Kelligin Çözümü 'Saç Ekimi'

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Umut Tuncel, “Saç ekim operasyonu, tibbi olarak erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinen androgenetik alopesi yasayan kisiler için etkili ve kalici bir çözümdür. Bunun disinda, yara izleri olanlar ya da çesitli saç hastaliklari ile saç kaybina ugrayan kisiler de bu operasyonu rahatlikla yaptirabilir” dedi.

Kelligin Çözümü 'Saç Ekimi'
Saç ekiminin, saç dökülmesi probleminin çözümü olarak tanimlanabilecegini belirten Liv Hospital Samsun Plastik Cerrahi Klinigi’nden Doç. Dr. Umut Tuncel, saç ekimi operasyonunun ise hastane ortaminda yapilan mikro cerrahi islemi oldugunu söyledi.

Saç ekimi operasyonunun normal ameliyattan daha az müdahale ile yapilan saç nakli islemi oldugunun altini çizen Doç. Dr. Umut Tuncel, “Tibbi olarak erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinen androgenetik alopsi yasayanlar için kalici bir çözüm olmakla birlikte; çesitli saç hastaliklari nedeniyle saç kaybina ugrayanlar ile yara izleri olanlara da uygulanabilir. Saç ekim operasyonu, tibbi olarak erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinen androgenetik alopesi yasayan kisiler için etkili ve kalici bir çözümdür ama bunun disinda, yara izleri olanlar ya da çesitli saç hastaliklari ile saç kaybina ugrayan kisiler de bu operasyonu rahatlikla yaptirabilir. Kel kisiler, saçi dökülen kisiler bunu kabullenip hayatina bu sekilde devam etmek zorunda degil. Saç ekimi ile yeni saçlara kavusulabilir” ifadelerini kullandi.

Her sey saç köklerinin toplanmasiyla basliyor

Saç ekimi operasyon teknikleri hakkinda da bilgi veren Doç. Dr. Tuncel, “FUE’nin en belirgin özelligi, saç köklerinin toplanmasinda estetik basaridir. Bu yenilik FUT’un tamamen kaybolmasina neden olmustur. FUT’ta kafanin arkasindan kesilerek alinan deri parçasindan saç kökleri dilimlenerek elde edilirken FUE teknigindeyse saçlar silindirik ignelerle tek tek toplanir, böylece tahribat azalir. Saç köklerinin büyüklügüne göre 0,7 mm ile 0,9 mm ya da saç kökleri 3-4-5 saç telinden olusan biri için 1,0 mm’lik ignelerin kullanilmasi önemlidir. Ignelerin keskinligi ve tek seferlik kullanimi uygulamanin basarisini materyal anlaminda etkileyen önemli bir özelliktir. Saç köklerinin açilarina uygun çikarilmasini saglar, köklerin zarar görmesini engeller. Öyle ki, asiri kivircik saçlari birinin u-greft diye tanimlanan kökü alirken kivrimli sekliyle zarar vermeden alan igneler bile vardir. Bunlar hastanin durumuna göre operasyon öncesi doktor tarafindan planlanir” diye konustu.



FUE tekniginin avantajlari

Doç. Dr. Umut Tuncel FUE tekniginin avantajlarini söyle siraladi:

“Daha yogun ve dogal görünümlü saçlar ekilebilir. Hafif derecede saç dökülmesinden ileri derecede tam saç kayiplarina kadar kalici bir çözümdür. Hastalarin en az aci duyacagi sekilde gelistirilmis bir prosedür olmasi ve operasyon sonrasi yara veya dikis izi birakmamasindan dolayi rahat bir tekniktir.

FUE’den sonra hastalar, hizli bir sekilde iyilesmektedir; normal yasantilarina rahatlikla dönebilir ve 1 gün sonra da yolculuk yapabilirler. Bir saç ekim operasyonu dogru planlandigi takdirde donör bölgeden alinan saç kökleri zarar görmez. Bu sekilde birkaç operasyon geçirilirse bile kisinin görünümünde olumsuz bir degisiklik olmaz. Ekilen saçlar yaklasik yüzde 98 verimlilikte ekildikleri yerde büyürler. Saç ekim operasyonu, tibbi olarak erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinen androgenetik alopesi yasayan kisiler için etkili ve kalici bir çözümdür ama bunun disinda, yara izleri olanlar ya da çesitli saç hastaliklari ile saç kaybina ugrayan kisiler de bu operasyonu rahatlikla yaptirabilir.”

Saç ekimi kimlere uygulanabilir?

Saç ekiminin kimlere uygulanabileceginden bahseden Tuncel, “Saç dökülmesi erkek tipi olan bütün hastalara uygulanabilir. Bu tip saç dökülmesi, erkeklik hormonunun saçi üreten hücreleri öldürmesi ile kendini gösterir, saç önce incelir ardindan uzamamaya baslar, en sonunda da dökülür. Bunun çözümü de saç ektirmektir” seklinde konustu.

Yeni saçlar operasyondan 3 ay sonra çikmaya basliyor

Operasyon süresi ve yeni saçlarin çikmasi hakkinda konusan Doç. Dr. Umut Tuncel su bilgileri verdi: “Üç veya bes saattir. Eger hasta çevresinin bunu bilmesini istemiyorsa, 10 günlük zamana gereksinim olabilir, bu tür bir endise söz konusu degilse; iki günde günlük yasamina dönebilir. Operasyon sonunda saç ekim alaninda kirmizi renkte kabuklanmalar görülebilir bu günde bir kez basin yikanmasiyla önlemek mümkündür. 7 ila 10 günde de kabuklar dökülüp ekim alani iyilesir. Kabuklarla birlikte ekilen saçlar da dökülür, 15 gün veya 1 ay içinde de ekim öncesi görünüme döner. Daha sonraki dönemde 3 ay kadar bir degisiklik görülmez. Yeni saçlar 3 ay sonra yavas yavas çikar, her ay yüzde 10’luk artis olur. Ekilen saçlarin yüzde 90’i 9’uncu ayda tamami da bir yilda çikar.”
Kaynak: İHA