OPEC+ Grubu 18. Bakanlar Toplantisi Iptal Edildi

Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun 18. Bakanlar Toplantisi, üretim politikasina yönelik anlasmaya varilamamasi üzerine iptal edildi.

Suudi Arabistan liderligindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderligindeki OPEC disi petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanlari, agustos ayi itibariyla uygulanacak üretim politikasini görüsmek için bugün video konferans yöntemiyle üçüncü kez bir araya gelecekti ancak üye ülkeler arasindaki anlasmazlik nedeniyle toplanti gerçeklestirilemedi.

OPEC'ten yapilan açiklamada, grubun, 18. Bakanlar Toplantisi'nin iptal edildigi bildirildi. Yeni toplanti tarihinin ise ilerleyen günlerde duyurulacagi bilgisine yer verildi.

OPEC+ toplantisinin iptalinin ardindan Brent türü ham petrolün varil fiyati, dünkü kapanisa göre yüzde 1,39 artisla 77,23 dolara kadar yükseldi. Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyati ise yüzde 1,59 artisla 76,37 dolara ulasti.

- Çikmaza giren görüsmeler

Suudi Arabistan liderligindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderligindeki OPEC disi petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanlari, 1 Temmuz'da agustos ayi itibariyla uygulanacak üretim politikasina iliskin karari görüsmek üzere toplanmis ancak iki gün üst üste yapilan görüsmelerde üye ülkeler arasinda anlasmaya varamamasi üzerine karar toplantisi bugüne ertelenmisti.

Persembe ve cuma günü gerçeklestirilen görüsmelerde agustos-aralik döneminde petrol üretiminin her ay günlük 400 bin varil artirilmasi ve mevcut üretim kesintisi anlasmasinin 2022 yili sonuna kadar uzatilmasi önerisi üye ülkelerin çogunlugu tarafindan desteklenirken, görüsmeler Birlesik Arap Emirlikleri'nin "üretim kotasinin artirilmasi" istegi nedeniyle sonuçsuz kalmisti.

- OPEC+ ülkelerinin günlük petrol üretimini artirma karari

OPEC+ grubu, 1 Nisan'daki 15. Bakanlar Toplantisi'nda mayis, haziran ve temmuz için günlük petrol üretimini kademeli olarak artirma karari almis, grubun lideri konumundaki Suudi Arabistan ise subatta açikladigi ve gönüllü olarak uyguladigi günlük 1 milyon varillik ek kesinti kararini kademeli olarak kaldiracagini duyurmustu. Böylece, mayis-temmuz döneminde grubun günlük petrol üretiminde yaklasik 2,1 milyon varillik artisa gidilmisti.

Kaynak: AA