'Sorumlulugumuz Var, Yetkimiz Yok'

Emlak Uzmani Mustafa Hakan Özelmacikli, “Yetki belgesi almis olan emlak isletmelerinin sorumlu emlak danismanlarina tapu sicili ve belediyeler gibi kurumlar ile erisimler saglanmali” dedi.

'Sorumlulugumuz Var, Yetkimiz Yok'


Tasinmaz ticareti kapsaminda yetki belgesi almis olan on binlerce emlak isletmesi bilgi ve belge erisimi konusunda sikintilar yasiyor. Konuya iliskin açiklamalarda bulunan Altin Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacikli, “Pazarlamasina aracilik ettigimiz tasinmazlarla ilgili inceleme ve arastirmalar yapmak, rayiç satis ile vergi degeri arastirmalari yapmak, ilgili kurumlardan bilgi ve belge temin edebilmek bizlerin tasinmaz ticaretine konu hizmetleri arasinda yer aliyor. Lakin bu konuda emlak isletmeleri olarak büyük zorluklarla karsilasiyoruz” dedi.



“Veri ihtiyaçlarimiz karsilanmali”

Emlak isletmelerinin yaniltici bilgi vermeme sorumluluklari varken birçok veriye ulasamadiklarini ifade eden Özelmacikli, “Ülkemizde Imar Barisi kapsaminda 133 bin 64 yapi için Yapi Kayit Belgesi, 760 bin 158 bagimsiz bölüm için Riskli Yapi Tespiti yapilmis. Lakin biz bu yapilarin bile hangi yapilar oldugu bilgisine ulasamiyoruz. Yetkilendirme sözlesmesi kapsaminda tasinmazin tapu kaydi bilgilerinin incelenmesi, üzerinde herhangi bir takyidat olup olmadigi konularinda degerleme firmalarinda oldugu gibi online entegrasyonlara ihtiyacimiz var. Belediyelerden ruhsat, iskan gibi belgelere eriserek müsterilere dogru bilgileri vermek istiyoruz. Lakin her asamada zorluklarla karsilasiyoruz” seklinde konustu.



“Entegrasyon saglanmali”

Tasinmaz alim - satiminin güvenilir hale getirilmesi için emlak isletmelerinin çok önemli rolü oldugunu belirten Özelmacikli, “Yetki belgesi almis olan emlak isletmelerinin sorumlu emlak danismanlarina tapu sicili ve belediyeler gibi kurumlar ile erisimler saglanmali. Örnegin bir tasinmazin rayiç bedelinin ne oldugunu biz de kolaylikla ögrenebilmeliyiz. Ya da vergi borcu olup olmadigini sorgulayabilmeliyiz. Bu tüm sistemlere erisim imkanimizin olmasi aracilik islemlerimizi daha güvenilir hale getirecektir. Bu konuda görev Ticaret Bakanligina düsüyor” dedi.

Kaynak: İHA