GÜNDEM / 10 Agustos 2021

ANADOLU AJANSI.

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

YASAMA YÜRÜTME SIYASET

1- Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Anafartalar Zaferi'nin 106. yil dönümü dolayisiyla düzenlenen törene, Çanakkale Muharebeleri Sihhiye Müzesi açilisina, turizmcilerle koordinasyon toplantisina, Troya Müzesi'nde "Ikona Takdim Töreni"ne katilacak.

- Bakan Ersoy, Hasan Can Kültür Merkezi açilisina, Avrupali Seçkin Destinasyonlar Projesi Ödül Takdimi ve Aeneas Rotasi Tanitimi'na istirak edecek, bazi ziyaretlerde bulunacak.

(Çanakkale/10.00-15.00/Balikesir/17.15-21.00) (Fotografli-Görüntülü)

2- IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener, kent merkezi ile Zara ve Imranli ilçelerinde esnafi ziyaret edecek.

(Sivas/13.30-17.25) (Fotografli-Görüntülü)

EKONOMI FINANS

1- Türkiye Istatistik Kurumu, haziran ayina iliskin is gücü istatistiklerini, süt ve süt ürünleri ile kümes hayvanciligi üretimi verilerini açiklayacak.

(Ankara/10.00)

DÜNYA DIPLOMASI

1- Afganistan'da güvenlik güçleri ile Taliban arasinda yasanan çatismalar takip ediliyor. (Fotografli-Görüntülü)

2- Yunanistan'da birçok noktada çikan orman yanginlarina iliskin gelismeler izleniyor. (Fotografli-Görüntülü)

GÜNCEL

1- Dünya genelinde Kovid-19'a iliskin gelismeler takip ediliyor. (Fotografli-Görüntülü)

ÖZEL HABER

1- Uzmanlara göre, IPCC raporu iklim degisikligi konusunda "son ikaz"

- Prof. Dr. Yusuf Serengil:

- "1850'den günümüze gerçeklesen bu seviyedeki isinma eger yeni önlemler alinmazsa 20 yil içinde 1,5 derecenin üzerine hatta 2 dereceye çikacak. Sicaklik artisi buzullarin erimesiyle sisteme daha fazla su girmesini, buharlasmanin artmasini dolayisiyla atmosferde daha fazla su buhari bulunmasini saglamakta. Bunun bir sonucu olarak ise bazi bölgelerde asiri yagislari, bazilarinda ise daha kurak dönemleri gözlemlemekteyiz"

- "Bu senaryolarin tümünde küresel ortalama sicaklik 2050 yilina kadar 1,5 derecenin üzerine çikacak. Emisyonlar ciddi sekilde azaltilir ve 2050 yilinda net sifir emisyon hedefi gerçeklestirse -ki bu en iyi senaryo- bu durumda 1,5 derecenin az üzerinde yani 2 derecenin altinda tutulabilir"

- Iklim degisikligi politikalari uzmani Gamze Çelikyilmaz:

- "Rapor, 2 derecelik bir sicaklik artisi olmasi halinde Akdeniz Havzasi'nda isinma, ekstrem sicakliklar, kurakliklarda artis, yagislarda azalma, yangina uygun hava kosullarinda artis, deniz seviyesinde yükselme, kar örtüsünde azalma ve rüzgar hizlarinda azalma gibi iklim etkileri kombinasyonlarinda yüzyilin ortalarinda önemli degisiklikler bekliyor. Biz bu degisiklikleri özellikle son 20 yilda net bir sekilde gözlemliyoruz. Bu etkilerin sikliklari ve siddetleri de giderek artiyor. Bu etkileri 2050 yilina yasamayacakmisiz gibi bir yanilgiya düsmemek lazim"

- Karbon piyasalari uzmani Zeynep Pinar Öztürk:

- "Insan faktörünün küresel isinmada temel belirleyici oldugunun alti çizilen sunum boyunca özellikle G20 ülkelerine sera gazi emisyonlarinda hizli, güçlü ve sürdürülebilir azaltimlarin yapilmasi için sik sik çagrida bulunuldu. Bu çagri sadece hükümetlere degil, yerel yönetimlere, özel sektöre ve vatandaslaraydi"

(Merve Yildirim/Istanbul)

2- Türk helikopterleri çok daha güvenli uçacak

- Arazideki yapay ve dogal engelleri tespit ederek helikopter kazalarinin önüne geçecek Lazer Tabanli Engel Tespit Sistemi ilk kez IDEF 2021'de sergilenecek

- Meteksan Savunma Genel Müdür Yardimcisi Özgür Cankara:

- "Bu engeller yüzünden her hafta dünyada en az 2 helikopter ciddi kaza tehlikesi atlatiyor. 1990'dan bugüne ne yazik ki bu engeller nedeniyle 40'a yakin helikopterimizi kaybettik ve askerlerimiz sehit oldu"

- "Yaklasik 1500 metreden çevredeki engelleri tespit edebiliyoruz. 900 metreden ise elektrik tellerini algilayabiliyoruz"

- "Önümüzdeki aydan itibaren Kara Kuvvetlerimize bagli helikopterlerde uçus testlerine basliyoruz. Sistem öncelikle Sikorsky helikopterlerinde kullanilacak fakat TSK envanterinde bulunan bütün helikopterlere entegre edilebilecek sekilde gelistirildi"

(Göksel Yildirim/Ankara)

3- Türkiye'nin dogusunda nisan-haziran döneminde kuraklik etkili oldu

- Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgelerinin tamaminda nisan-haziran döneminde çogunlukla "olaganüstü" olmak üzere kuraklik hissedildi

- Bu dönemde Antalya çevresinde "siddetli", İçel bölgesinde ise "hafif kuraklik" gözlendi

(Mustafa Çalkaya/Ankara)

***

Anadolu Ajansinin yayimladigi haber, görüntü, fotograf ve internet ile wap için olusturdugu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafindan hiçbir sekilde kullanilamaz. Abonelerimiz de sözlesme kapsami disinda bu yayinlari çogaltamaz, baska kurum ve kuruluslara aktaramaz. Aykiri davrananlar hakkinda hukuki ve cezai her türlü basvuru hakkimiz saklidir.
Kaynak: AA