TÜRKOVAC Asisina Hayirsever Destegi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan ’TÜRKOVAC’ olarak açiklanan korona virüs asisini gelistiren Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalis; hayirseverlerin destegiyle getirilen cihaz ve transgenic farelerin sayesinde yerli asinin daha hizli ve kaliteli hale getirdigini söyledi.

TÜRKOVAC Asisina Hayirsever Destegi
Dünyada koronavirüse karsi asi üretebilen sayili ülkeler arasinda yer alan Türkiye’nin yerli asisi olan TÜRKOVAC’in asisinin FAZ-3 çalismalari devam ederken, gönüllülere uygulanma islemleri ise sürüyor. TÜRKOVAC’i gelistiren Erciyes Üniversitesi’nde ise daha önce yüzde 100 antikor olusturdugu açiklanan yerli asida alinan sonuçlarin gururu yasaniyor. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalis; üniversitenin son yillarda adindan basariyla söz ettirdigini aktararak; “Son yillarda Erciyes Üniversitemizin basarilari gururla takip ve takdir edilmektedir. Üniversitemiz Kayserimiz ve ülkemizin yüz aki olmustur. Halen gerek yurt içinden gerekse yurt disindan tebrik ve takdirler almaktayiz. Bu basarida üniversitemizin eski yöneticileri, akademik ve idari personelimiz ile ögrencilerimizin ve tabi ki hayirseverlerimizin çok büyük katkisi vardir. Üniversitemizin hemen hemen her binasinda bir hayirseverimizin ismi bulunmaktadir. Geçen hafta yaptigimiz bir protokolle hayirseverlerimiz adalet meslek yüksekokulunu ve diger bir hayirseverimiz de ziraat fakültesi laboratuvar merkezinin binasini yapacaktir” dedi.

“Asida hayirseverlerin de damgasi var”

TÜRKOVAC asisinin gelistirilmesinde hayirseverlerin katkisinin büyük oldugunu aktaran Prof. Dr. Çalis, Kayserili hayirseverlerin destekleriyle yurt disindan getirilen transgenik fare ve 1 milyon 200 bin TL’lik cihazin asiyi daha hizli ve kaliteli hale getirdigini belirtti.

Çalis sözlerini söyle sürdürdü; “Fevzi Mercan amcamiz Covid-19 nedeniyle vefat etmeden 1 ay önce beni aradi. Tam da o sira transgenik fareyi getirmek üzereydik Amerika’dan. Transgenik fare ve maymun; preklinik çalismadan insana geçmeden önceki en önemli safhaydi. Transgenik fareyri getirmek üzereydik; Fevzi Mercan ‘400 bin TL var, ne yapalim hocam?’ dedi.

‘Asiya verir misin’ dedim, ‘veririm’ dedi.

Sag olsun transgenik farelerin bir kismi Fevzi amcanin parasi. Allah nur içinde yatirsin. Ikinci konu ise; Faz-1’e geçmek üzereydik. Süleyman Çetinsaya beni aradi, ‘Hocam asi ne alemde, bir ihtiyaciniz var mi?’ dedi.

Ben de Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’yi aradim. Aykut hoca bir tane cihazin oldugunu, alindiginda çok hizli gideceklerini ve asinin daha da mükemmellesecegini söyledi.

Süleyman Çetinsaya 1 milyon 200 bin TL degerinde bir cihaz aldi. Onun sayesinde TÜRKOVAC asimiz daha da hizlandi ve kaliteli hale geldi. Bu asinin insanliga bir faydasi olacaksa hayirseverlerimizin de damgasi var.”
Kaynak: İHA