GÜNDEM / 17 Agustos 2021

ANADOLU AJANSI.

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde IDEF’21 15'inci Uluslararasi Savunma Sanayii Fuari Açilis Töreni'ne katilacak, Devlet Konukevi'nde Sierra Leone Cumhurbaskani Julius Maada Bio ile görüsecek.

(Istanbul/14.00/18.30) (Fotografli-Görüntülü)

2- TBMM Baskani Mustafa Sentop, Güney Kore Ulusal Meclis Baskani Park Byeong-seug ile bir araya gelecek.

(TBMM/11.00) (Fotografli-Görüntülü)

3- Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Istanbul Valiligince Arkeoloji Müzesi Bahçesi'nde düzenlenecek "Yas-i Matem Oruç Açma" etkinligine katilacak.

(Istanbul/19.30) (Fotografli-Görüntülü)

YASAMA YÜRÜTME SIYASET

1- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Aile ve Sosyal Hizmet Bakanligi ile Birlesmis Milletler Kadin Birimi ev sahipliginde düzenlenecek "Türkiye'de Kadin Erkek Esitligine Duyarli Planlama ve Bütçelemenin Uygulanmasi Projesi"nin açilisina istirak edecek.

(Ankara/14.00) (Fotografli-Görüntülü)

EKONOMI FINANS

1- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi agustos ayina iliskin Konut Fiyat Endeksi'ni açiklayacak.

(Ankara/14.30)

2- Türkiye Istatistik Kurumu, ocak-haziran dönemi yapi izin istatistiklerini duyuracak.

(Ankara/10.00)

3- Hazine ve Maliye Bakanligi, 9 ve 10 yil vadeli tahvil ihalesi düzenleyecek, 2 yil vadeli kira sertifikasinin dogrudan satisini yapacak.

(Ankara)

DÜNYA DIPLOMASI

1- Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, mevkidasi Eymen es-Safedi'nin daveti üzerine gittigi Ürdün'de temaslarda bulunacak.

(Amman) (Fotografli-Görüntülü)

2- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan konulu basin toplantisi düzenleyecek.

(Brüksel)

3- AB disisleri bakanlari, Afganistan gündemiyle olaganüstü toplanacak.

(Brüksel)

4- Afganistan'da Taliban'in ülke genelinde kontrolü ele geçirmesinin ardindan gelismeler izleniyor.

(Fotografli-Görüntülü)

GÜNCEL

1- Marmara Depremi'nin 22. yili

- Toplumsal Afet Derneginin girisimiyle olusturulan deprem ve tatbikat çalisma grubunun deprem tatbikati için tüm kurumlarin özel ekipleri Vodafone Park Stadyumu'nda bir araya gelecek. Tatbikat, Dolmabahçe rihtiminda çikarma gemisinin yardim ekiplerini getirmesiyle baslayacak.

(Istanbul/09.30/13.00) (Fotografli-Görüntülü)

2- Pençe-Yildirim Harekati bölgesinde teröristler tarafindan yerlestirilen EYP'nin patlamasi sonucu sehit olan Piyade Tegmen Ismail Can Softa'nin naasi, Levent Afet Yolal Camisi'nde kilinacak cenaze namazinin ardindan Edirnekapi Sehitligi'nde topraga verilecek.

(Istanbul/13.16) (Fotografli-Görüntülü)

3- Kastamonu, Sinop ve Bartin'daki sel felaketine iliskin gelismeler izleniyor. (Fotografli-Görüntülü)

4- Dünya genelinde Kovid-19'a iliskin gelismeler takip ediliyor. (Fotografli-Görüntülü)

KÜLTÜR SANAT

1- Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Çatalhöyük Ören Yeri Karsilama Alani temel atma törenine katilacak, Mevlana Müzesi restorasyon çalismalarini inceleyecek, Meram Ilçe Halk Kütüphanesi ile 4 ilçe halk kütüphanesinin toplu açilis töreni ve Cografi Isaretli Ürünler Lansman Programi'na istirak edecek.

(Konya/14.00/15.45/17.00/18.00) (Fotografli-Görüntülü)

SPOR

1- UEFA Sampiyonlar Ligi'nde play-off turu etabi, Monaco-Shakhtar Donetsk, Sheriff-Dinamo Zagreb ve Salzburg-Brondby maçlariyla baslayacak.

(Monaco/Triaspol/Salzburg/22.00)

2- UEFA Avrupa Ligi'nde play-off turu, Kizilyildiz-CFR Cluj müsabakasiyla baslayacak.

(Belgrad/22.00)

3- FIBA 16 Yas Alti Erkekler Avrupa Challengers Turnuvasi Sirbistan'da sürecek. C Grubu'nda bulunan Türkiye ikinci maçinda Çekya ile karsilasacak.

(Novi Sad/18.30)

ÖZEL HABER

1- Düsman füzelerine "Nazar" degecek

- Elektro-optik ve kizilötesi arayici basliga sahip füzeleri yönlendirilmis lazer kamastirma ve fonksiyonel imha teknikleriyle etkisiz hale getirecek Nazar Sistemi'ni ilk kez Anadolu Ajansi görüntüledi

- Nazar, bu tür tehditlere yönelik envanterdeki karsi tedbir sistemlerinin 2 kati daha uzak mesafeden füzeleri etkisiz hale getirecek

- Projenin birinci asamasi olan Nazar Kara Sistemi, yil sonunda Deniz Kuvvetleri envanterine girecek ve bir üsse yerlestirilecek

- Ikinci asamada deniz versiyonu Nazar Deniz gelistirilecek ve gemilere entegre edilecek

- Nazar'in farkli platformlarda kullanilabilmesine yönelik çalismalara da baslanacak

(Göksel Yildirim/Ankara)

2- ÖNLEMI HAYAT KURTARAN AFET: DEPREM - Kandilli, depremleri ve etkilerini daha hassas gözlüyor

- Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener:

- "Kandilli Rasathanesi bugün yaklasik 500 sensörle depremleri ve etkilerini takip ediyor. Önceleri 2,5-3 büyüklügündeki depremleri tespit edebilirken, su anda Marmara Denizi tabanina yerlestirdigimiz deniz tabani sismometreleriyle 0,2 büyüklügündeki depremleri dahi algilayabiliyoruz. Dolayisiyla depremleri daha hassas bir sekilde gözlemleme sansimiz var"

- "Çok farkli parametreyi tek bir gözlem istasyonunda izliyoruz, takip ediyoruz. Marmara'da 3 tane yeni nesil istasyonlardan kurduk. Bu istasyonlara farkli sensörler de ilave edecegiz yine bu kapsamda kullanmak üzere. Bunlarin sayilarini çogaltma yönünde çabalarimiz var"

- "550'nin üzerinde deprem üretme potansiyeli olan fay var, irili ufakli faylar var. Bunun anlami da su; artik neredeyse ülkenin tamamina yakini, deprem tehlikesi altinda. Deprem bir doga olayi. Bunu engelleme sansimiz yok, önüne geçemeyiz. Ne yapabiliriz? Deprem zararlarini en aza indirmek yönünde çaba sarf edebiliriz. 'Ne zaman olacak? Nerede olacak?' sorularindan çok 'Olacak depreme biz ne kadar haziriz?' sorusuna yanit verilmesi gerekiyor. Deprem kaçinilmaz bir gerçek ama hazir olmamiz çok daha önemli"

(Andaç Hongur Erpehlivan/Istanbul)

3- 5 milyon konut güçlendirme yoluyla kurtarilabilir

- Kentsel Dönüsüm ve Hukuk Platformu Baskani Prof. Dr. Gürsel Öngören:

- "Kentsel dönüsüm kapsaminda 8 yilda, Türkiye genelinde yaklasik 1,5 milyon konut yeniden yapildi. Acilen 5 bin konutun daha yenilenmesi gerekiyor"

- "Bakanligin yaptigi son plan çerçevesinde, ülke genelinde 5 yil içinde her yil 300 bin konut yenileyerek 1,5 milyon konutun daha dönüstürülmesi için çalisma baslatildi. 5 yilin sonunda toplamda 3 milyon konut daha yenilenmis olacak. Geriye de yenilenmesi için 4 milyon konut kalacak"

- "Istanbul'da yaklasik 7 milyon civarinda konut var, bunun 3'te 1’ini dönüstürmemiz gerekiyor. Su ana kadar 400 bin konut dönüstürüldü"

- "Devletin kentsel dönüsüm kapsaminda binayi yikip yapmak yerine, yerinde güçlendirilmesi gibi getirdigi kolayliklar da var. Bir binayi yikip yapmak iki yil sürerken, güçlendirme islemini 3 ayda halletmek mümkün, üstelik yikip yapmanin 4’te 1’ine mal oluyor. Bu sayede 5 milyon konutu oldugu yerde güçlendirme yoluyla kurtarabiliriz"

(Semra Orkan/Istanbul)

***

Anadolu Ajansinin yayimladigi haber, görüntü, fotograf ve internet ile wap için olusturdugu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafindan hiçbir sekilde kullanilamaz. Abonelerimiz de sözlesme kapsami disinda bu yayinlari çogaltamaz, baska kurum ve kuruluslara aktaramaz. Aykiri davrananlar hakkinda hukuki ve cezai her türlü basvuru hakkimiz saklidir.
Kaynak: AA