ETSO'da, Palandöken Girisimcilik Zirvesi

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odasi’nin (ETSO) Il Genç Girisimciler Kurulu ile ortaklasa düzenledigi, ‘Palandöken Girisimcilik Zirvesi / Dogu Anadolu Bölgesi Il Genç Girisimciler Kurullari Istisare Toplantisi’ genis bir katilimla gerçeklestirildi.

ETSO'da, Palandöken Girisimcilik Zirvesi
ETSO Konferans Salonu’nda yapilan toplantiya, Vali Okay Memis, Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Fevzi Polat, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, ETSO Yönetim Kurulu Baskani Lütfü Yücelik, Dogu Anadolu Projesi Bölge Kalkinma Idaresi (DAP) Baskani Prof. Dr. Osman Demirdögen, Dogu Anadolu Ihracatçilar Birligi (DAIB) Yönetim Kurulu Baskani Ethem Tanriver, Kuzeydogu Anadolu Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Oktay Güven, bölge illerinin Il Genç Girisimciler Kurullarinin baskan ve baskan yardimcilari ile genç ve kadin girisimciler katildi.

Yücelik; “Artik atadan, deden kalma usullerle is yapilmiyor”

Toplantinin açis konusmalari bölümünde ilk konusmayi yapan Il Genç Girisimciler Kurulu Baskani Haktan Ömeroglu, Palandöken Girisimcilik Zirvesi’ni düzenlemekteki amaçlarindan söz etti. Ömeroglu’nun ardindan konusan ETSO Yönetim Kurulu Baskani Lütfü Yücelik de girisimciligin önemine degindi. Genç girisimcilere nasihatlerde bulunan Baskan Yücelik, dünyada artik ticaretin seklinin degistigini vurgulayarak, “Artik atadan, dededen gördügümüz usullerle ticaret yapma imkanimiz yok. Kendimiz sürekli güncellemeli ve çagin gerektigi sekilde islerimize yön vermeliyiz” dedi.

Toplumun gelecegi için genç nesillerin varligina ve dinamizmine nasil ihtiyaç duyuluyorsa, ayni sekilde is dünyasi ve çalisma hayati için de o dinamizme ve genç potansiyele büyük ihtiyaç duyuldugunun altini çizen Baskan Yücelik, “Bizler, farkli alanlarda ülkemize yeni ufuklar açmak için çaba gösteren gençlerimizin sahip oldugu vizyon ve heyecanin is dünyamiza da büyük güç katacagina inaniyoruz. Cesur ve yenilikçi kimlikleriyle öne çikan genç is insanlarimizin tecrübelerini artiracak her türlü destegi vermek bizim için bir görevdir. Odamiz bu görevin sorumlulugu ve bilinciyle; her zaman genç ve kadin girisimcilerimize destegini sürdürecektir” diye konustu.

Girisimcinin isine olan motivasyonunun o iste elde edecegi basariyi belirleyecegini anlatan Yücelik, “Ortak akilla hareket etmeyi, ekip çalismasi yapmayi ihmal etmemeli ve isimize olan inancimiz asla yitirmemeliyiz” dedi.

Konusmasinda Oda’nin pandemi döneminde yürüttügü çalismalara da deginen Yücelik, “Alinan tedbirlerin etkisi ve asilamadaki performansimiza bagli olarak bu pandemiden bir an önce kurtulmayi ve tabiri caizse artik isimize, gücümüze bakmayi umut ediyoruz” dedi.

Toplantida daha sonra konusan Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Fevzi Polat ise genç is insanlarinin bilisim çaginda artik dünyayi daha iyi tanimak için birçok imkana sahip oldugunu belirterek, bu anlamda önlerine çikan firsatlari çok iyi degerlendirmeleri gerektigini dile getirdi.

Vali Memis, “Girisimcilerimizin, sanayicilerimizin emrindeyiz”

Toplantinin açis bölümünde son konusmayi Vali Okay Memis yapti. Vali Memis Erzurum’daki girisimcilerin islerini büyütmeleri ve markalasmalari için elinden gelen her türlü destegi saglamaya çaba gösterdigini vurguladi. Genç girisimciligin önemine dikkati çeken Memis, 51 yasinda bir Erzurum Valisi olarak kendisinin de bir genç girisimci oldugunu dile getirdi. Erzurum’da sanayinin gelisimi için çok önemli çalismalari hayata geçirdiklerini anlatan Memis sunlari söyledi; "Göreve baslar baslamaz Tekstilkent Projesi’ni yaptik. Bayramdan sonra en az bin kisiyi istihdam edip yeni fabrikalarla devam ediyoruz. Hayvancilik konusunda genç girisimcilerimizi destekledik. Turizm konusunda birçok projeyi hayata geçirdik. Makam aracima devletin tahsis etmis oldugu mazot parasini, 2. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki is makinelerine veriyorum. Sanayicilerin temelini atiyor. Bunu laf olsun diye söylemiyorum. Ben Sanayi Bakan danismanligi yaptim. Sanayicilik benim bildigim is. Onun için bu kentte biz bu sekilde bu sartlarda genç girisimcilerimize sanayicilerimize yardimci olmaya çalisiyoruz. Hepsinin emrindeyiz."

Zirvede üç oturum, iki seminer

Açis konusmalarinin ardindan Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Dastan, “Pandemi Sonrasi Girisimcilik Egilimlerine Bölgesel Bir Bakis” konulu bir seminer verdi. Daha sonra, TOBB Il Genç Girisimciler Kurulu Dogu Anadolu Bölge Temsilcisi ve TOBB Bingöl Genç Girisimciler Kurulu Icra Komitesi Baskani Faysal Açikbas, genç girisimcilerin sorunlarinin çözümüne yönelik yaptiklari çalismalarla ilgili bilgiler sundu.

Programin sonraki bölümünde ise ETSO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Hüseyin Polat ve Il Genç Girisimciler Kurulu Baskani Haktan Ömeroglu’nun moderatörlügünde, DAP, DAIB, KUDAKA ve TKDK temsilcilerinin katilimiyla 1. Oturum gerçeklestirildi.

Kurum temsilcileri zaman zaman gerek moderatörler gerekse katilimcilarin kendilerine yönelttigi sorulari cevaplandirdilar.

Verilen aranin ardindan devam eden toplantida, TOBB Kadin Girisimciler Kurulu Dogu Anadolu Bölge Temsilcisi ve Il Kadin Girisimciler Kurulu Baskani Feride Eda Çalikusu bir konusma yapti. Daha sonra KOSGEB, ISKUR, Tarim Il Müdürlügü ve SGK temsilcilerinin katilimiyla ikinci oturum gerçeklestirildi.

Toplantinin üçüncü ve son oturumu öncesinde de Atatürk Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Eygü, “Dogu Anadolu Bölgesel Verileri” konulu bir sunum yapti. 1. ve 2. OSB ile Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitelerimizin temsilcilerinin istirakiyle düzenlenen üçüncü oturum ile Palandöken Girisimcilik Zirvesi ve Dogu Anadolu Bölgesi Il Genç Girisimciler Kurullari Istisare Toplantisi sona erdi.

Toplantinin sonuç bildirisi, 9 Temmuz 2021 Cuma günü saat 10.00’da Palandöken Polat Rönesans Otel’de düzenlenecek bir toplanti ile basin ve kamuoyu ile paylasilacak.
Kaynak: İHA