Devlet Destegiyle Annesinin 22 Yillik Hayalini Gerçeklestirdi

Mardin’de 24 yasindaki genç, annesinin 22 yillik hindi çiftligi kurma hayalini, devlet destegiyle gerçeklestirdi.

Devlet Destegiyle Annesinin 22 Yillik Hayalini Gerçeklestirdi
Mardin’in Mazidagi ilçesinde, 24 yasinda olan olan Zeynettin Düken isimli genç, Avrupa Birligi onayli, Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’nun (TKDK) hibe destegi sayesinde annesinin 22 yildir hayalini kurdugu hindi çiftligini kurdu. Düken, yaklasik 2 yil önce kendi imkanlariyla çiftlik kurmaya çalisti, sermayesi yetmeyince TKDK’ya hibe destegi için basvuruda bulundu. TKDK tarafindan yapilan basvurusu kabul edilen Düken, yüzde 65 hibe destegiyle, yaklasik 3 ay önce tamamladigi hindi çiftligi yapimina basladi.

Düken’in tek istegi ise üretim yapabilmesi için yem ve yavru hayvan desteginin yapilmasi.

Içerisinde son teknoloji donanimli hindi çiftliginin kapali alani bin 200 metrekare toplam yesil alan ve toplamda 13 bin metrekare alan üzerine kurulu. 2850 hindi kapasiteli çiftlikte havalandirma için fan, hayvan yemlikleri suluklari, ölü hayvan çukuru, foseptik çukuru, gübre silosu, yem odasi, jeneratör odasi, hasta hayvan odasi, veteriner odasi, isçi odasi, misafir odasi, tuvalet ve banyo gibi bölümlerden olusmaktadir. Çiftlikte, sabah saat 05.00’te havalandirma fanlandirma fanlari devreye giriyor içerideki kötü hava disariya çikiyor, daha sonra hindilerin bulundugu kisim temizlenip dezenfekte ediliyor. Ilk olarak, hindiler yemleniyor ve sulari veriliyor daha sonra sag, ölü veya direnç durumlari kontrol ediliyor.

"Amacimiz dogal hindi üretimi"

Çiftlik sahibi Zeynettin Düken, amaçlarinin dogal hindi üretimi yapmak oldugunu söyledi.

Düken, "Iki yil önce merkezden kirsala geçtigimiz dönemde, ilk basta kendi imkanlarimizla küçük çapli bir hindi çiftligi kurmaya karar vermistik, fakat hesaplarimiz dogrultusunda bir sonuca varamadik. Haberlerden veya çevremizden edindigimiz bilgilerden faydalanarak bu projeye basvurduk. Almis oldugumuz destek, Tarim ve Kirsal Kalkinma Kurumu’nun Avrupa Birligi onayli bir hibe destegidir. Kendi imkanlarimla bu projeye basvurdum, basvuru sonucunda beni oraya çagirdilar, orada yetkililere sunumumdan bahsettim ve proje için onay alabildim. Devletimiz de sag olsun yardimci oldu. Mardin’deki belediyeler ve ilçe tarim ve orman müdürlügümüz de bu süreçte yardimci oldular. Projenin onaylanmasi sürecinde yetkililer devamli olarak kontrole geliyorlardi, köylere olan yakinlik ve uzaklik mesafelerine bakiliyordu. Bayagi kurumdan onay ve izinler almamizin sonucunda çiftligimizin yapimina basladik ve çiftligimizi kurduk. Çiftligimiz, 2850 hindi kapasitelidir, son teknolojik aletler ile donanimlidir. Hindilerin ilaç ve tedavilerini veteriner hekimler sagliyorlar. Veteriner hekimler buraya haftalik rutin kontrol ve bakima geliyorlar. Hindiler için hangi ilaç uygun ise o ilaçlari veriyoruz. Hindilere verilen yemler ise antibiyotikten ziyade tamamen dogal olan sarimsak gibi yemlerdir ve dogal yemler sayesinde hindileri kis aylarinda dinç tutmaya çalisiyoruz. Hindiler için hiçbir sekilde çabuk büyüsün diye hedefimiz yok, amacimiz dogal büyüsün, halkin hosuna gitsin ki bizi tekrardan tercih etsinler" dedi.



"Tek eksigimiz, yem ve yavru hayvan"

Hindi üretimi yapabilmeleri için tek eksikliklerinin yem ve yavru hayvan oldugunu dile getiren Dükken, "Yem fiyatlari bayagi tavan yapti. Bu sebeple yeme çok ihtiyacimiz var. Su anda özellikle de yavru hindiye ihtiyacimiz var. Çiftligimiz kurulmus olabilir ama isleyebilmesi için 2 tane ham madde lazim. Bu ham maddelerden bir tanesi yem digeri ise yavru hindidir. Sayet bu eksikliklerimiz de tamamlanabilirse, devletimizin ekonomisine ciddi anlamda katki saglayabilecegime inaniyorum, sonuna kadar devletimiz için çalismaya ve mücadele etmeye hazirim" diye konustu.



"Gençler, devletin destekledigi projelere basvursunlar"

Girisim yönünde kendisi gibi hedefleri olan issiz gençlere tavsiyelerde bulunan Zeynettin Düken, genç girisimcilerin devletin destekte bulundugu projeye basvurmalari yönünde tavsiyede bulundu. Düken, "Su anki üniversite mezunu olup isi olmayan gençlere tavsiyemdir, sayet bosta kaliyorlarsa herhangi bir meslekte çalisma imkanlari yok ve hiçbir sanat ile zanaatlari yoksa bence sermayeleri dogrultusunda devletin destekledigi projelere basvursunlar. Sayet benim maddi açidan hiç gücüm yoktu, devlete güvenip böyle bir girisimde bulundum ve memnun da kaldim. Sag olsun, devletimiz eksikligini hiçbir zaman göstermedi, devlet yetkilileri sürekli yanimizda oldu ve kontrole geldiler ve eksikliklerimizi giderdiler. Biz ne yaptiysak devletimiz sayesinde yaptik. Amacim, çiftligimi büyütmek, devletimizin ekonomisine katki saglamak ve halkimiza istihdam ve ekonomik olarak katkida bulunmaktir. Ne kadar çok aileye is istihdami saglarsam hem benim açimdan iyi olur hem de Allah katinda hayirli olur. Çünkü, ne kadar çok aileye is istihdami saglarsam, o kadar ailenin evine ekmek girer ve o kadar aile bu sekilde geçimini saglamaya vesile olurum" seklinde konustu.



"Umarim Cumhurbaskanimiz Erdogan ve onun gibi liderler ülkemizi yönetmeye devam eder"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanligi döneminden Cumhurbaskanligi yaptigi günümüze kadar Türkiye’yi iyi bir konuma getirdigini ifade eden Düken, "Cumhurbaskanimiz Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanligi görevinden Cumhurbaskanligi görevine kadar ülkemizi en iyi konuma getirdigini düsünüyorum. Su anda devletimiz iyi yönde ilerleme kat ediyor ve ayaktaysa bu Cumhurbaskanimizin sayesindedir. Rabbim onun sirtini degdirmesin. Umarim Cumhurbaskanimiz Erdogan ve onun gibi liderler ülkemizi yönetir" diye konustu.



"22 yillik hayalimdi"

Anne Mahsume Düken de hindi çiftligi kurmanin kendisinin 22 yillik hayali oldugunu belirterek, amacinin farkli illerde çalisan çocuklarinin bir araya getirmek oldugunu söyledi.

Anne Düken, "Benim 4 oglum var; her biri farkli sehirdeler. Tüm çocuklarimin bir araya gelip birlikte bir is kurup kendi islerinin baslarina gelmelerini istedim. Bu hindi çiftligi 22 yillik hayalimdi. 22 yildir hep hayalim hindi çiftligi kurmak ve çiftligin etrafinda gezdirip, dogal hindi üretimi yaparak halkima hizmet etmekti. Çocuklarimin bir araya gelmelerini, farkli yerlerde çalismamalarini istedim. Erkek çocuklarimin islerinin basina geçmelerini istiyorum. Amacim, çocuklarim, dogal bir sekilde hindi üretimi yapip devletimiz ve milletimize hizmet etmeleridir. Çiftligimiz 3 aydir bitmis, çalismak üzere bir vaziyette, ancak ne yemimiz var ne de yavru hayvanlarimiz var. Yavru hindi ve yem desteginin yapilmasini istiyoruz. Yem ve yavru hindi olmadigi için 3 aydir bostayiz, is yapamiyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA