Bursa'ya 15 Bin Kisilik Antik Tiyatro

Gölyazi’da yaklasik 15 bin kisilik oldugu tahmin edilen ve zamanla toprak altinda kalan antik tiyatro alaninda arkeolojik kazilar Nilüfer Belediyesi’nin destegi ile basladi.

Bursa'ya 15 Bin Kisilik Antik Tiyatro
Gölyazi Mahallesi’ne antik kent kimligini tekrar kazandirmak ve kaçak kazilari engelleyerek kültür varliklarini korumak maksadiyla Nilüfer Belediyesi’nin destegiyle 2015 yilindan bu yana bölgede sürdürülen Apollonia kazi ve arastirmalarina yeni bir alan daha eklendi. Yaklasik 15 bin kisilik oldugu tahmin edilen, yillar içinde toprak altinda kalan ve bir kismi da tahrip olan Zambaktepe’deki antik tiyatroda arkeolojik kazilar basladi.

Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, kazilarin basladigi ilk gün kazi alanini ziyaret ederek ekibe basarilar diledi. Milattan önce 2. ve 3. yüzyillarda insa edildigi tahmin edilen tiyatro alaninda baslayan kazi çalismalarinin kendisini çok heyecanlandirdigini belirten Baskan Turgay Erdem, “Belediyemizin destekleri ile nekropol alani, kutsal alan ve Kizada’da yürütülen çalismalarin bir ayagi da bu yildan itibaren Zambaktepe’de bulunan antik kent tiyatrosu alani olacak. Hocalarimizin ifadelerine göre, günümüzden 2 bin yil önce bu alanda 15 bin kisilik bir amfi tiyatronun varligindan bahsediyoruz. Bugün itibari ile baktigimizda bile insanin heyecanlanmamasi mümkün degil. Dolayisiyla bu antik tiyatro alanini ortaya çikartip Gölyazi’ya ve Bursa’ya kazandirdikça heyecanimiz daha da artacak. Böylece çok önemsedigimiz kültür ve sanat etkinlikleri için de essiz bir sahnemiz olacak” dedi.

“Bu çalismalara Nilüfer Belediyesi her türlü destegi veriyor. Hem personel destegi, hem de malzeme, ekipman ve ulasim gibi her türlü destegi veriyoruz” diyen Erdem, “Kültür ve Turizm Bakanligi izniyle Bursa Müzeler Müdürlügü baskanliginda, Bursa Uludag Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Derya Sahin’in bilimsel danismanliginda yürütülecek olan kazilarda toplam 15’i arkeolog 21 personel görev aliyor. Kazilarda ihtiyaç duyulan isçi istihdamini ise Gölyazi Mahallesi sakinleri arasindan sagliyoruz” diye konustu.

Baskan Erdem, Uludag Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Mustafa Sahin ve Bursa Müze Müdürlügü kazidan sorumlu kazi komiseri Ibrahim Arcagök’ün katilimi ile çalismalari baslatan kazilarin bilimsel danismani ve koordinatörü Prof. Dr. Derya Sahin ise, “Bu yil sonuna kadar burada çalisacagiz ve bu yilki tespitlerimize göre gelecek yillar içi daha büyük çapli kazi planlamayi düsünüyoruz. Alanin korunan yerlerini açiga çikartip, diger yerler için gerekli restorasyon çalismalari neticesi, bu antik tiyatroyu kullanilabilir hale getirmek üzere bir projemiz var. Nilüfer Belediyesi’ne maddi ve manevi tüm destekleri için, arkeoloji bilimi, meslektaslarimiz ve ögrencilerimiz adina tesekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA