GÜNCELLEME - Kars'ta Kerbela Sehitleri Anildi

Türk bayragi ile Atatürk ve Hazreti Ali'nin posterlerini tasiyan binlerce kisi, yürüyüs etkinliginde mersiyeler esliginde sine dövüp, vücutlarina zincir vurdu Ehlibeyt Egitim, Kültür ve Yardimlasma Dernegi Baskan Yardimcisi Seyyid Ali Ekber Isik: 'Bu matem ve yas, evrensel bir yastir, bu yas hiçbir mezhebe, irka, kitleye ait degildir' YÜRÜYÜSÜN TAMAMLANMASI VE AÇIKLAMA EKLENDI.

Kars'ta, Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve yarenlerinin Kerbela'da katledilmesinin yil dönümü dolayisiyla düzenlenen yürüyüs tamamlandi.

Irak'in Kufe kenti yakinlarindaki Kerbela Çölü'nde, Emevi Devleti'nin ilk halifesi Muaviye bin Ebu Süfyan'in ölümünden sonra yerine geçen oglu, Emevilerin 2'nci Halifesi Yezid bin Muaviye'nin, Hazreti Hüseyin'in kendisine biat etmesini istemesi nedeniyle yasanan üzücü hadiseler, Hazreti Muhammed'i ve onun ehlibeytini seven müminleri derinden yaraladi.

Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin, muharrem ayinin 10'uncu günü olan Asure Günü'nde sehit edilmeleri nedeniyle bugün, "matem günü" olarak görülüyor ve Kerbela sehitleri, bugün düzenlenen etkinliklerle yad ediliyor.

Bu kapsamda Kars'ta düzenlenen etkinlikte, Isikli ve diger camilerde toplanan vatandaslar, daha sonra Hazreti Ali Çarsi Camisi önünde bir araya geldi.

- Ellerinde Türk bayraklariyla yürüdüler

Ellerinde Türk bayragi ile Atatürk ve Hazreti Ali'nin posterlerini tasiyan binlerce kisi, buradan yürüyüse basladi.

Gruptakiler, Faikbey Caddesi'nden Merkez Ehlibeyt Camisi önüne kadar mersiyeler esliginde sine dövüp, vücutlarina zincir vurdu.

Okunan mersiyelerde bazi vatandaslar gözyaslarini tutamadi. Siyah elbise giyen kadinlar, ellerinde Zülfikar kiliçlariyla yürüyüse katildi.

Yürüyüste çocuklarin tasidigi, üzerinde "Hazreti Ali Asger (A.S)" yazan sembolik tabut dikkati çekti.

Yaklasik 10 bin kisinin katildigi yürüyüs, Faikbey, GAMP üzerinden Inönü Caddesi'nden devam etti.

Polis ekiplerinin de yogun güvenlik önemi aldigi yürüyüste, katilimcilar Kars Garnizon Sehitligi'nde saygi durusunda bulundu ve Istiklal Marsi'ni okuyarak sehitler için dua etti.

- Gözyasi döküp dua ettiler

Katilimcilar daha sonra yürüyüsü Azeri Mazarligi'nda tamamlayarak burada da gözyasi döküp dua okudu.

Ehlibeyt Egitim, Kültür ve Yardimlasma Dernegi Baskan Yardimcisi Seyyid Ali Ekber Isik, törende yaptigi konusmada, Hazreti Muhammed'in evrensel bir peygamber oldugunu anlatti.

Peygamberlerin sadece bir kitle için degil bütün insanlik için gönderildigini ifade eden Isik, söyle konustu:

"Bu matem ve yas, evrensel bir yastir, bu yas hiçbir mezhebe, irka, kitleye ait degildir. Imam Hüseyin islah etmek için yola çikti, isyan etmek için degil. Kerbela'da Imam Hüseyin'i sehit etmeye gelenler, Yahudi, Hristiyan, Ateist de degildi, oraya gelenler namaz kilan, oruç tutan, 'Müslümanim' diyen kimselerdi. Demek ki gerçek anlamda imani olmayinca is bu boyuta variyor. Imam Hüseyin sadece Asure gününde o insanlara 70 defa konusma yapti. Allah resulü bu yola nasil tek basina çikti ve basardiysa, Imam Hüseyin de tek basina kalacagini bile bile yola çikti ve basardi."
Kaynak: AA