4 Bin 122 Tarihi Eser Ele Geçirildi

30 ilde tarihi eser kaçakçiligina yönelik düzenlenen ’Anadolu’ adi verilen operasyonda haklarinda gözalti karari verilen 92 zanlidan 76’si yakalandi. Operasyon kapsaminda Türkiye, Bulgaristan, Hirvatistan ve Sirbistan’daki 4 ayri yakalamada su ana kadar 4 bin 122 tarihi eser ele geçirildi.

4 Bin 122 Tarihi Eser Ele Geçirildi
Emniyet Genel Müdürlügü (EGM) KOM Daire Baskanligi tarafindan yapilan tespitler isiginda Kaçakçilik ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Baskanligi koordinesinde Adana KOM Sube Müdürlügünce, 10 Agustos 2021 tarihinde es zamanli olarak Adana merkezli 30 ilde Cumhuriyet tarihinin suçtan elde edilen gelire yönelik ilk tarihi eser kaçakçiligi olan “Anadolu” kod adli operasyon gerçeklestirildi.

Sorusturma kapsaminda, uluslararasi tarihi eser kaçakçiligi yapan suç örgütü tarafindan ülkemize ait tarihi eserlerin yurt disina kaçirilmasina iliskin yapilan yakalamalarda, Hirvatistan’da 2 bin 963 adet, Sirbistan’da bin adet, Bulgaristan’da 133 adet ve Türkiye’de de 26 adet tarihi eser ele geçirildi.

Cumhuriyet tarihinin suçtan elde edilen gelire yönelik ilk tarihi eser kaçakçiligi operasyonu

KOM Daire Baskanliginca müzayede evlerine ait binlerce katalogun incelenmesi sonucunda Türkiye’ye ait kaçirilan tarihi eserler belirlendi. Yurtiçi ile yurt disinda yapilan yakalamalarda ele geçirilen ve müzayede evlerinin kataloglarinda belirlenen tarihi eserlere yönelik Kültür ve Turizm Bakanligi uzmanlari tarafindan yapilan incelemeler neticesinde eserlerin Türkiye’ye ait Anadolu kökenli eserler oldugu tespit edildi.
Kaynak: İHA