Karatas, TMSF'nin Dördüncü Baskani Oldu

Resmi Gazete'nin bugünkü sayisinda yayimlanan atama karari ile Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu (TMSF) Baskanligi'na getirilen Fatin Rüstü Karakas, Fon'un özerk yapiya kavusmasindan bu yana geçen yaklasik 18 yillik süreçteki dördüncü baskani oldu.

AA muhabirinin derledigi bilgilere göre, Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu (TMSF) tasarruf mevduatini sigorta etmek üzere 1983 yilinda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi bünyesinde kuruldu. 1999 yilinda da Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kurulmasi ile de TMSF’nin temsil ve idaresi BDDK altinda yeniden yapilandirildi.

1994 yilinda yasanan ekonomik kriz ile birlikte baslayan 10 yillik bir süreçte TMSF’ye toplam 25 bankanin devredilmesi, bunlarin agirlikli bölümünün 2000-2003 yillari arasinda yasanmis olmasi ve gerek dünya genelindeki uygulama örnekleri, gerekse hizli ve etkin bir banka çözümleme sürecinin yürütülmesinin gerekliligi TMSF’nin bagimsiz bir kurum olarak faaliyetlerini sürdürmesini gündeme getirdi.

26 Aralik 2003 tarihli Resmi Gazete’de yayimlanan 5020 sayili Kanun ile 4389 sayili Bankalar Kanunu'nda degisiklik yapilarak, TMSF’nin karar organinin Fon Kurulu oldugu ve TMSF’nin genel yönetim ve temsili ile Fon Kurulu tarafindan alinan kararlarin yürütülmesinin Fon Kurulu Baskani'na ait oldugu hükme baglandi. Böylece TMSF, özerk bir statüye kavustu.

Kasim 2005'te yürürlüge giren 5411 sayili Bankacilik Kanunu, TMSF için önemli degisiklikler getirdi. Yeni Kanun ile TMSF’nin yetkileri genisletilerek, önceki düzenlemelere göre BDDK tarafindan belirlenen sigortaya tabi mevduatin kapsami ve tutarini belirleme yetkisi ile risk esasli sigorta priminin tarifesini, tahsil zamanini ve seklini belirleme yetkileri TMSF’ye verildi.

Ayrica, yeni kanun katilim bankalari nezdinde açtirilan gerçek kisilere ait katilim hesaplarini da TMSF’nin güvencesi altina aldi.

- TMSF'de görev yapan baskanlar

TMSF'nin özerk yapiya kavusmasiyla birlikte Kurul Baskanligi'na Ahmet Ertürk getirildi. 29 Ocak 2004 tarihinde TMSF Kurulu Baskani Ahmet Ertürk, Ikinci Baskan Sakir Ercan Gül ile Kurul üyeleri, görevlerine basladilar. 6 yil TMSF Baskanligi yapan Ertürk'ün görev süresi 29 Ocak 2010'da doldu.

Fon Kurulu Baskanligi görevine atama yapilincaya kadar geçecek sürede baskanlik görevini yürüten TMSF Ikinci Baskani Sakir Ercan Gül, 2 Subat 2010 tarihinde göreve asaleten atandi. Gül, 2 Temmuz 2017 tarihine kadar yaklasik 7,5 yil TMSF Baskani olarak görev yapti.

Sakir Ercan Gül'ün ardindan Fon Baskanligi'na 7 Temmuz 2017 tarihinde atanan Muhiddin Gülal, baskanlik görevini 4 yil süreyle yerine getirdi. Resmi Gazete'de bugün yayimlanan atama karari ile de TMSF Baskanligi görevine Fatin Rüstü Karakas getirildi.

- Fatin Rüstü Karakas kimdir?

1968 yilinda Rize'de dogan Fatin Rüstü Karakas, Marmara Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü mezunu oldu.

Istanbul Üniversitesi'nden Para ve Banka yüksek lisans derecesi alan Karakas, 1992 yilinda Teftis Kurulu'nda Müfettis Yardimcisi olarak göreve basladigi Sekerbank'ta Ocak 2013'e kadar çesitli görevler üstlendi.

Fatin Rüstü Karakas, 2013 yili ocak ayindan kasim ayina kadar Sekerbank TAS Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardimlasma Sandigi Vakfi'nda Genel Sekreter olarak görev yapti ve Kasim 2013'te Sekerbank TAS Genel Müdür Yardimcisi olarak atandi.

Bir süre Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunda (BDDK) Kurul Üyeligi yapan Karakas, 2019'da TMSF Kurul Üyeligi'ne atandi.

Kaynak: AA