Iran Elektrik Ihracatini Durdurdu

Iran, ülke içinde elektrik tedarikinde yasanan sikintilar nedeniyle elektrik ihracatina ara verdi.

Iran devlet televizyonuna konusan elektrik dagitim sirketi Tevanir'in Genel Müdürü Abuzer Salihi, "Ülkede elektrik tüketiminin üretilen miktardan fazla olmasi nedeniyle ülke içinde elektrik tedarikinde sorun olmamasi için elektrik ihracatini sifira indirdik." dedi.

Salihi, Afganistan'in Herat vilayetinde elektrik tedarikinin yüzde 70'inin Iran tarafindan saglandigini, ancak ülkedeki ihtiyaç nedeniyle Herat'a elektrik tedarikinin de tamamen durduruldugunu belirtti.

Tevanir, ülke genelinde günlük elektrik üretiminin 54 bin megavat oldugunu, buna karsin yaz sicaklari nedeniyle tüketimin 65 bin megavati buldugunu açiklamisti. Açiklamada üretim ile tüketim arasindaki farkin kapanmasi için kesintilerin zorunlu oldugu belirtilmisti.

Iran'da indirimli tarifeler nedeniyle artan kripto para üretiminin de elektrik enerjisinde sorunlara yol açtigi ifade ediliyor. Hükümet bu nedenle eylüle kadar kripto para üretimini yasaklamis ve su ana kadar 196 bin 233 izinsiz kripto para üretim cihazina el koymustu.

- Halk elektrik kesintilerinden sikayetçi

Irak basta olmak üzere komsu ülkelere elektrik ihraç eden Iran'da halk, yetkililerden elektrik kesintilerine çözüm bulmasini isterken hükümet yetkilileri de halka tüketimi azaltmalari ve "israf"tan kaçinmalari çagrisinda bulunuyor.

Ülkede elektrik tedarikinde yasanan sorunlardan kaynakli kesintiler, bazi kentlerde protesto edilmisti.

Kaynak: AA