Sinop'ta Dogalgazin Önündeki Imar Engelleri Kalkti

Sinop Belediye Meclisi Temmuz Ayi Olagan Toplantisi’nda alinan karar geregi imar plan ve mevzuatlarindan kaynakli dogalgaz verilmeyen bölgelerin artik dogalgaza kavusabilecegi müjdesi verildi.

Sinop'ta Dogalgazin Önündeki Imar Engelleri Kalkti
Enerji alaninda düzenlemeler içeren ve 25 Kasim 2020’de TBMM’de kabul gören Elektrik Piyasasi Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi’nde “3/5/1985 tarihli ve 3194 sayili Imar Kanunu kapsaminda yapi kayit belgesi alan yapinin bulundugu bölgenin uygulama imar plani olmamasi veya uygulama imar plani olmakla birlikte yollarin imar mevzuatina uygun olarak açilmamis olmasi halinde; ilgili belediyenin meclis karari alarak bu bölgelerde yapilacak sebekelerin yapim tarihinden itibaren 10 yil içerisinde deplase edilmesi gerektiginde yatirimin deplase edilen kismiyla ilgili tüm maliyetleri üstlenecegini taahhüt etmesi sartiyla, dogal gaz dagitim sirketleri tarafindan bu bölgelere sebeke yatirimi yapilabilir” maddesi yer aliyordu.

Bu çerçevede Sinop’ta faaliyet gösteren dogalgaz sirketinin Sinop Belediyesi’ne gönderdigi 25 Haziran 2021 tarih ve 3075 sayili yazisi Belediye Meclisi’nde görüsüldü. Meclis’te kanunun izin verdigi yönde karar alarak dogalgaz arz edilemeyen vatandaslara müjdeli haberi verdi. Sinop Belediye Baskani Baris Ayhan bunu, “Iskani vardir imari yoktur veya yola terki yoktur veya vardir bu tür imar planlarindan, imar mevzuatlarindan kaynakli hiçbir engel olmayacak artik” sözleriyle açikladi.

Alinan kararin Sinoplular için etkilerini anlatan Baskan Ayhan, “Maalesef bazi bölgelerde yollarin terkleri yapilmadigindan, imar planinda yol olmasina ragmen, yolun hala vatandasin parselinde vatandasin tapusu içerisinde yer aldigi için oradan dogalgaz boru hatti geçiremiyorduk. Bu belli ki tüm Türkiye’ye samil bir sorun oldugu için TBMM’de bir torba yasa içerisinde böyle bir düzenleme yapildi. Biraz daha somutlastirmak için söyle söyleyeyim. Mesela Özlem Kooperatifi’nin oldugu bölgede, Karakum bölgesinde Zeytinlik Mahallesi bölgesinde o bölgeye giden yollar imar planinda yol olmasina ragmen kamulastirmasi yapilamadigindan veya vatandasin yolu terkleri tamamlamadiginda dolayi dogalgaz firmasi oradan boru geçiremiyordu. Simdi bu yasal düzenlemeyle artik oradan boru hatlari geçebilecek. Yani yol, imar planinda olmasi veya olmamasi veya vatandasin ukdesinde olup olmamasi artik bizim oradan boru hatti geçirmemize mani olmayacak. Biz bu konuda çok ciddi sikinti çekiyorduk. Love Story Dügün Salonu’ndan sonraki kisma dogalgaz veremiyorduk. Korucuk içerisinde, Ordu Köyü bölgesinde mesela. Korucuk Mahallemiz içerisinde yarim okka mevkii diye bir yer var. Çok ciddi bir yapilasma var. Fakat buraya giden yol güzergahi imar planinda yol olmasina ragmen vatandas terklerini yapmadigi için koskoca bir mahalleye dogalgaz veremiyorduk. Artik kanun buna cevaz veriyor” dedi

Bazi bölgeler için çalismalarin hemen baslayacagini da bildiren Ayhan, “Sadece bizim bir meclis karariyla yarin bir gün belediyemizce o güzergah degisikligi oldugunda o boru hattinin deplasesi ile ilgili maliyetleri belediyeler yüklenirse meclis bu karari alirsa insallah o vatandaslarimiza dogalgaz vermis olacagiz. Eger biz bugün bu meclis karariyla bu imkani saglarsak ilimizde bu yatirimi gerçeklestiren dogalgaz sirketiyle yaptigimiz görüsmelerde onlar da hemen baslayacaklar. Özellikle Karakum bölgesinde Devlet Konuk Evi’nin oldugu bölgeye kadarki olan kismi 2021 yatirim programi içerisinde hemen baslayacaklar. Insallah o bölgedeki Korucuk’taki ve Ordu Köyü’ndeki bazi bölgelerdeki vatandaslarimiz bu kis dogalgaz kullanabilecekler. Adatepe kooperatifine giden yol var. Orada bir yolumuz var. O yolda biliyorsunuz vatandasin uhdesinde. Yani o kooperatif arsasini kooperatife satan beyefendi de, artik oradan da geçirebilecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA