Elazig'da ETKIYAP Basladi

Elazig’da Etçi ve Kombine Irklarin Suni Tohumlama Uygulamalari ile Yayginlastirmasi Projesi (ETKIYAP) basladi.

Elazig'da ETKIYAP  Basladi
Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan finanse edilen ETKIYAP kapsaminda Elazig’da suni tohumlama çalismalari basladi.

Çalismalarda suni tohumlama sertifikasina sahip 8 veteriner hekim ve 1 veteriner saglik teknisyen görev aldi. Yine proje için 5 adet araç, 45 bin adet sperma, 10 adet sperma tasima tanki, 3 adet sivi azot depo tanki ve gerekli muhtelif malzemelerin saglandigi bildirildi.

3 yil sürecek proje ile hayvancilikta verimin ve gelirin artirilmasi planlaniyor.

Proje hakkinda bilgi veren Tarim ve Orman Il Müdürü Turan Karahan, “ Bakanligimiz Hayvancilik Genel Müdürlügünün Etçi ve Kombine Irklarin Yayginlastirilmasi Projesi kapsaminda uygulamaya koydugu suni tohumlama projesi, ilimizin de içinde bulundugu suni tohumlama uygulamalari yönünden dezavantajli 42 ilde 2021 yilinda basladi.

Üç yil sürecek projenin amaci sigirlarda suni tohumlama uygulamalarinin az oldugu illerin ilçe ve köylerinde, yüksek verimli etçi ve kombine boga spermasi kullanimiyla suni tohumlamanin yayginlastirilmasi ile sigirlarda hayvan islahi çalismalarinin yayginlastirilmasi ile elde edilen verimlerin ve gelirlerin artirilmasini saglamaktir. Ayrica bulasici hastaliklarin önüne geçilerek sürü sagliginin korunmasi yani sira kayitli yetistiricilik ve e-islah uygulamalarindan yararlanma oranlarinda artis hedeflenmektedir. Proje kapsaminda ilimizde Alacakaya, Aricak, Keban ve Agin ilçelerinde, suni tohumlama sertifikasina sahip 8 veteriner hekim ve 1 veteriner saglik teknisyeni görev almaktadir. Proje için 5 adet araç, 45 Bin adet sperma, 10 adet sperma tasima tanki, 3 adet sivi azot depo tanki ve gerekli muhtelif malzemeler alinmistir” dedi.

Kaynak: İHA