Taliban, Afganistan'in Iran Sinirindaki Islam Kale Sinir Kapisi'nin Kontrolünü Ele Geçirdi

Afganistan'da ilerleyisine devam eden Taliban’in, ülkenin Iran sinirindaki Islam Kale Sinir Kapisi’ni ele geçirdigi bildirildi.

Isminin açiklanmasini istemeyen bir Afgan yetkili, Taliban’in Herat vilayetinin batisindaki Islam Kale geçis noktasini kontrol altina aldigini belirtti.

Öte yandan Iran medyasi, Islam Kale Sinir Kapisi’nin Taliban tarafindan ele geçirildigini teyit ederek birçok Afgan askerinin kaçarak Iran’a sigindigini bildirdi.

Taliban sözcülerinden Zabihullah Mücahid, Twitter üzerinden yaptigi paylasimda, Taliban mensuplarinin sinir kapisinin bulundugu noktada havaya ates açarak kutlama yaptigi bir videoyu yayinlayarak, Islam Kale'de kontrolün ele geçirildigini duyurdu.

Islam Kale Sinir Kapisi, Herat vilayetine 120 kilometre mesafede bulunuyor.

- Ülkede siddet olaylari sürüyor

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken güvenlik güçleri ile Taliban arasindaki siddetli çatismalar devam ediyor.

Taliban, haziran ayinin son haftasinda baslattigi saldirilarda Özbekistan ve Tacikistan sinirindaki ilçelerin tamamina yakinini ele geçirdi. Özbekistan'a açilan en önemli ticaret güzergahi olan Hayratan Sinir Kapisi'ni iki yönden kusatan Taliban, güneybatida ise Gazni vilayetine yogunlasti.

Taliban; Badahsan, Tahar, Gazni, Herat ve Vardak vilayetlerinde siddetli saldirilarla baskisini artirdi.

AA muhabirinin yerel yetkililerden derledigi bilgilere göre, Taliban 407 ilçenin 150'den fazlasini, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmis durumda. Taliban ise kontrolündeki ilçe merkezi sayisinin 200'ü geçtigini açiklamisti.

Taliban, henüz vilayet merkezlerini hedef alan saldiri yapmadi.

Kaynak: AA