Turseff 11. Yilini Kutluyor

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programi Proje Direktörü ve Stantec Türkiye Genel Müdürü Dr. Murat Sarioglu: 'TurSEFF, Türkiye’de yenilenebilir enerji yatirimlarinin yeni yeni artmaya basladigi 2014 yilinda adeta bir katalizör rolü oynayarak piyasadaki lisanssiz günes enerjisi yatirimlarinin yüzde 67'sini finanse etti'

2010 yilinda Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD) tarafindan baslatilan Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programi (TurSEFF), haziran ayi itibariyla 11. yilini tamamladi.

TurSEFF'ten yapilan açiklamaya göre, geçen 11 yil zarfinda içlerinde Türkiye için ilklerin de bulundugu pek çok projenin hayata geçirilmesine katki saglayan TurSEFF, bugün itibariyla toplamda 2 bin 100'den fazla projeye 700 milyon avroya yakin finansman saglamis durumda.

Türkiye’de sürdürülebilir enerji ve kaynak verimliligi yatirimlarinin sayisini artirmak ve bu yatirimlari ülke çapinda yayginlastirmak amaciyla hizmet vermekte olan TurSEFF projesi, bu alanda hem teknik destek hem de finansman saglayan farkli is modeliyle finans piyasasindaki diger kredi ve leasing seçeneklerinden ayrisiyor.

TurSEFF anlasmali banka ve leasing kurumlarindan alinan finansmanla birlikte verilen teknik destek, faydalanicilara ücretsiz olarak veriliyor ve simdiye kadar Avrupa Birligi tarafindan finanse edildi.

EBRD tarafindan 26 ülkede uygulanmakta olan Sürdürülebilir Enerji Finansman Programlari (SEFF), sagladiklari danisman destekli yenilikçi finansman modeliyle ülkelerin yesil ekonomiye geçislerinde katalizör görevi görüyor.

TurSEFF ile birlikte Türkiye’de uygulanmakta olan MidSEFF ve TuREEFF gibi diger SEFF projeleriyle birlikte bugüne kadar toplam 2 milyar avroyu asan finansmanin yesil yatirimlarla bulusmasini sagladi.

Açiklamada görüslerine yer verilen TurSEFF Proje Direktörü ve Stantec Türkiye Genel Müdürü Dr. Murat Sarioglu, sunlari kaydetti:

"Geçtigimiz 11 yil içinde Türkiye’nin yesil ekonomiye geçisinde çok önemli kilometre taslarinda TurSEFF’in imzasi oldu. Yenilenebilir enerji alaninda hem saglamis oldugu finansman, hem de vermis oldugu teknik destekle yatirimcilara rehberlik eden TurSEFF, Türkiye’de yenilenebilir enerji yatirimlarinin yeni yeni artmaya basladigi 2014 yilinda adeta bir katalizör rolü oynayarak piyasadaki lisanssiz günes enerjisi yatirimlarinin yüzde 67'sini finanse etti. Takip eden yillarda da bu güçlü etki devam etti. Bugün TurSEFF’in yenilenebilir enerji alaninda finanse ettigi projelerin toplam kurulu gücü 600 MW’a ulasmis durumda."

- "Sektörel olarak tarim, gida gibi sektörler de öncelikli alanlarimizdan olacak"

Sarioglu, iklim degisikliginin olumsuz etkilerini artik herkesin günlük hayatinda görüldügünü belirtti.

Enerji verimliligi, su verimliligi, atik yönetimi ve hammadde verimliligi gibi döngüsel ekonomiye yönelik yatirimlar bundan sonraki süreçte Türkiye'nin önceligi olmak durumunda oldugunu belirten Sarioglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Sektörel olarak enerji ve su tüketimi yogun olan ve atik sorunu olusturan tarim, gida gibi sektörler de öncelikli alanlarimizdan olacak. Bu alanlarda hayata geçirilmesi planlanan projelere finansman saglamak için özel finansman çözümleri gelistirmis durumdayiz. Bu baglamda, anlasmali banka ve leasing kurumlarimizla da oldukça siki bir is birligi içindeyiz ve kendilerine sürekli olarak kapasite gelistirme destekleri veriyoruz. Bu çalismalar neticesinde anlasmali banka ve leasing kurumlarimiz yesil kredi ürünleri ve yesil leasing ürünlerini piyasaya çikardilar. TurSEFF sektördeki diger finans kurumlarina örnek teskil edebilecek yesil finansman modelinin olusturulmasinda çok önemli katkilar sagladi, saglamaya da devam edecek."

Kaynak: AA