Odunpazari Ilk Hasadi Kalkanli'da Yapti

Odunpazari’nin 19 mahallesinde toplam 910 dekarlik alanda tarim faaliyetine baslayan Odunpazari Belediyesi, ilk hasadini Kalkanli Mahallesi’nde yapti.

Odunpazari Ilk Hasadi Kalkanli'da Yapti
Odunpazari Belediyesi, Belediye Baskani Kazim Kurt’un tarimsal ekonomiyi desteklemek amaciyla tarim arazilerinin degerlendirilmesi yönündeki talimati sonrasi, verimli tarim arazilerini ekonomiye kazandiriyor. 19 mahallede 910 dekarlik alanda tarim faaliyetlerine baslayan belediye, 650 dekar için Tarim ve Kredi Kooperatifi ile alim garantili anlasma yapti. Bu anlasma kapsaminda ilk hasat ise Kalkanli Mahallesi’nde arpa ekili olan 195 dekarlik alanda törenle gerçeklestirildi.

Törene Odunpazari Belediye Baskani Kazim Kurt, Eskisehir Odunpazari Ziraat Odasi Baskani Naci Erdemli, Tarim Kredi Kooperatifi Eskisehir Sube Müdürü Mesut Edeer, Kalkanli Mahalle Muhtari Tuncer Bozkurt ile çok sayida Kalkanli Mahallesi sakini katildi.



“Ürünlerin gelirini bu tarlalarin gerçek sahibi olan köylere hizmet etmek için kullanacagiz”

Törende konusan Baskan Kurt, Odunpazari Belediyesi’nin kendine ait olan tarlalarinin tarima ve ekonomiye katkisini arttirmak için bir deneme yaptigini söyledi.

Bu denemeyi de Tarim Kredi Kooperatifi ile isbirligi içerisinde yaptiklarini belirten Baskan Kurt, “Onlarin destegi ile gerçeklestiriyoruz. Amacimiz, farkli bir seylerin yapilabildigini ortaya koymak. Klasiklesmis tarim ya da çiftçilik anlayisi yerine kamunun biraz daha az kâr amaci güden, ancak farkli boyutlarini ortaya koyabilen bir çalisma yapmak istiyoruz. Bu yil ilk deneme oldugu için çok ayrintili bir çalisma yapamadik. Önümüzdeki yil örnek bir tarimsal faaliyet gerçeklestirmek amaci ile küçük küçük birimlerde çok çesitli ürünlerin üretilebilecegini göstermeye çalisan bir mantikla hareket edecegiz. Bu yil 900 dönüme yakin bir alani isledik. Önümüzdeki yil 1000’i geçecegini tahmin ediyorum. Bu alanlarda üretilen ürünlerin gelirini bu tarlalarin gerçek sahibi olan köylere hizmet etmek için kullanacagiz. Örnegin, Kalkanli Köyü’nden bize intikal eden tarlalardan elde edilen geliri Kalkanli Köyü’ne harcamanin yolunu bulacagiz ve buralarda üretilenleri de Halk Market ve Asevi araciligi ile yoksul vatandaslarimiza verecegiz. Hayirli ugurlu olsun diyorum. Örnek isleri hep birlikte gelistirelim. Umarim, önümüzdeki yillarda bunu çiftçi kardeslerimizle birlikte yapmanin yolunu buluruz” dedi.



“Kendimize yeter hale gelmemiz lazim”

Türkiye’nin tarimsal üretime ihtiyaci oldugunu vurgulayan Baskan Kurt, konusmasina su sözlerle devam etti:

“Türkiye’nin, özellikle bu pandemi sürecinde gördük ki, gida en önemli kaynaklardan birisi. Kendimize yeter hale gelmemiz lazim. Türk köylüsüne vermedigimizi, Fransiz köylüsüne, Ukrayna, Rus köylüsüne vermeyelim. Biz burada ürettigimizi, burada tüketelim ve buradaki çiftçilerimizin gelir hanesine yazdiralim istiyoruz. Bu politikalari gerçeklestirmek adina, bize vermis oldugunuz katkilardan dolayi hepinize tesekkür ediyorum.”

“Odunpazari belediyesi’nin bize öncü olmasi çok önemli”

Baskan Kurt’tan sonra Eskisehir Odunpazari Ziraat Odasi Baskani Naci Erdemli bir konusma yapti. 2021 yilinda mahsulün yüzde 50 az oldugunu söyleyen Erdemli, bu durumun özellikle de arpa için geçerli oldugunu söyledi.

“Yagmurlar geç kaldi. Nisan Mayis aylarinda olmasi gereken yagmurlar bu sene biraz daha geç yagarak, Haziran ayina dogru kaydi. O yüzden ilk hasadi yapilmasi gereken arpa zamaninda yagmur yagmadigi için verim yüzde 50 az” diyen Erdemli, Odunpazari Belediyesi’nin köylerdeki tarlalari degerlendirmesinin çok önemli oldugunu belirtti.

Erdemli, “Odunpazari Belediyesi’nin bize de bu konuda öncü olmasi çok önemli. Daha iyi sartlarda bunu nasil yetistirebiliriz, bunun önünün açilmasi, gerçekten, özellikle yapilmasi gereken islerin en basinda geliyor. Bu nedenle baskanimiza tesekkür ediyoruz” dedi.



“Çok güzel bir is yaptigimizi düsünüyoruz”

Törende konusma yapan isimlerden biri de Eskisehir Tarim Kredi Kooperatifi Müdürü Mesut Edeer oldu. Baskan Kazim Kurt’un talimati ile Odunpazari Belediyesi ile çalismaya basladiklarini söyleyen Edeer, Odunpazari Belediyesi ile yaptiklari anlasma ile tohumluk üretip, tekrar bir katma deger olusturmayi hedeflediklerini ifade etti.

Edeer, “Bu konuda ziraat mühendislerimiz var, Odunpazari Belediyesinin kirsal kalkinma ekipleri var. Böyle bir

sey yapabilecegimizin fizibilitesini yaptik, arastirmasini yaptik. Belediyemizi, hiç para harcamadan tüm girdilerini, gübresini, ilacini, kullanilan sivi, toz gübresine kadar Gübretas Gübreleri ile destekleyerek iyi bir üretim yapmayi hedefledik. Sonuç olarak çok güzel bir is yaptigimizi düsünüyoruz. Önümüzdeki yillarda çok daha bereketli isler çikaracagimizi simdiden iki kurum adina taahhüt ediyorum” diye konustu.



“Türk köylüsü çok zor ve sikintili durumda”

Gerçeklestirilen hasadin hayirli olmasini temenni eden Kalkanli Köyü Muhtari Tuncay Bozkurt, Odunpazari Belediyesi’nin Kalkanlida yaptigi bu çalismasinin kendileri için çok önemli oldugunu dile getirdi. Türk köylüsünün çok zor ve sikintili durumda olduguna deginen Bozkurt, “Tekrar hayirli olsun, daha iyi olsun. Daha bereketli olsun. Allah daha iyi mahsuller nasip eder” dedi.

Gerçeklestirilen konusmalardan sonra hoca, mahsulün bereketli olmasi için dua okudu. Okunan duanin ardindan ilk hasat yapildi.
Kaynak: İHA