TBMM Genel Kurulu

AK Parti Grup Baskanvekili Mahir Ünal: 'Çorlu'daki tren kazasinda hayatini kaybeden 25 vatandasimizi rahmetle yad ediyorum' CHP Grup Baskanvekili Engin Altay: 'Meclisimizin ve yarginin, adil yargi feryadina kulak vermesini talep ediyorum' MHP Grup Baskanvekili Muhammed Levent Bülbül: 'Yürüyen yargi süreçlerinin, adalete olan güveni sarsmayacak sekilde, hukuk ve hakkaniyet ölçüleri içerisinde sonuçlanmasini temenni ediyoruz'.

TBMM Genel Kurulu'nda, grup baskanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu.

IYI Parti Grup Baskanvekili Lütfü Türkkan, Çorlu'daki tren kazasinda hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Mart ayinda kazanin 7'nci durusmasinin yapildigini hatirlatan Türkkan, "IYI Parti olarak asla kaderle açiklanmayacak bu tren kazasinin takipçisi olmaya, yakinlarini kaybeden ailelerin sesi olmaya devam edecegiz." dedi.

Son 3 yilda Türk lirasinin, dolar karsisinda yüzde 100 deger kaybettigini söyleyen Türkkan, "Vatandas dolarla maas almiyor ancak dolar durmadan yükseliyor. Vatandas, deger kaybeden Türk lirasi nedeniyle artik hiçbir sey alamiyor." diye konustu.

- "Adalet er ya da geç mutlaka tecelli etti"

MHP Grup Baskanvekili Muhammed Levent Bülbül, Çorlu'daki tren kazasinda hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine bas sagligi dileyerek, "Yürüyen yargi süreçlerinin, adalete güveni sarsmayacak sekilde, hukuk ve hakkaniyet ölçüleri içerisinde sonuçlanmasini temenni ediyoruz." ifadelerini kullandi.

Iskeçe Türk Birliginin (ITB) yeniden tescil basvurusunun Yunanistan yargitayi tarafindan reddedilmesine tepki gösteren Bülbül, "Yunanistan yargitayinin Avrupa Insan Haklari Mahkemesi (AIHM) kararlarini yok sayan kararini kiniyorum. Yunanistan'i uluslararasi hukuka uygun hareket ederek, 13 yildir hayata geçirmekten imtina ettigi AIHM kararini uygulamaya ve Bati Trakya Türk azinligi sivil toplum örgütlerinin tescili için gerekli adimlari atmaya davet ediyoruz." mesajini verdi.

Srebrenitsa soykiriminin 26'nci yili oldugunu animsatarak, hayatini kaybeden 8 bin 372 Bosnaga Allah'tan rahmet dileyen Bülbül, söyle devam etti:

"Bosna kasabi lakapli Ratko Mladic 2011'de yakalandi. 2012'de soykirim, insanliga karsi suç isleme ve savas kanunlarini ihlalden yargilanmasina baslandi. 2017'de 10 farkli suçtan hüküm giyerek ömür boyu hapis cezasina çarptirildi. Yalnizca Türk ve Islam düsmani degil, ayni zamanda insanlik düsmani olan bu caninin Lahey'de bulunan Uluslararasi Ceza Mahkemesi'nde görülen davasinin nihai mahkeme karari verildi ve kendisi geçtigimiz günlerde mahkemece ömür boyu hapis cezasina çarptirildi. Bu vesileyle adaletin er ya da geç mutlaka tecelli ettigini bir kez daha vurgulamak istiyorum."

HDP Grup Baskanvekili Hakki Saruhan Oluç da Çorlu'daki tren kazasina iliskin davanin 8'inci durusmasinin eylül ayinda görülecegine isaret ederek, "Adalet Bakanligina aileler ve Türkiye halklari adina bir kez daha sesleniyoruz; dönemin ulastirma bakani, genel müdürler, siyasi sorumlular, bürokratlar, üst yönetim dahil tüm yöneticiler ve kazada sorumlulugu olanlar sorusturmaya dahil edilmeli." dedi.

- "Meclisimizin kulak vermesini talep ediyorum"

CHP Grup Baskanvekili Engin Altay ise Çorlu'da yasanan tren kazasinda hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek, "Meclisimizin ve yarginin, adil yargi feryadina, çigligina kulak vermesini talep ediyorum." diye konustu.

Soma'dan Ankara'ya 880 madenci adina gelen 40 madencinin "8 yildir alamadiklari toplam 25 milyon lira civarinda tazminati" talep ettiklerini belirten Altay, "Erdogan, üç Mercedes aldin, 54 milyon verdin. 880 isçinin 25 milyon alacagini pasa pasa vereceksin, vermek zorundasin." ifadelerini kullandi.

Adalet Bakani Abdulhamit Gül'ün, "bin hakim, savci alinacagini" açikladigini hatirlatan Altay, "Yargi vesayet ve baski altinda oldugu sürece bin hakim, savci degil, 10 bin hakim, savci alsaniz, 10 bin dolar alan siyasetçiyi gene açiklayamazsiniz, mafyadan 10 bin dolar alan siyasetçiyle ilgili sorusturma açmak için bir cesur savci bulamazsiniz. Bu da bir ayip, bir kepazelik. Kabul etmem mümkün degil." degerlendirmesini yapti.

- "Yargi, Türkiye'de hiçbir dönem olmadigi kadar tarafsiz ve bagimsizdir"

AK Parti Grup Baskanvekili Mahir Ünal, "Çorlu'daki tren kazasinda hayatini kaybeden 25 vatandasimizi rahmetle yad ediyorum." dedi.

Avrupa'da Ikinci Dünya Savasi'ndan sonra en büyük katliam ve en büyük insanlik trajedisi olan Srebrenitsa katliaminin 26'nci yili oldugunu hatirlatan Ünal, "Bu katliami kalbimizde aci bir hatira, hafizamizda aci bir cümle ile hatirliyoruz. Bir çocugun cümlesiydi. 'Çocuklari küçük kursunla öldürürler degil mi anne?' diyen, ölümü kabullenmis ama artik çaresizlikle acisini hafifletmek isteyen bir çocugun çigligiydi bu. Maalesef 8 bin 372 sivil, Ratko Mladic komutasindaki Sirp askerler tarafindan hunharca katledildiler." ifadelerini kullandi.

Uluslararasi Adalet Divani'nin da Srebrenitsa'yi katliam olarak kabul ettigini, Mladic'in ömür boyu hapis cezasina çarptirildigini animsatan Ünal, insanligin hafizasinin, Avrupa'nin kalbinde yasanan bu insanlik trajedisini unutmamasi gerektigini vurguladi.

Özellikle CHP'nin, "sarayin savcilari, sarayin hakimleri, satilmis savcilar, satilmis hakimler" ifadeleri ile hakimler ve savcilar ile yargi üzerinde baski olusturdugunu ifade eden Ünal, sunlari kaydetti:

"Bir hakim ya da savcinin, karar verirken 'sarayin savcisi, sarayin hakimi' ya da Sayin Kemal Kiliçdaroglu'nun grup konusmasinda kullandigi sekliyle 'satilmis savci, satilmis hakim' yaftasini yememek için bizim kararlarimiz önlerine gittiginde ciddi bir baski yasadiklarini gördüm. Mesela, bir genel baskan yardimcimizla ilgili, 'Yelloz köpek havliyor.' ifadesini, bir hakim suç olarak kabul etmedi. 'Pis domuz.' ifadesini hakaret olarak kabul etmedi. Benimle ilgili yapilmis agir hakaretleri hatta tehditleri yargiya tasidim. Tamamiyla ilgili takipsizlik karari verildi. Allah askina, nasil oluyor da AK Parti yargi üzerinde baski olusturuyor? Her bir hakim ve savcimiz son derece onurludur, tarafsizdir ve bagimsizdir. Onlarin onurlariyla ilgili bu tür ifadeleri, 'satilmis, sarayin hakimi, sarayin savcisi' ifadelerini siddetle reddediyorum. Yargi, Türkiye'de hiçbir dönem olmadigi kadar tarafsiz ve bagimsizdir."

Genel Kurul'da daha sonra grup önerilerinin görüsmelerine geçildi.

Kaynak: AA