TBMM Baskani Mustafa Sentop'tan Sel Açiklamasi

TBMM Baskani Mustafa Sentop, yasanan sellere iliskin yaptigi açiklamada, "Insanlarin özellikle tabiata yaklasimlariyla, devletlerin yaklasimlariyla ilgili yanlislar uzun bir zamandir 100 yildan fazladir devam ediyor. Tüm dünyanin iklim degisikligi ile ilgili bir araya gelerek insanligin gelecegi ile ilgili adimlar atmasi gerekir. Türkiye ölçeginde bizim bu seller nedeniyle oturup yapilasmayi tekrar düsünmemiz lazim” dedi.

TBMM Baskani Mustafa Sentop'tan Sel Açiklamasi
TBMM Baskani Mustafa Sentop, ’Önce Ögrenci’ olusumunun düzenledigi Üniversite Tercih Destek programina katildi.

Burada ögrencilere tercihleri ve gelecekleri hakkinda deneyimlerini aktaran Sentop daha sonra basin mensuplarinin yasanan sel faciasina iliskin sorularini yanitladi.

Türkiye’nin birçok yerinde farkli felaketlerle karsi karsiya olundugunu aktaran TBMM Baskani Sentop, “Dogal afetlerle karsi karsiyayiz. Son olarak asiri yagis ve sel sebebiyle, Sinop, Kastamonu, Bartin ve Karabük’te ciddi hasarlar meydana geldi. Can kayiplari var özellikle Kastamonu Bozkurt’ta. Bölgedeki tüm vatandaslarimiza geçmis olsun diliyorum. Hayatini kaybeden vatandaslara Allah’tan rahmet diliyorum yakinlarina bassagligi diliyorum. Orman yanginlariyla ilgili çok büyük hasar meydana gelmisti. Türkiye ölçeginin disina çikarak dünyanin birçok yerinde bilhassa Akdeniz havzasinda, basta orman yagislari olmak üzere, asiri yagislar, seller var. Bu tablo bize tabiattaki olagan disi gelismeleri gösteriyor. Insanlarin özellikle tabiata yaklasimlariyla, devletlerin yaklasimlariyla ilgili yanlislar uzun bir zamandir 100 yildan fazladir devam ediyor. Tabiat, dogadan da onun karsiligi olarak bize olumsuzluklar olarak dönüyor" ifadelerini kullandi.

Tüm dünyanin iklim degisikligi ile ilgili bir araya gelerek insanligin gelecegi ile ilgili adimlar atmasi gerektigini kaydeden Sentop, “Türkiye ölçeginde bizim bu seller nedeniyle oturup yapilasmayi tekrar düsünmemiz lazim. Hem vatandaslar olarak hem de yerel yöneticiler olarak düsünmemiz lazim. Bozkurt’ta yasanan olayi görüyoruz. Ezine Çayi’nin etrafindaki alanlar hasar gördü. Oradaki yapilasmaya izin verilmemeliydi veya insanlar da oralarda yapilasmayi düsünmemesi gerekirdi. 1-2 yillik perspektifle baktigimizda olmuyor ama 100 yillik perspektifle bakarsak bir dere yataginin belki 10 yillarca sorun teskil etmez ama 100 yilda bir olur ve böyle vahim tabloyla karsilasabiliyoruz. Geçmisi ve gelecegi düsünerek planlamalar yapmaliyiz. Bunlardan ders çikararak yolumuza devam etmeliyiz” dedi.

Kaynak: İHA