Meksika, Afgan Mültecileri Ülkeye Kabul Edecek

Taliban’in Afganistan’da kontrolü ele geçirmesinin ardindan Meksika, Afgan mültecileri ülkeye kabul etmeye basladiklarini açikladi.

Afganistan’da Taliban’in kontrolü ele geçirmesinin ardindan Taliban yönetimi altinda yasamak istemeyen binlerde Afgan ülkesini terk ediyor. Meksika, Afganistan’da yasanan insani krizin ardindan Afgan mültecileri ülkeye kabul etmeye basladiklarini açikladi.

Meksika Disisleri Bakani Marcelo Ebrard sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, “Meksika’nin Iran Büyükelçisi Gillermo Puente Ordorica’nin aktif katilimiyla, basta kadin ve kiz çocuklari olmak üzere Afgan vatandaslarinin ilk mülteci basvurularini isleme almaya basladigimizi bildiririm” dedi.

Bakan Ebrard, ülkelerindeki mevcut durum dolayisiyla herhangi bir tehlike olusmamasi adina Meksika’ya iltica için basvuran Afganlarin kimlikleri ve basvuru süreçleri ile ilgili tüm bilgilerin gizli tutulacagini belirtti.

Bu duyuru ile krizden kaçan Afganlara destek ve insani yardim sunmak amaciyla kapilarini açan ülkeler arasina Meksika da katilmis oldu.

Iran Afgan mültecileri ülkeye almayacak

Iran Içisleri Bakanligi Sinir Isleri Genel Müdürü Hüseyin Kasimi, Afganistan’dan gelen mültecilere iliskin yaptigi açiklamada, Afganistan sinirinda güvenligin arttirilacagini ve sinir muhafizlarina Afganistan’dan mülteci alinmamasi talimatinin verildigini belirterek, "Afganistan sinirindaki Iranli güvenlik güçlerine, Iran’a girmek isteyen Afganlara izin verilmemesi talimatini verdik" demisti.
Kaynak: İHA