40 Yildir Demirlere Sekil Veriyor

Mus’ta dede ve babadan kalma sicak demir dövme zanaatini yürüten 62 yasindaki Mustafa Sefik, 40 yildir demirlere sekil vererek meslegini yasatmaya çalisiyor.

40 Yildir Demirlere Sekil Veriyor
Kentte sanayi sitesindeki 80 metrekarelik tek göz dükkaninda unutulmaya yüz tutmus demir dövme isi yapan Sefik, bin 500 derece sicakliktaki ocagin basinda demirlere sekil veriyor. Teknolojik aletlerin yani sira örs ve çekiç kullanmaya devam eden sicak demir ustasi Sefik, atadan kalma meslegin yok olmasindan endise duyuyor.

“Isimi severek yapiyorum”

40 yildan bu yana demircilik yaptigini anlatan Mustafa Sefik, bu isi daha önce 50 yil dedesinin, 50 yil da babasinin yaptigini söyledi.



Bin 500 derece sicakliga ulasan ocak basinda zor sartlar altinda çalistigini ifade eden Sefik, “Dedem Orta Asya’dan buraya gelmis. Kendim Azerbaycan uyrukluyum. Isimi severek yapiyorum. Ocagin içerisindeki ates su anda 1500 derece, disaridaki havada 40 derece sicaklikta. Buna ragmen durmadan çalisiyoruz. Gelen müsterinin ihtiyacina göre onlarin islerini yapip kendilerine veriyorum. 40 yil önce bu sistem yoktu, körük vardi. Örs ve çekiçle gelen malzemeyi çekiçle sekillendirir, vatandasa teslim ederdik. Çok zordu. Her seferinde 50-100 kilogram demiri firina atarak isitiyorum. Isinan malzemeleri pres yardimi ve çekiçle sekillendiriyorum. Burada balta, kazma, traktör biçagi, kültivatör biçagi, kürüm biçagi gibi her türlü demire sekil veriyorum” dedi.



“Mus’ta bu isi yapan sadece iki usta variz”

Kentte sicak demir dövme isini yapan sadece iki ustanin bulundugunu kaydeden Sefik, “Bizden sonra bu isi yapacak adam yok. O da isin sonuna geldi, bende isin sonuna geldim. Meslegimiz unutulmaya yüz tutmus çünkü isçi gelmiyor, çalistiramiyoruz. Eskisi gibi olmadigi için kimse çocugunu göndermiyor. O yüzden islerimizde bayagi aksama var” ifadelerini kullandi.

“Ocagimla artik kardes gibi olmusuz”

Sanayideki dükkanin 80 metrekare oldugunu aktaran Sefik, “40 yildir demirlere sekil veriyorum. Vatandasin ihtiyacini karsilamaya çalisiyoruz. Ocagi televizyonda gördüm ve kafama çizerek aynisi deneme yanilma yöntemiyle en sonunda yapmayi basardim. Ocagimla artik kardes gibi olmusuz” diye konustu.

Kaynak: İHA