Kandira Karpuzu Cografi Isaret Aldi

Kocaeli’nin sahilleri ile ünlü ilçesi Kandira’da uzun yillardir yetistirilen, sekil ve lif yapisi olarak diger karpuzlara göre farkli özellikler tasiyan Kandira karpuzu cografi isaret aldi.

Kandira Karpuzu Cografi Isaret Aldi
Kocaeli’de yaz aylarinda turistlerin akinina ugrayan Kandira’da yetistirilen Kandira karpuzu, Türk Patent ve Marka kurumu tarafindan tescillendi. Turizmin yani sira, tarimin da büyük bir gelir kapisi oldugu ilçede uzun yillardir yetistirilen karpuz, tat, lif barindirmamasi ve sekil olarak diger karpuzlara göre farklilik gösteriyor. Kandira Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan yapilan girisimler neticesinde Kandira karpuzu, cografi isaret aldi. Alinan cografi isaret ile markalasan Kandira karpuzunun üretiminin arttirilarak Türkiye’nin tüm illerinde agizlari tatlandirmasi hedefleniyor.

“Amacimiz, marka olan Kandira karpuzunu markalastirmakti”

Kandira karpuzunun cografi isaret alarak markalastigini söyleyen Kandira Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ercan Aydin, “Kandira ilçemiz dogasiyla, mavisiyle, yesiliyle ülkemizin en güzel ilçelerinden birisidir. 52 kilometrelik Karadeniz kiyisi uzunluguna sahiptir. Ilçemizin geçim kaynagi turizmin yaninda tarimdir. Ilçemizde 40 bine yakin büyükbas, 15 bine yakin küçükbas, 6 bin 500 çiftçimiz var. Biz 28 Haziran tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan 788 tescil numarasiyla Kandira karpuzunun cografi isaretini almak nasip oldu. Bu süre zarfinda Kandira Ilçe Tarim Müdürlügü ekipleri, kaymakamimiz, Kocaeli Tarim Il Müdürümüz ve valimize, verdikleri desteklerden dolayi tesekkür ediyorum. Biz bunu yapmadan önce inandik. Amacimiz, marka olan Kandira karpuzunu markalastirmakti. Çünkü Kandira karpuzumuz bir marka” dedi.



“Tat ve aromasi en büyük özelliklerindendir”

Kandira karpuzunun özelliklerinden bahseden Aydin, “Kisaca Kandira karpuzunu diger karpuzlardan ayiran özelliklerden bahsetmek istiyorum. Kandira karpuzumuzun meyve yapisi oval olup, yuvarlaga yakindir. Dis kabugu açik renkli, üzerindeki çizgiler ise koyu renklidir. Kuvvetli çiçek yapisi vardir. Lifi azdir. En büyük özelligi ise asimetrik olarak bölünüyor. Bu baska karpuzlarinda yoktur. Tat ve aroma da en büyük özelliklerindendir. Bu sözde marka ile olmuyor. Biz bunu markalastik. Aslindaki sofradaki karpuz, Kandira karpuzu markasini tasiyacak. Kandira karpuzu bunu hak ediyor. Allah’ta nasip etti, biz bunu basardik” diye konustu.



“Bizim karpuzumuzu yediginizde agizda dagilir”

Kandira’da uzun yillardir karpuz yetistiriciligi yapan Turgay Varol, alinan cografi isaretin ürünlerinin isminin daha çok saglayacagini ifade ederek, “tadi ve aromasi, agizda dagilmasindan ve sulu olmasindan dolayi Kandira karpuzu diger karpuzlardan farklidir. Bizim karpuzumuz dogal bir karpuzdur. Diger karpuzlardan farkli olarak bizim karpuzumuz çekirdekten yetismedir. Orijinal çekirdekle yetisir ve bundan dolayi lif olmaz. Bizim karpuzumuzu yediginizde agizda dagilir ve ‘karpuz yedim’ dersin” seklinde konustu.

Kaynak: İHA