Samsun'da Karakilçik Bugdayi Hasadi Yapildi

Samsun'un Bafra ilçesinde, Dedeli Tarim Lisesi tarafindan ekimi yapilan, ata tohumlarindan karakilçik bugdayi hasat edildi.

Samsun'da Karakilçik Bugdayi Hasadi Yapildi
Sadece lezzet açisindan degil besin degeri de çok yüksek olan karakilçik bugdayi tohumlari 23 Kasim 2020 tarihinde Bafra Belediyesi is birligi ile Dedeli Tarim Lisesi'ne ait araziye ekildi.

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak için Bafra ilçesine gelen Samsun Valisi Zülkif Dagli, karakilçik hasadi için Dedeli Tarim Lisesi'ni ziyaret etti. Toplam 7 bin metrekare alana ekilen karakilçik bugdayi, Vali Dagli'nin katilimlariyla gerçeklestirilen program sonrasi hasat edildi.

Vali Dagli, Dedeli Tarim Lisesi'nin gelecegi için danisma kurulu olusturduklarini kaydetti. Danisma kurulunu olusturan 5 is insani ile protokol imzalayan Dagli, "Okulumuz, Milli Egitim marifetiyle hem yönetilecek hem de imzalanan protokolle yeni bir vizyon kazanacak." dedi.

Bafra'nin tam bir tarim ilçesi olduguna dikkati çeken Dagli, "Ata tohumunu önemsiyoruz. Bununla ilgili de Tarim Bakanligi gerçekten güzel bir çalismaya imza atti. Mevzuat çalismasi da tamamlandi. Karakilçik bugdayinin tescillenmesi saglanarak, tarlaya ekiminin hizlanmasi baglaminda çalismalar hizlanacak." ifadesini kullandi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam ise 1 milyon 73 bin dekar alanda bugday, 150 bin dekarda arpa üretimi yapildigini bildirdi.

Saglam, "2020 sonu itibariyla toplam bugday rekoltemiz 294 bin ton. Rekoltemiz düsük oldugu için Bafra, Havza ve Vezirköprü'de 10 adet bugday çesidi denemelerimiz oldu. Altug, kaynarca, kirve ve karakilçik gibi bugdaylarimizi deniyoruz. Hasattan sonra bunlardan ne kadar verim alindigi ve çiftçilerimizin hangi bugdayi ekebileceklerine iliskin çalismalarimiz olacak. Bu sayede il genelinde bugday rekoltemiz daha iyi hale gelecek." diye konustu.

Ata tohumlarindan karakilçik bugdayinin düsük glütenli oldugu için çölyak hastalari için ciddi bir besin kaynagi oldugunu bildiren Saglam, karakilçik bugdayinin bulgurunun ve ununun çok degerli oldugunu hatirlatti.

Programa Il Milli Egitim Müdürü Coskun Esen, Bafra Kaymakami Cevdet Ertükmen, Belediye Baskani Hamit Kiliç, Ziraat Odasi Baskani Osman Tosuner, ögrenciler ve çiftçiler katildi.

Vali Dagli, Yesil Küre Tarim Isletmesi'ndeki Dedeli Tarim Lisesi Degerlendirme Toplantisi'nin ardindan Bafra'da düzenlenen bilardo turnuvasini ziyaret etti.

Kaynak: AA