Kirmizi Mercimek Markalasiyor

Diyarbakir Ticaret Borsasi (DTB) Baskani Engin Yesil, Diyarbakir mercimegini hak ettigi yere getirmek için markalasmasi gerektigini söyledi.

Kirmizi Mercimek Markalasiyor
DTB Baskani Engin Yesil ile Borsa Yönetim Kurulu Üyeleri anavatani Güneydogu Anadolu Bölgesi olan kirmizi mercimek‘in daha iyi tanitilmasi ve hak ettigi degere sahip olmasi için Diyarbakir mercimek isletmecileri ile bir araya geldi. Türkiye’de en çok Güneydogu’da yetisen kirmizi mercimegin ithalat ve ihracatta hak ettigi degere sahip olmasi için Diyarbakir’da bulunan mercimek isletmecileri ile bir araya gelen Diyarbakir Ticaret Borsasi Baskani Engin Yesil, protein, lezzet ve kalitesi ile dünyaya nam salmis kirmizi mercimegin uluslararasi piyasada hak ettigi konuma gelmesi için isletmelerle birlikte çalismalar yürüteceklerini belirtti.



Kirmizi mercimek Türkiye’nin rekolte sampiyonu

Diyarbakir Ticaret Borsasi Konferans Salonunda kentte kurulu olan 4 mercimek isletme, paketleme isletme sahipleri ile bir araya gelen DTB Baskani Engin Yesil, Diyarbakir Mercimeginin Cografik ürün isaretini almak için Türk Patent ve Marka Kurumuna basvurusunda da bulunduklarini belirterek, ’’Türkiye’de kaliteli mercimek üretiminde ilk sirada yer alan Diyarbakir, dünya mercimek piyasasinda ithalat ve ihracata yansiyan rakamlara bakildiginda hak ettigi konumda olmadigini görmekteyiz. 1980’li yillarda uygulanan olumlu tarim politikalari sonucu Türkiye dünya mercimek üretiminde 1. siraya yükselmis, ancak 1990’li yillardan itibaren üretimde gerilemeler yasanmis ve mevcut durumda Kanada, Hindistan, ABD sonra Türkiye yüzde 5 üretim payiyla 4. siraya gerilemistir. Mercimek ülkemizde en fazla Güneydogu Anadolu ve Orta Anadolu bölgelerimizde yetistirilmektedir. Diyarbakir, Sanliurfa, Mardin, Gaziantep illerimizde kirmizi mercimek tarimi yaygin olarak yapilmaktadir. Diyarbakir mercimek üretiminde 1 sirada yer almaktadir. Borsamizin hem salon satisi hem de elektronik ortamda pazarlama konusunda alt yapisi hazirdir. Bu imkanlari kullanmak gerekiyor. Bizler Diyarbakir Ticaret Borsasi olarak kirmizi mercimegimizin daha iyi bir sekilde tanitilmasi ve uluslararasi piyasada hak ettigi konuma gelmesi için sizlerle birlikte her türlü çalismayi yürütecegiz’’ dedi.

Kaynak: İHA