Ekmekten Sonra Simide Zam Gündemde
Samsun Firincilar Odasi Baskani Yilmaz Yigit, “Su anda arkadaslarimizdan zamla alakali herhangi bir müracaat gelmedi. Ilerleyen günlerde öyle bir talepleri olursa bunu degerlendirmeye alacagiz” dedi.

“Simide zam talebi gelirse degerlendirmeye aliriz”
Su anda simit için bir zam talebinin gelmedigine vurgu yapan Baskan Yigit, “Simitle ilgili 1 sene önce zam yapmistik. 70 gr. simit 1,5 TL. Su anda arkadaslarimizdan zamla alakali herhangi bir müracaat gelmedi. Onlarda da maliyet anlaminda yükselmeler var ama ilerleyen günlerde öyle bir talepleri olursa bunu degerlendirmeye alacagiz” diye konustu.
Un fiyatlarindaki dalgalanmanin devam ettigine dikkat çeken Yilmaz Yigit, “Gönlümüz ekmege zam yapmamak istiyor. Una gelen asiri zamlar, bizim de ekmege zam yapmamiza neden oluyor. Yedigimiz ekmekteki bugdayin yüzde 80’i ithal olarak geliyor. Dolar fiyatlari arttikça un fiyatlari da dolayisiyla artiyor. Firincilikta maya, un ve yakit serbest ekonomi sartlarina göre aliniyor. Fiyatlar ise bakanlik onayi ve il valisinin izni ile gerçeklesiyor. En son ekmek zammini 13 Temmuz 2021’de uygulamaya basladik. 230 gr. ekmek 2 TL’den satilmaya basladi.
Bati ve Dogu Karadeniz’de bu fiyat tarifesi 1 Ocak’tan beri kullaniliyordu. Biz bu tarifeyi 6 ay gecikmeli uyguladik. Su anda alinan fiyat esnaf için yeterli degildir ama bugünkü ekonomik sartlara bakildiginda vatandas ve esnafi düsünerek bu süreci böyle atlatmaktan yanayiz” seklinde konustu.
Sinop’a her gün 10 bin ekmek
Samsun’dan Sinop’taki afet bölgelerine her gün 10 bin civarinda ekmek gittigine de deginen Yilmaz, sunlari söyledi:
“Biz, Valilik, Büyüksehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimiz ile birlikte düzenli olarak afet bölgesine bizden talep edildigi kadar ekmek tedarik ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de tedarik etmeye devam edecegiz. Herhangi bir maddi kazanç saglamadan elimizden geleni yapiyoruz. Birkaç dernek ve STK bizleri aradilar. Para karsiliginda ekmek göndermemizi istediler. Biz de bunu kabul etmeyerek, ekmekleri ücretsiz olarak afet bölgesine gönderdik. Selden sonraki günden itibaren valilikle beraber toplanan ekmekleri AFAD’a teslim ettik. Her gün ortalama 10 bin ekmek selzedelere ulastirilmak üzere Sinop’a gönderiliyor.”
