Bakan Kurum'dan Kentsel Dönüsüm Çagrisi
Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Türkiye’nin yüzde 66’sinin deprem riski altinda oldugunu hatirlatarak, “Meydana gelen yikimlar kentsel dönüsümün gerekliligini ve aciliyetini bir kere daha ortaya koydu” ifadesini kullandi.

1999 yilinin Türkiye’nin depremle mücadelesinde bir milat oldugunu ifade eden Kurum, “Devlet olarak, geçen bu 22 yillik süreçte milletimiz tekrar benzer bir felaketi yasamasin diye, evlatlarimizin gelecegini daha güvenli kilmak adina çok önemli adimlar attik” dedi.
Depremi aci gerçegi ile daha az yüzlesilmesi, can ve mal kayiplarinin yasanmamasi için Türkiye’nin etkin bir deprem kusaginda yer aldiginin unutulmamasi gerektigini aktaran Kurum, “Türkiye’nin yüzde 66’si deprem riski altinda. Meydana gelen yikimlar kentsel dönüsümün gerekliligini ve aciliyetini bir kere daha ortaya koydu. Depreme hazirlik anlaminda ortaya koyulan çalismalarla önemli yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Olusturdugumuz yapi denetim sistemiyle vatandaslarimiz artik daha güvenli ve daha saglikli evlerde oturuyor” ifadelerine yer verdi.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 2012 yilinda baslatilan “Büyük Deprem Dönüsümü” hareketini Türkiye’nin dört bir yaninda kararlilikla sürdürdüklerini belirten Kurum, “Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüsüm” hedefiyle 81 il, 922 ilçemizde yürüttügümüz çalismalarla riskli yapilarin tamamini yeniliyoruz. Su anda; 100 bini Istanbul’umuzda olmak üzere, 81 ilimizde yatirim degeri 90 milyar lira olan 300 bin konutumuzun deprem dönüsümünü gerçeklestiriyoruz. Sadece konutlari degil, sehirlerimizin alt yapisini da her türlü felakete karsi dayanikli hale getirmek için var gücümüzle çalisiyoruz. Yuvalarimizi daha güvenli hale getirmek için, yeni finansman modelleri gelistirdik. TOKI Baskanligimizla, saglikli, güvenli, afetlere dayanikli konutlar insa ediyoruz. Sehirlerimize; millet bahçelerimizle, ekolojik koridorlarimizla vatandaslarimizin nefes alacagi, olasi bir felakette toplanabilecekleri alanlar kazandiriyoruz.
Cumhurbaskanimizin talimatlariyla vatandaslarimiz için 150 bin yeni sosyal konutun çalismalarina süratle devam ediyoruz. Iklim degisikligiyle uyumlu, çevreye duyarli, kimlikli, özgün, saglam, güvenli yapilara sahip, kültürel degerlerini yasatan sehirler insa ediyoruz. Bu kapsamda yürüttügümüz çalismalarla, yaptigimiz 2 buçuk milyon kentsel dönüsüm ve sosyal konutla 10 milyon vatandasimizin can ve mal güvenligini teminat altina aldik” dedi.
Su ana kadar kamu ve özel sektör eliyle yapilan kentsel dönüsüm ile TOKI konutlarinda ve yapi denetim sistemlerinde Türkiye’deki binalarin yüzde 55’inin güvenli hale getirildigi bilgisini veren Kurum, “45 milyondan fazla vatandasimizi güvence altina aldik. Ne yazik ki; ülke olarak son yillarda sadece depremi degil, iklim degisikliginin olumsuz etkilerini de derinden hissediyoruz. Akdeniz Havzasi’nda yer alan ülkemiz, iklim degisikliginin neden oldugu seller, heyelanlari daha sik yasiyor, büyük yanginlarla karsi karsiya kaliyor.
Devletimiz yasanan her afette, ilk andan itibaren vatandasinin yaninda oldu. Tüm imkânlarini seferber ederek milletimizin acisini paylasti, yarasina merhem oldu. Milletimizin her bir ferdinin ihtiyacini, zararini giderdi. Bu kapsamda depremden zarar gören vatandaslarimiz için Elazig’da 24.083, Malatya’da 6 bin 262, Izmir’de 5 bin 93 konut yapiyoruz. Elazig’da 12 bin 734 konut ve köy evini, Malatya’da 2 bin 703 konut ve köy evini tamamladik, teslim ettik. Izmir’de konutlarimizi tamamliyoruz” ifadelerini kullandi.
Selden etkilenen Giresun’da 619 konut, Rize’de 378 konut yaptiklarina deginen Kurum, Giresun’da 152 konut ve köy evini tamamlayarak teslim ettiklerini aktardi.
Bakan Kurum, Elazig, Malatya, Bingöl, Giresun, Manisa, Van, Adiyaman, Erzurum, Çanakkale, Afyon, Izmir, Diyarbakir, Tunceli, Erzincan, Rize ve Antalya’da afetten etkilenen bölgelerde 9 bin 478 köy evi ve 3 bin 767 ahir yapildigini bilgisini aktardi.
KURUM, BAKANLIK OLARAK, VATANDASLARIN CAN VE MAL GÜVENLIGINI KORUMAK IÇIN TÜM EKIPLERLE TÜRK MILLETININ YANINDA OLDUKLARINI IFADE EDEREK, SUNLARI KAYDETTI:
“Sehirlerimiz için, vatandaslarimiz için, evlatlarimizin gelecegi için tüm imkânlarimizi seferber ettik, ediyoruz. 1999’dan bugüne benzeri acilarin tekrar etmemesi için, vatandaslarimizin daha saglikli, daha güvenli binalarda ve sehirlerde yasamalari için devlet olarak var gücümüzle çalisiyoruz. Bu vesileyle basta 17 Agustos depremi olmak üzere, depremden, selden, yangindan hayatini kaybeden tüm vatandaslarimiza Allah’tan rahmet, yakinlarina bas sagligi diliyorum. Tüm afetzede kardeslerimize geçmis olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim ülkemizi ve milletimizi 17 Agustos benzeri depremlerden, sellerden ve yanginlardan muhafaza eylesin.”
(Mustafa Cenik/IHA)
