görevi dolayisiyla "Japonya mücahidi" olarak aniliyordu

- Bugüne kadar yüzlerce cami ve mescidi hizmete açan, 50'den fazla ülkeyi ziyaret eden ve 6 dil bilen Yurt, 1981 yilinda Çin'de 20 bin Kur'an-i Kerim dagitmisti

- Nimetullah Hoca'nin 47 yillik arkadasi Ömer Faruk Ocakzade:

- "Teblig konusunda basariliydi. Herkesle kolay iletisim kurardi. Dünyadaki tüm insanlara Islam davetini götürmek isterdi. Çogu kere bizim evde dertlestigimizde 'dünyanin 50 ülkesine gittim, dünyanin bütün insanlarina Islam'i götüremedigimiz için ahirete gittigimde Peygamberin yüzüne nasil bakacagim' derdi ve hüzünlenirdi"

- "Bir gün bana bir üzüntüsünü paylasti. Bir Japon Müslüman olmus ve kendisine dert yanmis, aglamis. 'Hocam, Japonya'ya niçin Islam'i 300-400 yil önce getirmediniz. Malezya'ya, Endonezya'ya, Filipinlere kadar geldiniz. Onlar bizim komsularimiz, onlar Müslüman oldu ve cennete gidecekler. Benim babam çok akilli bir adamdi ama o Müslüman olmadan öldü, bunun vebali altindasiniz' demis. Nimetullah Hoca bunu söyler aglardi, 'adam dogru söylüyor' derdi"

(Kaan Bozdogan)

***

Anadolu Ajansinin yayimladigi haber, görüntü, fotograf ve internet ile wap için olusturdugu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafindan hiçbir sekilde kullanilamaz. Abonelerimiz de sözlesme kapsami disinda bu yayinlari çogaltamaz, baska kurum ve kuruluslara aktaramaz. Aykiri davrananlar hakkinda hukuki ve cezai her türlü basvuru hakkimiz saklidir.
Kaynak: AA